måndag 20 maj 2013

20 tips om smart förvaring under sängen

När man har dåligt med förvaringsutrymme är det smart att använda utrymmet under sängarna till förvaring.

Vi har gjort det till och från under årens lopp och skulle nog egentligen behöva göra så nu också. Men jag försöker undvika det eftersom jag tycker att det förenklar städningen när det är tomt under sängen. Nu står vi dock i valet och kvalet och jag har därför kikat runt efter lite smarta förvaringstips.Bildkälla: www.homeizea.com

Något som jag verkligen skulle vilja ha i mitt drömhus är ett bibliotek och en liten skrubb där jag kunde gömma mig för omvärlden och bara läsa.

Tänk att få ligga på denna säng och sjunka in i en bra bok med böcker såväl ovanför huvudet som under sängen.

Här har man byggt en smart sänglåda på hjul med handtag och designat lådan så att man kan stapla pocketböcker på rad i olika fack inuti lådan. En bokmals önskedröm!
Bildkälla: www.familyhandyman.com

En enklare variant av drömmen ovanför är att använda en trådkorg på hjul från en gammal diskmaskin. 

Sedan stoppar man diskmaskinskorgen full med böcker och rullar in den under sängen så att det bara är att sträcka ner handen när man vill läsa en ny bok.
Bildkälla: www.bhg.com

En annan smart idé är att ta gamla byrålådor som man sätter hjul under och använder till förvaring genom att skjuta in dom under sängen. Återvinning som både är smart och enkel.Bildkälla: myhoneysplace.com

Här ser ni ytterligare en variant på temat återanvändning av gamla byrålådor som förvaringslådor under sängen. Billiga hjul finns att köpa exempelvis på Clas Ohlson eller IKEA. Snyggt och praktiskt i all sin enkelhet.
Bildkälla: www.familyhandyman.com

Det kan dock lätt hamna damm i lådorna om man inte har lock ovanpå dom. Här ser ni ett exempel på en hembyggd förvaringslåda med lock.

Denna sänglåda är gjord av plywood och en beskrivning av hur man bygger denna fina låda finns att läsa på www.familyhandyman.com.Bildkälla: www.home-designing.com

Ibland kan det vara bra att ha en extra sängplats. Jag minns att en av mina bästisar i skolåldern hade en liknande säng där det fanns en utdragbar gästsäng under hennes säng.

Det kändes så lyxigt när man sov över hos henne. Jag vill minnas att det var hennes pappa som hade byggt gästsängen själv och den såg ut ungefär som på bilden här ovanför.
Bildkälla: goodshomedesign.com

Kika på denna smarta lösning i barnrummet. För det tågintresserade barnet är det en perfekt lösning att kunna få bygga sin järnväg ifred utan att den behöver städas undan mitt i leken. Istället är det bara att skjuta in tågbanan och tillbehören under sängen när man har lekt klart för dagen.

För den som vill se fler smarta tips hur man kan förvara barnens pågående bygglekar under sängen finns det några fler idéer på goodshomedesign.comBildkälla: www.landofnod.com
Det säljs givetvis barnsängar där det medföljer en stor förvaringslåda under sängen. 

För att det inte ska bli så rörigt i den stora lådan är det då en god idé att dela av förvaringsutrymmet med hjälp av flera mindre plastlådor så att man kan förvara leksakerna stationsvis, dvs varje sort för sig, istället för att allt bara hamnar i en enda stor röra under sängen. 

Det blir svårt att hitta inspiration till lekar när man inte hittar det man vill ha och inte minst viktigt så blir det också svårt att städa undan när var sak inte har ett eget ställe där det bor. 

Vill man att barnen ska hjälpa till med städningen så får man också se till att underlätta för dom så gott det går genom att se till att alla leksaker har ett eget hem, att barnet vet var leksaken bor och att den platsen eller lådan är ordentligt uppmärkt gärna både med bild och text. 
Bildkälla: www.snugasabugbaby.com

Denna tjusiga säng kommer från  Pottery Barn  och har inbyggd förvaring med korgar. Snyggt och praktiskt.Bildkälla: www.popularmechanics.com
Gillar man idén med platsbyggd förvaring under sängen med plats för korgar och annat så kan man om man är lite händig också bygga en sådan sängstomme själv.

Med hjälp av 10 stycken trälådor som du hittar beskrivning på hos www.popularmechanics.com kan du bygga denna fina sängstomme. Men det finns även tips och beskrivningar hur du med samma typ av lådor bygger en bokhylla eller ett vardagsrumsbord.
Bildkälla: www.bhg.com


Vill man sen göra sängstommen lite extra lyxig så kan man utrusta den med ett utdragbart sängbord som på bilden här ovanför. En idé som jag verkligen gillar!

Givetvis kan man då använda sig av köksskåp eller fläktskåp som stomme och sedan bygga en utdragslåda med hjälp av kökslåda med en skärbräda.Bildkälla: www.strukturochordning.se


Apropå att använda köksskåp som sängstomme för att på så sätt få extra förvaring så kommer denna bild från IKEA som visar hur man kan göra för att bygga en säng av deras köksskåp.

Det är Brita Hahne som har tagit fotot. Brita driver ett företag som heter Struktur och ordning och på företagets hemsida har hon även en härlig inspirationsblogg där jag hittade denna bild. För den som vill se sängen ur fler vinklar för att kunna ta del av alla smarta lösningar är det bara att kika in på Britas blogg.


Bildkälla: www.bhg.com

I detta färgglada sovrum har man verkligen sett till att återanvända gamla möbler. Förvaringen under sängen består av gamla resväskor som har fått hjul.

Som sänggavel har man använt sig av gamla byrålådor som har fått en ny funktion genom att dom används som hyllor, sänggavel och dekoration. Både snyggt, praktiskt och unikt.

På bilden här ovanför har man tagit gamla resväskor och målat om dom och sedan monterat hjul på dom. På så vis har man fått en förvaring som är lätt att dra fram och som även är dammskyddad.

Men det är också ett smart sätt att förvara sin egen resväska på när den inte används. Då kan man passa på och samla olika restillbehör i väskan såsom nackkuddar, bagageremmar, el-adaptrar, solkräm och annat som behövs till resan i väskan.
Bildkälla: smallrooms.tumblr.com

För barn som delar rum eller som gästsängar är ovanstående lösning både snygg och praktisk.
Genom dom gula sänggavlarna får sängarna lite avskildhet från varandra. Den som vill ha mer avskildhet kan även hänga upp gardiner som kan dras för när det är sovdags.

Under sängarna ryms massor av förvaring i dom olika lådorna som kan användas till såväl leksaksförvaring som till förvaring av kläder.Bildkälla: www.alstens.se


Från mäklarfirman Ålstens kommer ovanstående bild som också visar en praktisk förvaring där två sängar på rad har fått massor av lådor till förvaring under sig. Jag tycker mig känna igen lådorna som Stolmen från IKEA eftersom en av våra döttrar har byggt sig en liknande lösning.

Dock har dottern ifråga istället en dubbelsäng med Stolmen-lådor runt om hela sängen till förvaring av hennes och fästmannens kläder.


Bildkälla: www.husohem.se

På denna bild har man använt sig av byrån Malm från IKEA och MDF-skivor och på så sätt byggt en härlig barnsäng som inte bara har förvaringsutrymme för pennor, spel, pärlor och annat som kan vara bra att ha. Utan det finns även plats för en koja med fönster under sängen.

Denna fina säng hittade jag hos www.husohem.se och enligt bildtexten är det Jill och Claes Malmqvist som har byggt denna fina säng/förvaring/koja till sin dotter Tea. En fantastiskt bra idé tycker jag.Bildkälla: www.styleroom.se
Byrån Malm är populär och även signaturen Watcher visar på Styleroom upp hur han har byggt en säng ovanpå tre stycken Malmbyråer från IKEA.

Watcher visar även upp hur han har gått tillväga så det är bara att kika in i hans album på Styleroom för den som vill se en beskrivning av hur han byggde denna skapelse som rymmer massor av förvaring.  
Bildkälla: www.ikea.comFör den som inte är lika händig eller som bara önskar sig en enkel och billig förvaringslåda till sängen så finns t ex sänglådan Dilling för 99 kr hos IKEA.Bildkälla: www.realsimple.com

Ovanstående säng rymmer massor av förvaring som dessutom hålls dammfri genom den täta sängramen och sängen som står ovanpå sängramen. Här ryms både resväskor, extra sängkläder och presentpapper.


Bildkälla: www.hilding.nu

En liknande säng med förvaringsutrymme under madrassen säljs av sängföretaget Hilding. Sängen har det passande  namnet Compact Living.

Sängen finns i fler olika bredder. En 90 cm bred säng rymmer 340 liter förvaring i lådan. Har man då en dubbelsäng så blir förvaringsutrymmet det dubbla dvs hela 670 liter förvaring under sängarna. Inte illa!


Kram
Linn

4 kommentarer:

 1. Tack för härliga och inspirerande tips. Stationstänk bland barnens leksaker är något jag gillar, kan vara lite av en yrkesskada då jag arbetar på förskola.
  Ikea har en sängstomme med inbyggda lådor under, men den har du kanske redan sett.
  /abinito

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack abinito!
   Visst är stationstänkandet suveränt när det gäller leksaker. Jag kan tänka mig att det är ett måste för förskolorna.
   Men vi använde även det hemma när barnen var små. Då givetvis med både bild och ord på dom olika lådorna. Sedan försökte jag hålla på regeln att man skulle plocka undan den lådan man hade lekt klart med innan man tog fram en ny låda. Det fungerade sådär men det gick i alla fall rätt snabbt att tillsammans med barnen städa undan leksakerna innan kvällsrutinen.

   Ikea har verkligen många billiga och smarta förvaringslösningar av olika slag. Jag har kikat på en snygg säng med inbyggda lådor under som jag är sugen på att köpa till vårt lantställe som gästsäng men vi bygger nog en själva istället.

   Radera
 2. Vilka smarta förvaringar. Den där med tågbanan skulle sonen ha, så man lätt kunde städa undan tågbanan utan att förstöra den

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tågbanan gillade jag verkligen. Om jag hade sett den lösningen när våra barn var små hade jag nog försökt bygga en liknande modell att ha under någon av deras sängar.

   Radera