onsdag 13 mars 2013

Lasagne i Crock Pot

Idag blev vi bjudna på middag hemma hos oss själva av vår yngsta dotter. Hon var sugen på att prova på att laga mat i Crock Pot och jag är inte den som säger nej när jag blir erbjuden att få maten lagad medan jag själv hjälper till genom att sitta och vara trevlig genom att småprata under tiden.

Okej, jag hjälpte även till genom att föra anteckningar över vad  hon stoppade i maten och tog lite bilder så jag skulle ha ett recept om det blev gott. Och gott blev det!

Tack fina lilla Y för den goda lasagnen!


Dom flesta ingredienserna,
 dottern kom på lite  fler saker hon ville ha i efterhand :)

Ingredienser:
 • 1 kg nötfärs
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 gul lök
 • 1 köttbuljongtärning
 • 1 burk krossade tomater
 • Tomatpuré
 • Lasagneplattor
 • 400 gram Mozzarella
 • 500 gram Keso
 • Riven Mozarellaost
 • Salt, Peppar, Pasta Rossa eller vilka kryddor du tycker passar och har hemma
 • Olivolja till stekning och smörjning av grytan


Här fräses 2 vitlöksklyftor och 1 gul lök i olivolja
 i en stekpanna på gaspisen

Gör så här:
 1. Fräs två pressade vitlöksklyftor och en hackad lök i lite olivolja eller smör en panna på spisen. 
 2. Stek 1 kg nötfärs i stekpannan tillsammans med löken.
 3. Krydda med salt, peppar, pasta rossa-krydda, 1 köttbuljong, tomatpuré, tillsätt även lite rött matlagningsvin om du vill (det ville dottern göra men det gick inte för vi hade inte det hemma).
 4. Tillsätt en burk krossade tomater i stekpannan.
 5. Riv 400 gram mozzarella i en skål
 6. Blanda den rivna mozzarellan i skålen med 500 gram keso eller i vårt fall minikeso 
 7. Stryk insidan av Crock Pot grytan med olivolja.
 8. Börja med att lägga ett lager av den stekta köttfärsen i botten av pottan.
 9. Lägg därpå ett lager med Lasagneplattor ovanpå köttfärsen.
 10. Sedan lägger du ett lager med mozarella-keso röran ovanpå lasagneplattorna.
 11. Fortsätt att lägga lager på lagen i samma ordning tills du har 3 lager av lasagneplattor och mozarella-kesoröra samt 5 lager av köttfärsen. Detta eftersom du både ska börja med köttfärs och även avsluta med ett lager köttfärs högst upp i grytan.
 12. Strö över lite färdigriven mozzarellaost högst upp på toppen av maträtten. (Lite riven parmesan kanske också skulle vara gott att ha på här men det hade vi inte heller hemma)
 13. Sätt på locket på Crock Poten och ställ in värmen på hög samt låt tillagas i ca 3-4 timmar eller tills maten är klar.
Vitlök och lök är färdigstekt,
nu steks köttfärsen ihop med kryddorna

Dottern ville gärna haft i lite rött matlagningsvin också men det hade vi tyvärr inte hemma. Så det blev inget vin i maten idag. Kryddorna som användes var salt, nymald svartpeppar och nymald Pasta Rossa-krydda som är en krydda som innehåller vitlök, tomat, peppar, chili och medelhavsörter. Men man kan givetvis använda de kryddor som man själv tycker om. 


Köttfärsen är klar, här även med köttbuljong,
 tomatpuré och en burk krossade tomater

I stekpannan hälldes även i en köttbuljongstärning för lite extra smak, tomatpuré och en burk krossade tomater.

Här har dottern börjat riva mozzarellaost
för att sedan övergå till att använda saxen


Mozarellosten ska vara riven och dottern har här börjat riva den med hjälp av ett rivjärn. Men efter ett tag gav hon upp och tog istället fram en sax.När mozzarellaosten var riven var det dags
 att blanda den med en stor burk keso


Tills sist efter lite hjälp från en skrattande mamma blev all mozzarellaost ändå färdigriven. Och det var nu dags att hälla i en stor burk med keso i skålen med mozzarellaost.Mozzarellaost och kesoröra

Här är mozzarellaosten ordentligt blandad med keson. Det kanske kan vara en god idé att använda färdigriven ost nästa gång eftersom just mozzarellaosten är så mjuk att den kan vara knepig att riva. Crock Potens gryta smörjes med lite olivolja

För att undvika att maten skulle fastna i grytan använde dottern olivolja som hon smorde in Crock Potens gryta med.


I botten av grytan lades köttfärs

Därefter var det bara att bygga upp lagren med lasagne. I botten lades först ett lager med köttfärs.


Lager nummer 2 består av lasagneplattor

Lager nummer två består av ett lager med lasagneplattor. Som synes har de brytits itu för att bättre passa ihop med pottans form. "Det är som att bygga pussel" som dottern glatt uttryckte det.  Lager nummer 3 Mozzarellaost- och kesoröra

Ovanpå lasagneplattorna var det dags för lager nummer 3, nämligen mozarellaost- och kesoröran. 

Sedan är det bara att fortsätta bygga upp lagren, ett i taget, först köttfärssås, sedan lasagneplattor, därefter mozzarellaost- och kesoröran osv osv. I vår potta blev det tre lager med lasagneplattor och mozzarellaost- och kesoröra samt fem lager med köttfärssås eftersom vi både börjar och slutar med köttfärssåsen


Sista lagret blev köttfärssås och på toppen av det
 lite färdigriven Mozzarellaost

Högs upp på toppen av lasagnen avslutade dottern rätten med att strö över färdigriven mozzarellaost (här behövdes vare sig rivjärn eller sax alltså ;)


Färdig Lasagne à la yngsta dottern Y

Så här fin blev lasagnen när den var klar, den blev god, saftig och doftade underbart!


Färdig att serveras!

Vi åt den goda lasagnen tillsammans med gurka, tomat, röd paprika och riven morot. Det som fanns hemma i kylskåpet alltså, det är snart dags för veckohandling så färskvarorna som grönsaker börjar sina. Torsdagar är den stora veckohandlingsdagen hemma hos oss.

 Lasagnen blev mycket god och mättande så det blev ett antal matlådor för senare användning också. 

Så yngsta dotterns första försök att använda Crock Pot blev lyckat med andra ord, så nu önskar hon sig en egen potta nästa gång hon fyller år :)

Tack för dagens goda middag fina Y!

Kram
Mamma Linn

5 kommentarer:


 1. Tack för CrockPot Slow Cooker tips och idéer. Jag älskar min och använder den ofta. Försöker laga "HälsosamT" just nu och skulle uppskatta om recepten kunde förses med alla näringsvärden, kalorier, kolhydrater osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym!

   Jag kör ju med viktväktarnas metod så att oftast brukar jag ange viktväktarnas Propoints när jag lägger upp ett recept. Dock inte i detta recept,ser jag nu.

   Om du vill veta antalet kalorier, kolhydrater etc i ett recept så bör väl det gå att få fram genom att du kollar upp varje ingrediens för sig?

   Kram
   Linn


   Radera
 2. hur lång tid o på vilken värme gjorde ni lasagnen på ? Låter supergott ! / Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!

   Tyvärr syns det kanske inte så tydligt i texten ovan, men under rubriken "gör så här" och punkten 13, har jag skrivit att vi tillagade den på hög värme i ca 3-4 timmar.

   Orsaken till den höga värmen var att vi hade bråttom att få maten klar, då dottern skulle iväg och träffa kompisar på kvällen, annars skulle jag nog hellre rekommendera låg värme eftersom jag tycker att det nästan allting smakar godare då. Även om jag kanske bara inbillar mig det? :)

   Kram Linn
   Radera
 3. Hej!
  Hittade detta recept när jag googlade på mat att tillaga i Crock Pot då jag nyligen skaffade mig en sådan. Idag, ett helt år efter er lasagne-middag, är dagen då jag ska prova göra er lasagne. Den är i skrivandets stund klar om 45 minuter ca och det ska bli så spännande att smaka. Hoppas verkligen på en smaksensation. Det luktar vansinnigt gott från Crock Poten just nu. Så tack för ett bra recept med bra beskrivning och förhoppningsvis en god rätt! :)

  SvaraRadera