måndag 11 mars 2013

Det lättstädade hemmet - mina 11 bästa tips

Har du tänkt på att vi själva kan förenkla vår tillvaro och spara tid genom att välja att organisera vårt boende på ett sätt som gör att det blir lättare att hitta det vi söker efter och gör att det går snabbare och enklare att hålla hemmet städat och rent?

Jag tänkte idag ta upp lite om min syn på detta med att själv ta ansvar för att se till att man har ett lättstädat hem och mina tankar om hur ett lättstädat hem kan se ut. 


1. Först och främst är det viktigt att rensa i röran dvs. decluttra bort överflödet av prylar och kläder som dom flesta av oss har hemma.  Det är ingen idé att försöka få till en bra förvaring eller ett lättstädat hem så länge som vi har saker hemma som vi inte behöver, som vi inte använder, som vi inte tycker om eller som är trasiga eller som vi har för många utav.


Bildkälla: theredchairblog.blogspot.se

Det första vi måste göra är alltså att rensa bort dom överflödiga sakerna. Detta gör vi för vår egen skull därför att vi är värda att i vårt hem bara ha kvar dom saker som vi älskar, som vi behöver, som vi använder och som vi själva aktivt har valt att dom ska finnas hemma hos oss för att vi mår bra av av dom eller behöver ha dom sakerna där.

Bildkälla: www.picgifs.com

Tänk på att vi förändras genom årens lopp, om man bor länge på samma ställe så ser man inte längre dom brister som en husspekulant direkt skulle lägga sina ögon på. Precis som barnen växer upp och därmed även växer ifrån sina gamla kläder och leksaker, och tillsammans med oss behöver rensa bland dessa, behöver även vi vuxna också, då och då gå igenom vårt hem med öppna ögon. 

När vi gör oss av med dom saker vi inte längre har behov av så gör vi också plats för dom saker som vi verkligen behöver. 

Bildkälla: cdn.espnwgalleries.espn.go.com

Om du vill läsa mer om hur man gör när man rensar i röran eller decluttrar hemma så kan du göra exempelvis göra det HÄR.

Bildkälla: www.picgifs.com

2. För att förenkla dammsugningen och moppningen av golven hemma är det bra att köpa rätt typ av möbler. Ett knep är att få upp möblerna eller t ex TV:n från golvet och fästa dom på väggen istället.

Ett annat är att se till att golvmöbler som exempelvis soffor har tillräckligt höga ben för att vi enkelt ska kunna rengöra under dom. 

På bilden nedan syns t ex en vägghängd skohylla liknande den som jag hade förut.
Vägghängd förvaring både förenklar och sparar tid.


Bildkälla: www.ojega.se

3. Det är också bra att tänka igenom HUR vi möblerar våra rum. Ju fler saker och möbler du har i ditt hem desto mer svårstädat blir det. Det tar betydligt längre tid att städa ett rum som är överbelamrat med möbler jämfört med om det finns gott om utrymme mellan möblerna för då kommer du lätt emellan möblerna med dammsugare och mopp när du ska städa.


Bildkälla: www.ikea.com
4. Hjul är något som är smidigt att ha inte bara på soffbord, som man då lätt  kan skjuta åt sidan vid dammsugning, utan även på tyngre möbler där man inte kommer åt under med dammsugaren utan behöver kunna flytta dom på ett smidigt sätt.  


www.opensky.com
 designtorget.se

                                                   
5. Att använda sig av kabelgömmor är ett praktiskt sätt att få undan sladdarna från golvet. Dels blir det snyggare och dels blir det enklare att städa när vi inte har ett ormbo av sladdar runt om golvet. Du ser några förslag på kabelgömmor på bilderna här ovanför. Bildkälla: www.picgifs.com

6. Det är även viktigt att tänka på textilvalet vid möbelköp. Det är bra om soffor och fåtöljer och andra stoppade möbler har avtagbar klädsel som enkelt kan tvättas i tvättmaskin.

Likaså bör mattorna kunna maskintvättas för att slippa dyr kemtvättning. För den som vill ha det väldigt lättstädat hemma kan man också välja att ha så få mattor som möjligt hemma, för ju färre mattor, desto färre mattvättar.

I hallen är det även en god idé att satsa på en riktigt bra matta som samlar upp grus och väta direkt innanför ytterdörren. Även om dessa kan vara en relativt dyr investering märks det en otrolig skillnad på behovet av golvrengöring med eller utan en sådan matta.  


Bildkälla: www.whitestonebuilders.com

7. När det gäller badrummet är det praktiskt att ha vägghängd toalett och handfat eftersom det gör att det blir enkelt att snabbt städa golvet i badrummet.  Det är även smidigt att ha badkaret på tassar utan någon krånglig front som måste tas bort vid städning.

Eftersom toalett och badrum används ofta är det också en plats som kräver i princip daglig rengöring vilket gör att vi sparar mycket tid på att se till att vi har ett lättstädat badrum.
Bildkälla: www.housebeautiful.com

8. I köket är det praktiskt att ha skåp som går ända upp till taket. Det ger dels extra förvaringsutrymme dels underlättar det städningen då det annars är lätt att det samlas en massa onödiga saker som lätt blir flottiga när dom står ovanpå skåpen.Bildkälla: www.ikea.com

9. För oss som inte gillar att damma, men ändå är bokmalar, är det väldigt praktiskt att använda bokhyllor med vitrindörrar som gör att man inte behöver damma sina bokhyllor särskilt ofta. Sådana bokhyllor med glasdörrar är för övrigt även praktiska till prydnadssaker, samlingar av olika slag och andra saker man gärna vill visa upp utan att behöva tänka på att dom ska dammas ideligen.Bildkälla: www.reinventedkb.com

10. Bra förvaringsmöbler är också något som det behövs gott om i hemmet. På bilden ovan syns en praktisk förvaringshylla som är gjord av en gammal byrå utan lådor, se HÄR. Om du har plats hemma är det alltid bra med stora och väl inredda garderober, hyllor på outnyttjade platser t ex ovanför en dörr, praktiska förvaringslådor, byråar och hurtsar och liknande förvaring.


Bildkälla: Linns städlåda i badrummet

11. Mina bästa bonustips:

 • att se till att var sak har sin egen plats i hemmet och alla som bor hemma vet var den platsen är. Märk gärna upp platsen med en bild eller med text så kan såväl barn som gäster också enkelt se var varje sak hör hemma. 
 • att ha en låda med städmaterial i varje badrum samt under diskbänken så att allt som behövs finns på plats vid behov av en snabb städinsats.
 • att ha papperskorgar på flera ställen i hemmet där dom behövs, t ex badrum, barnens rum, kontor, pysselhörna etc. så att skräpet hamnar i papperskorgen istället för att bli liggandes.
 • att ha en tvättkorg i varje sovrum för smutstvätten så att den läggs däri istället för att bli liggandes på golvet eller på en stol eller golvet. 
 • att ha en liten och snygg dammsugare som står framme redo för användning i dom rum där det behövs dammsugas ofta t ex hall och kök. 
 • att ha väl fungerande rutiner för städning så att det inte hinner bli riktigt skitigt hemma.
 • att ha bra städutrustning hemma så att det går lätt och är enkelt att städa.

Har jag missat några tips som du tycker är viktiga?
Hör gärna av dig i så fall!

Kram
Linn


4 kommentarer:

 1. Jag tycker att det allra bästa tipset för att hålla ordning hemma är "gå aldrig tomhänt". Exempelvis, om jag ska gå ifrån soffan för att gå på toa, se efter om det finns nånting på soffbordet som inte ska vara där och ta i så fall med dig det (så mycket du kan) till rätt plats när du ändå ska gå iväg.
  //Ms H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips Ms H!

   Med "gå-aldrig-tomhänt-hemma"-principen sparar man en massa tid för genom det småplockandet så slipper man förhoppningsvis att det blir stora högar som ska rensas.

   Tack!
   Linn

   Radera
 2. kabelgömman från opensky finns från svenska webbutiker oxå :) Funderar på att skaffa en då lilltösen älskar sladdhärvan under skrivbordet, ffa att bita på.

  http://www.lifestylestore.se/kabelhantering/sladdgomma-kabellada/cablebox-mini-originalet-fran-bluelounge-flamsaker-sladdgomma/

  /angio101

  SvaraRadera