tisdag 7 maj 2013

Ordning i skafferiet

Hur får man till en bra och praktisk förvaring i skafferiet?

Vi har ju alla olika förutsättningar. En del av oss har lyckan att ha ett stort skafferi som man kan gå in i medan andra kanske bara har ett köksöverskåp att tillgå. En del av oss förvarar sina matvaror i utdragbara lådor medan andra har platsbyggd förvaring för olika typer av matvaror.

Men även om vi har olika förutsättningar så finns det några saker som kan vara bra att fundera över när man ska planera skafferiförvaringen.


UTNYTTJA UTRYMMET MAXIMALT

Till att börja med är det bra att titta igenom det tillgängliga förvaringsutrymmet en extra gång. Hur ser det ut? Vilka behov har vi? Vilka problem finns idag? På vilket sätt kan vi förändra vår förvaring så att den blir ännu bättre?

* Uppåt och nedåt
Har du ett skafferi med stor utrymme mellan hyllplanen? Då kanske en hyllinsats som placeras på hyllan kan öka förvaringsutrymmet genom att ge dig ett extra hyllplan.

Bildkälla: www.ikea.com
Här syns ett exempel på en hyllinsats som säljs hos IKEA. Jag använder den själv i flera av våra köksskåp. Variera hyllinsats finns med två olika djup att välja mellan.Bildkälla: www.bhg.com

På bilden här ovanför syns dels exempel på hur man har använt hyllinsatser för att kunna förvara matvaror ovanpå varandra men ända lättåtkomligt utan att man behöver plocka runt med maten för att komma åt det man ska ha.

Ett annat smart knep är att även använda utrymmet under hyllplanen genom hängförvaring. På bilden har man hängt en korg under det nedersta hyllplanet för förvaring av bröd.


Bildkälla: www.clasohlson.com

Liknande hängförvaring finns exempelvis att köpa hos Clas Ohlson

* På insidan av dörren
Ett annat sätt att maximera förvaringsytan är att använda även insidan av skafferidörren till förvaring.
Bildkälla: www.ikea.com

Vi har använt insidan av vår skafferidörr till förvaring av kryddor genom att fästa kryddhyllan Bekväm från IKEA på insidan av dörren.Bildkälla: oisfororganize.blogspot.com

Kim som driver bloggen oisfororganize.blogspot.com har använt trådhyllor på insidan av sin skafferidörr till förvaring av burkar av olika slag.

Kim har nyligen gjort en stor omorganisation av hela sitt kök vilket du kan läsa om hennes blogg.
Bildkälla: www.shelterness.com

Om det är trångt innanför skafferiskåpet kanske det ändå ryms en platt hängförvaring till ingredienser som inte tar så stor plats som exempelvis påsar med dipmix eller såsmix.Bildkälla: www.shanty-2-chic.com

För den som har utrymmet och är lite händig kan det vara både snyggt och praktiskt att platsbygga en förvaring på insidan av skafferidörren.

Denna fina kryddförvaring är tillverkad av Whitney som tillsammans med sin syster Ashlee driver bloggen www.shanty-2-chic.com. På systrarnas blogg finns en detaljerad beskrivning av hur du kan själv kan bygga en liknande dörrförvaring.


* Insidan av skafferiet
Har du plats för extra förvaring på sidorna i skåpet?


Bildkälla: www.domesticimperfection.com


Då kanske du har plats för någon sorts förvaring som du kan fästa på sidorna i skafferiet.

Ashley som driver bloggen www.domesticimperfection.com har använt sig av pennställ som har skruvats fast på sidan inuti skafferiet för att på så sätt kunna utnyttja förvaringen maximalt.

sin blogg beskriver och visar Ashley hur hon organiserade sitt skafferi.


GRUPPERA SAKER SOM HÖR IHOP TILLSAMMANS

Ett bra sätt att organisera matvaror på är utifrån olika användningsområden och alltså gruppera matvaror som hör ihop och förvara dom tillsammans.

Det blir då också enklare att se om något saknas så att man inte råkar köpa t ex bakpulver flera gånger bara för att man inte hittade var någonstans bakpulverburken förvarades. Det är därigenom även mer kostnadseffektivt att gruppera sina matvaror tillsammans utifrån olika kategorier.Bildkälla: www.pinterest.com


Vissa saker känns mer självklara att förvara tillsammans än andra. Som exempelvis kryddor av olika slag som dom flesta av oss förvarar tillsammans.Bildkälla: hisugarplum.blogspot.com

Cassie som driver bloggen hisugarplum.blogspot.com delar på sin blogg med sig av massor med bilder från när hon organiserade sitt skafferi.

Hon har bland annat använt sig av plastlådor för att samla sånt som hör ihop tillsammans. På så vis tar matvarorna dels mindre plats och dels blir dom lättare att hitta i skafferiet.

Sånt som brukar vara bra att förvara tillsammans är exempelvis olika typer av pasta, ris, snacks, kakor och kex, buljonger och andra smaksättare etc.Bildkälla: designdininganddiapers.com

Se vilken skillnad det blir när man grupperar varor som hör ihop tillsammans och förvarar dom i en egen låda.

Bilderna här ovanför kommer från Taryn som driver bloggen designdininganddiapers.com. På sin blogg beskriver Taryn hur hon gick tillväga när hon organiserade sitt skafferi och där finns även massor med bilder från omvandlingen.


STATIONSFÖRVARING

Förutom dom självklara sätten att förvara matvaror som hör ihop tillsammans kan man även tänka ett steg till och försöka skapa stationer där alla ingredienser som används för en viss sak eller tillfälle förvaras tillsammans så att det går snabbt och enkelt att använda dom.
Bildkälla: www.oprah.com

Här syns ett exempel på en enkel frukoststation där flingor, frukt, kaffe och brödrost m.m. förvaras på en särskild plats i köket för att man snabbt och lätt ska kunna fixa sin egen frukost på morgonen utan att behöva ta mer än ett steg åt sidan.

Givetvis bör även kylskåpet med mjölk, margarin och pålägg etc. finnas i direkt anslutning till frukoststationen. Detsamma gäller även för muggar, skålar, skedar och osthyvel m.m.

Det är även praktiskt om man kan förvara färdigskurna grönsaker i kylskåpet. Ett annat knep är att ställa pålägg som ofta används på en bricka i kylskåpet för att snabbt kunna duka fram frukosttillbehören.Bildkälla: www.bhg.com

Middagsstation - Better Homes and Garden tipsar om att använda sig av sju olika korgar där man förvarar alla ingredienser som behövs till middagen under veckans sju dagar.

Givetvis märker man upp veckodagarna utanpå korgarna och lägger även receptet i respektive korg. På så vis kan den som kommer hem först påbörja matlagningen och det går snabbt när man har samtliga ingredienser förutom det som finns i kyl- eller frysskåp tillgängligt i en enda korg.
Bildkälla: jennysteffens.blogspot.com

Här ovanför syns ett exempel på en bakstation där alla ingredienser som behövs till bakning förvaras tillsammans i ett köksskåp. Där finns mjöl, socker, bakpulver m.m.

På insidan av dörren förvaras måttskedar samt vispar och krokar till hushållsassistenten.

Det är Jenny som driver bloggen jennysteffens.blogspot.com som har skapat denna fina och praktiska bakstation. På sin blogg beskriver Jenny hur hon gick tillväga.
Bildkälla: www.blogher.com

Om du har plats kanske du kan skapa en kaffestation i köket så att allt som har med kaffe och te att göra förvaras i direkt anslutning till kaffebryggaren och muggarna?

Karen som driver bloggen www.blogher.com har gjort den praktiska kaffestationen som syns på bilden här ovanför. Så smart och praktiskt att förvara koppar och muggar i skåpet ovanför kaffebryggaren och vattenkokaren samtidigt som tepåsar, kaffekapslar och annat förvaras i en utdragbar låda under bänken. I någon av dom små lådorna som syns på bilden kan man nog anta att det förvaras teskedar. Karen beskriver på sin blogg hur hon skapat sin kaffestation.NÄRHETSPRINCIPEN


Självklart bör man förvara dom matvaror som används ofta nära tillhands medan ingredienser som används mer sällan kan förvaras mer svåråtkomligt. På samma sätt som tyngre varor bör förvaras långt ner så att man inte riskerar att tappa dom och skada sig medan lättare varor såsom flingor kan förvaras högre upp i skafferiet.


Bildkälla: thecsiproject.com

Diane från bloggen inmyownstyle.com har gjort ett grymt bra gästinlägg hos thecsiproject.com där hon delar med sig av sina bästa tips för att organisera skafferiet på bästa sätt.

Ett av hennes tips är att efter att man har grupperat varorna så bör man förvara dom utifrån storlek för att nyttja ytan på bästa sätt.

Jag är imponerad av hur Diane har lyckats planera förvaringen i detta skafferi in i minsta detalj. Läs mer här.SMARTA FÖRVARINGSLÖSNINGAR

Genom att använda oss av smarta förvaringslösningar spar vi plats i skafferiet. Smarta lösningar gör det också lättare att förvara matvarorna utan att dom sprids runt i skafferiet så att det blir kaos och man inte hittar det man söker efter. Jag har flera gånger tipsat om att förvara saker i tidsskriftsamlare. Här ovan syns några fler exempel.

Till vänster förvaras spagettikartonger ovanpå varandra i en tidsskriftsamlare (bildkälla: www.pinteresst.com) och till höger förvaras istället konservburkar staplade inuti en tidsskriftssamlare (bildkälla: www.pbjstories.comBildkälla: www.howdoesshe.com

Maryanne har på bloggen www.howdoesshe.com förvandlat ett skafferi från oordning till ett förvaringsparadis. Bland annat har hon använt sig av så kallade "Lazy Susans" dvs snurrbrickor som syns i skafferiets innerhörn på bilden här ovanför.

På så vis blir det lätt att komma åt sakerna som förvaras på brickan eftersom det bara är att snurra fram det man vill ha.

Jag har ännu inte provat på denna typ av förvaring men eftersom jag har läst så mycket om snurrbrickans fördelar såväl i skafferiet som i kylskåpet så är det nog dags för mig att köpa min första snurrbricka snart. Jag har sett att IKEA har snurrbrickor till rimliga priser.FÖRVARINGSBURKAR

Även om förvaringsburkar i och för sig hör ihop med smarta förvaringslösningar så tycker jag att dom är så viktiga att dom förtjänar en egen rubrik.

Den som någon gång har varit med om att få mjölbaggar i sitt skafferi brukar ofta övergå till att använda lufttäta förvaringsburkar till matvarorna. Om man då skulle drabbas av ohyra så kan dom nämligen inte sprida sig vidare och förstöra all mat.Bildkälla: www.bhg.com

Personligen föredrar jag att förvara livsmedel i genomskinliga förvaringsburkar för att lätt kunna se dels innehållet samt dels hur mycket som finns kvar. Ett smart sätt att förvara sina livsmedel på är att använda sig av glasburkar. Liknande glasburkar säljs exempelvis på IKEA. Visst ser det prydligt ut med enhetlig förvaring.Bildkälla: delightfulorder.blogspot.com

Även förvaringsburkar av plast ser prydligt och snyggt ut. Dom har dessutom fördelen att dom går att stapla ovanpå varandra så att det ryms betydligt mer förvaring på samma utrymme.

Bilden här ovanför kommer från DaNitas blogg delightfulorder.blogspot.com. Inne på sin blogg bjuder hon på många fler bilder från sitt skafferi och hon har även en webshop där man bl a kan handla dom etiketter som syns på bilden.


MÄRKNING

Vilket givetvis för oss in på nästa viktiga punkt. För att enkelt se vad som förvaras var krävs såklart att man märker upp burkar och lådor på ett bra och tydligt sätt.


INVENTERINGSLISTA ELLER INKÖPSLISTA

För att ha koll på vad som finns i skafferiet är det bra att ha en enkel lista lättillgänglig där man snabbt kan skriva ner vad som har tagit slut.

Under arbetet med att ta fram en familjepärm á la  FlyLady ingick bland annat att ta fram en "permanent inköpslista". Man kan givetvis också använda sig av en bit papper och penna och snabbt och lätt anteckna det som behöver inhandlas.


Bildkälla: www.thehouseonhillbrook.com

Vill man ha råkoll inte bara på vad som finns hemma utan även sista förbrukningsdatum för matvarorna så har Stephanie med bloggen www.thehouseonhillbrook.com tagit fram den snygga inventeringslistan som syns här ovanför. I samma inlägg visar och beskriver hon även sitt skafferiprojekt.


När man väl har bestämt sig för att fixa i ordning sin skafferiförvaring så tror jag att det enklaste sättet är att plocka ut allt, slänga det  som är gammalt, torka ur skåpet och sedan börja bygga upp sin förvaring av matvarorna så som man vill ha den för att det ska fungera bäst hemma i den egna familjen.

Kram
Linn

14 kommentarer:

 1. Som vanligt många inspirerande bilder och länkar till bra bloggar.
  Jag rensade ju mitt skafferi förra gången vi var i zonen. Blev väldigt nöjd med förvaringen ovanför min kyl med lådor för godis/snacks/festligheter m.m.

  Vi fick efter det väldigt mycket mer plats i vårt andra skafferiskåp. Men märker redan att en av hyllorna håller på att bli kaos igen, jag behöver nog fler smålådor där för att få mer ordning. Dymon är verkligen guld värd när man håller på att få ordning i köket. :)

  Helen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, din förvaring ovanför kylen blev ju riktigt bra!
   Jag är också supernöjd med vår lilla låda ovanför kylen med snacks i.

   När man väl har skaffat en Dymo så undrar man hur man har klarat sig utan en tidigare ;)

   Radera
 2. Oj vad mycket bra tips och inspiration :) nu blir jag sugen på att röja i skafferiet igen!

  Kram, Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underbart att få röja och rensa!
   Speciellt så här på våren så känns det som en nystart när man får röja och rensa hemma.

   Kram
   Linn

   Radera
 3. Vi har ett nytt kök, vi bytte det då vi rev ut allt annat och flyttade in i detta hus. Det är draglådor, trevliga, men ibland opraktiska. Det är svårt att stapla så det ser vettigt ut i dem. Man behöver nog investera i lite förvaringar från IKEA.

  Just nu så tycker jag att jag har en sabla oreda. Det är trångt och rätt så mycket saker skall samsas. Jag vet att jag borde göra en rensning de lux. Men det tar emot. Tänk om jag behöver grejjerna?

  Men sanningen är ju att det jag bär ner i källaren och aldrig använder, knappast kommer användas sedan heller.

  Skall se när jag har tid att organeiera om mina köksskåp. Tack för tipsen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tips kan kanske vara att stoppa sakerna du rensar bort i en kartong och om du inte har saknat prylarna på ett halvår så kör iväg kartongen till röda korset eller en annan välgörenhetsorganisation. Utan att först öppna kartongen och titta för då är det lätt att man börjar plocka tillbaka saker som man tror kan vara bra att ha ;)

   Radera
 4. Jag har röjt i vårt skafferi idag, vi har ett utdragbart skafferiskåp med 4 lådor från Ikea. Jag delar upp lådorna till olika saker, har bl.a. en baklåda. Dessutom har jag använt glasslådor till smågrejer såsom kryddpåsar, muffins/bullformar.
  Tack för inspiration att röja :)
  /abinito

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heja abinito!
   Härligt med utdragbart skafferiskåp så att ni lätt kommer åt det som ska användas.

   Jag gillar också att du har delat upp lådorna utifrån innehåll så att du får olika stationer.

   Perfekt också att använda sig av glasslådor för att samla smågrejor som hör ihop på samma ställe.

   Hoppas få se bilder i våran nördtråd sen ;)

   Kram
   Linn


   Radera
 5. Läskigt att du tar upp just bakpulver, det var precis vad jag råkade köpa en till av trots att jag hade en full hemma för bara någon månad sen. Och bakpulver är något jag köper ungefär... vart 5 år kanske :p Mycket fina bilder och bra tips, skafferiordning är nog bland det svåraste att ha tycker jag som har ett vanligt djupt skafferi, hittar typ inget därinne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, jag tog upp bakpulvret just för att jag själv gjorde precis samma sak nyligen.
   Och med florsockret...
   Så därav skafferiprojekt denna vecka! :)

   Radera
 6. HEJ Linn!

  Tack för ett bra inlägg med många smarta förslag. Nu känner jag mig inspirerad att ta tag i mitt skafferi.

  Ha en bra dag,
  Anna E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna!
   Vad kul att du blev inspirerad att fixa skafferiet.
   Ha en bra dag du med!

   Radera
 7. Hej Linn. Vilken superblogg full med tips du har! Jag ska kolla in Fly Lady lite närmare. Ang lazy susans eller snurrbrickor som du kallar dem, jag har letat efter såna i sverige i ett par år. Jag var i Kanada för 2 år sedan, där såg jag dessa mirakel för första gången ÖVERALLT och bestämde att skaffa såna väl hemma igen. Men jag hittar inga här!!!!! Hur dumt. De på Ikea är rätt otympliga och mest till för servering. I nordamerika finns de i olika material, färger och storlekar och är till för att underlätta förvaring. SNÄLLA, säg att du hittat Lazy susans nånstans här i Sverige? Det är härligt med tips från olika länder, men frustrerande när dessa "tips" inte går att köpa här, eller hur?! Överhuvudtaget verkar USA vara kung på organiserings/förvaringsprodukter tycker jag. Hoppas du kollar in även denna sena kommentar och har ett bra tips till mig. Tack för bra blogg!

  Hälsningar Vivi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vivi och tack för dina snälla ord!
   Jag håller med dig om att IKEAs lazy susans är otympliga eftersom dessa främst är tänkta till servering och inte till förvaring.

   Jag har inte lyckats hitta någon perfekt snurrbricka ännu och misstänker att man kanske får lov och beställa någon från USA istället.

   Om du hittar någon bra lazy susan så får du gärna tipsa mig!

   Radera