söndag 7 april 2013

Vika lakan

Hur många olika bäddset behöver vi egentligen per person?
Vid vår flytt gjorde vi oss av med en hel sopsäck fylld med lakan, påslakan och örngott, som vi skänkte bort.

Bildkälla: www.mattersofstyleblog.com


Jag har kommit fram till att vi behöver två eller max tre olika bäddset per person i familjen.

Då har jag tänkt så här:

  • ett set som man använder i sängen just nu, 
  • ett set som förvaras i linneskåpet 
  • och möjligen ett set som ligger i tvättkorgen. 


Bildkälla: www.gazettetimes.com

Om man har gott om utrymme kan det givetvis vara bra att ha extra bäddset just för gästerna men ofta är det fullständigt onödigt, för i värsta fall kan man faktiskt be gästerna ta med sig lakan själva eller en sovsäck. Det brukar oftast lösa sig smidigt på något sätt.

Eftersom vi har dåligt med plats i vårt linneskåp så räcker det med två bäddset per person i vår familj, ett som används och ett som ligger i linneskåpet och väntar på sin tur. På så vis har vi också två extra bäddset som kan användas när vi får gäster.


Bildkälla: www.polyvore.com

Har man däremot barn i familjen så kan det hända olyckor eller magsjukdomar som gör att det kan krävas ett extra bäddset just för barnen, dvs det där tredje setet lakan.

Vi har använt oss av olika tankesätt genom åren för att få till en effektiv lösning på ruljansen när det gäller att tvätta lakan när man har en stor familj.


Bildkälla: www.picgifs.com

När barnen var yngre körde vi med modellen att alla sängkläder var vita för att på så vis kunna slänga in allt i samma tvättmaskin när veckans lakansbyte ägde rum.

Men när barnen blev äldre var det självklart att dom skulle få vara med och bestämma själva vilka färger på bäddsetet som dom ville ha så då fick barnen välja sina egna bäddset. Allt handlar ju inte om effektivitet utan man ska också må bra i sin säng och ha färger omkring sig som man trivs med.

Bildkälla: www.bystephanielynn.com

Numera använder vi endast så kallade dra-på-underlakan, ni vet sådana där med resår på så att underlakanet ligger på plats i sängen. Problemet med dessa har varit att jag inte har vetat hur man ska vika dessa. Istället har jag fått rulla till dem så gott jag har kunnat och sedan knölat in dom i linneskåpet.

Men nu äntligen har jag lärt mig hur man viker dra-på-lakan på rätt sätt. På bilden här ovanför så visas själva principen men jag gör på ett lite annorlunda sätt genom att börja med att trä upp lakanet på mina händer. Det finns många bra filmer på nätet som man kan använda sig av för att lättare se hur man ska göra.

Det är denna film som jag hade på datorn samtidigt som jag lärde mig vika dra-på-lakan. Så om du liksom jag behöver lära dig denna relativt svåra konst så rekommenderas att du tittar på denna film. För därefter kommer du att vika dra-på-underlakan som ett proffs!Bildkälla: www.marthastewart.com

Men hur gör man då för att förvara underlakan, påslakan och örngott på ett smart sätt? Jo, det visar Martha Stewart, som är urmodern till ordning & reda-tänkandet,på bilden här ovanför. Man gör ett litet bäddsetspaket genom att vika ihop påslakanet och sedan stoppa både det och underlakanet tillsammans inuti örngottet. På så vis får man ett litet paket som man enkelt tar fram när man ska bädda rent i sängen. 


Båda bilderna som du ser här med orange-gula bäddsetet
kommer från www.wikihow.com. Där beskrivs i sex enkla
steg med beskrivande bilder exakt hur man gör för att
få till det snygga bäddsets-paketet som Martha Stewart
har gjort på bilden högre upp.

Så gå gärna in på länken och se hur man gör för det är betydligt lättare  att förstå hur man gör när man samtidigt ser bilderna som tydligt förklarar hur det går till.

Bäddsetspaket i sex steg enligt beskrivning från www.wikihow.com

  1. Vik ihop påslakanet till ett snyggt paket 
  2. Vik underlakanet till ett lika snyggt platt paket med samma storlek och lägg det ovanpå underlakanet
  3. Vik ihop ett örngott och lägg det högst upp i högen
  4. Vik nu ihop hela högen genom att vika den i tre delar (vik in ena yttre hörnans tredjedel mot mitten och sedan den andra yttre hörnan så att paketet nu är en tredjedel så stort som från början)
  5. Stoppa in högen i ett örngott, högen ska nu ha storleken av halva örngottet
  6. Så att du slutligen kan vika in övre delen av örngottet över den nedre delen där du har själva högen med bäddsetet ligger.

Ja, som ni förstår är det jättekrångligt att beskriva bara med ord så gå in och kolla på länken istället för det är hur lätt som helst när man väl har övat in tekniken.


.
Bildkälla: www.imperfecthomemaking.com

Kelly som driver bloggen www.imperfecthomemaking.com visar på sin blogg hela fyra olika sätt att få till ett snyggt bäddsetspaket på. Alla sätten startar på samma sätt som vi lärde oss här ovanför, nämligen att vika ihop underlakan, påslakan och ett örngott i en fin hög.

Men sen skiljer det sig åt hur man gör med det sista örngottet. Man kan antingen göra som vi lärde oss av Martha Stewart och Wikihow att placera bäddsetet längst ner i botten av ett örngott för att sedan vika den tomma delen av örngottet över paketet. Men Kellys favoritmetod är att vika örngottet på längden i tre delar för att sedan lägga det över bäddsetet på mitten så som du ser på bilden här ovanför. Kika gärna in hos Kelly för hon har bra beskrivningar med bilder av hur alla dessa olika steg går till.Bildkälla: duoventures.blogspot.se

Även Mel & Nader som driver bloggen duoventures.blogspot.se har fina beskrivningar av hur man viker såväl lakan som handdukar på sin blogg. Som du ser gillar dom att använda sig av samma slutfinish som Kelly, nämligen att vika örngottet runt bäddsetet så att det ser ut som ett fint paket.

Personligen föredrar jag dock att använda mig av Martha Stewarts metod att stoppa in bäddsetet inuti örngottet eftersom det gör det lättare att stapla bäddset ovanpå varandra i linneskåpet. Men det är som med allt annat en smaksak vad man gillar bäst.


Bildkälla: www.vanillajoy.com

Givetvis kan man även rulla sin lakan istället om man föredrar det. Många som gillar denna metod påpekar ofta att den gör att lakanen tar mindre plats i linneskåpet. På bilden här ovanför visar Kelsey Norwood som driver bloggen www.vanillajoy.com hur hon dels har rullat sina lakan men ännu viktigare även märkt upp vilken storlek lakanen har. Det är något som är nödvändigt om det finns sängar i olika storlekar i hushållet.  
Bildkälla: delightfulorder.blogspot.se

Da Nita som driver bloggen delightfulorder.blogspot.se har tagit fasta på vikten av att märka upp storleken på lakanen vilket syns på bilden här ovanför. Hon skriver även på sin blogg att hon tycker att bästa sättet att förvara bäddset på är att förvara allt separat, dvs vanliga underlakan för sig, dra-på-lakan för sig osv. Så jag tror att det är viktigt att prova sig fram så att man hittar en modell som passar just den egna familjen.

Lägg även märke till hur Da Nita optimerar sin förvaring genom att kombinera vika-modellen med rulla-modellen. I den blå korgen förvarar hon sina dra-på-lakan ståendes och ihoprullade för att få en yteffektiv förvaring medan dom vanliga underlakanen förvaras vikta ovanpå varandra bredvid korgen.Bildkälla: houseofphilia.blogspot.com

Och vill man lyxa till det lite så kan man göra som Petra som driver den välkända bloggen houseofphilia.blogspot.se och använda sig av linnevatten som man stänker på textilierna när man stryker dom eller använder som väldoft i linneskåpet. På bilden syns även rumsdoftspray och doftkuddeBildkälla: www.lillabruket.se
Bildkälla: www.beautyandwellness.se/
Personligen älskar jag doften av lavendel och har alltid doftpåsar med lavendel i linneskåpet. Men jag är också nyfiken på att testa linnevatten och även rumspray med lavendel. Men jag är lite tveksam om det ska lukta för starkt, ni vet som sprayflaskorna för badrummet gör så jag har inte gjort något inköp ännu.

Men nu tänkte jag passa på och fråga om det är någon som har erfarenhet av linnevatten eller rumsspray och som kan tipsa om något bra märke?


Kram
Linn


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar