torsdag 11 april 2013

Organisera kylskåpsförvaringen

Ju mindre kylskåp man har desto viktigare att ha ordning och reda i det. För tillfället är det vare sig ordning eller reda i vårt kylskåp istället råder där kaos som synes på bilden här nedanför.


Linns kaos-kylskåp

Det enda rätta att göra här att börja från början. dvs  steg 1   vilket innebär att det är dags att plocka ut precis allt ur kylskåpet, slänga gammal mat, sortera övrig mat på ett bra sätt samt ge kylskåpet en rejäl rengöring.

Kylskåpet används ju ständigt i hemmet och är en riktig arbetshäst som arbetar dygnet runt för att förvara vår mat vid rätt temperatur. Det är därför också viktigt att vi ser till att rengöra kylskåpet tillräckligt väl för att slippa drabbas av onödiga bakterier.Bildkälla: www.benkepple.comDom flesta av oss känner till den framgångsrika författaren och hushållsexperten Martha Stewart. Hon  har bl a tagit fram ett städschema för hur kylskåpet ska städas på bästa vis.

Som du kan se om du skriver ut PDF-filen med Marthas städschema så har hon delat upp schemat i tre olika delar, en lista vardera för daglig, vecko- och säsongsstädning. Jag gillar också att hon har gjort små rutor framför sysslorna som man kan kryssa för när man är färdig.
Marthas städschema för kylskåpet kan du skriva ut HÄR.


Bildkälla: www.flylady.net

Vi som följer FlyLadys städkoncept gör en snabb städning i köket varje vecka. Och en gång i månaden gör vi en storstädning i köket. Så därför går Marthas och Marlas (FlyLady) städrutiner för kylskåpet hand i hand.

Men däremellan är det också viktigt att torka av eventuellt spill direkt så att det inte torkar fast. En annan bra rutin är att alltid torka rent ketchupflaskor och marmeladburkar eller dylikt från kladd innan man ställer in dessa i kylskåpet. Samt att alltid ställa ett fat med kanter under kött som ska tinas eller under annat som  riskerar att läcka i kylskåpet..


Bildkälla: www.marthastewart.com

tisdagar skriver vi FlyBabies veckans meny samt vår inköpslista och då brukar jag samtidigt passa på och gå igenom kylskåpet och slänga sånt som är gammalt och torka rent det som är kladdigt. Detta har flera fördelar. Dels så vet jag att kylskåpet är fräscht innan jag packar in ny mat  däri. Dels så vet jag också exakt vad som finns och vad som saknas när jag skriver veckomatsedeln och inköpslistan. Detta bidrar till att matkostnaden blir lägre.

 steg 2 i kylskåpsprojektet. är således att se till att kylskåpet blir rejält rengjort. Och till det arbetet har den som så önskar, mycket god hjälp av Martha Stewarts fina checklista, för rengöring av kylskåpet.Bildkälla: tipnut.com

För den som önskar fler städtips så bjuder bloggen tipnut.com dels på städtips avseende rengöringen av själva kylskåpet men även på olika typer av luftfräschare och organisation till kylskåpet.


När vi är klara med storstädningen av kylskåpet vill vi förstås genast gå vidare till att planera själva förvaringen i kylskåpet. Men för att kunna göra det på ett bra sätt måste vi veta saker som, vilken temperatur ska ett kylskåp ha, var är det kallast respektive varmast i kylskåpet och vilka varor bör utifrån detta förvaras på särskilda platser? 

steg 3 handlar helt enkelt om en kortfattad information om dessa saker, för dig som till skillnad från mig, redan kan allt detta är det bara att hoppa över denna del. (Men givetvis måste vi först ställa in maten i kylen igen innan den blir full av bakterier...)


Livsmedelsverket rekommenderar att temperaturen i kylskåpet bör ligga på +4-5 grader Celsius. Eftersom temperaturen skiljer sig åt på olika platser i kylskåpet kan det vara bra att mäta med en termometer på olika ställen.Bildkälla: www.foodrepublic.com


Ovanstående bild kommer från Food Republic . I en artikel om kylskåpsförvaring poängteras följande när det gäller kylskåpsförvaring av olika matprodukter:

 • Högst upp, förvaras lämpligen mjölk, juice och andra drycker som vi önskar dricka kylda.
 • På mellanhyllan förvaras fisk, produkter som ska förvaras kylda efter öppnandet, yoghurt, pålägg och ost.
 • På nedre hyllplanet förvaras matrester,  bär och hårda grönsaker.
 • I dom två bottenlådorna förvaras frukt och grönsaker, åtskilda från varandra i varsin låda 
 • I det översta dörrfacket förvaras ägg och smör, helst ska detta fack ha ett lock över sig för att inte ägg och smör ska bli för kalla
 • I dom nedre dörrfacken förvaras salladsdressingar, läsk, ketchup m.m. 
 • I dörrfacket allra längst ner ska man förvara sådant som minst behöver kylan eftersom det är varmast där. 

Vidare förklarar Food Republic att dom flesta kylskåp har en fläkt högst upp inuti skåpet som blåser ut kall luft. Den kalle luften ska cirkulera runt i kylskåpet därför är det viktigt att inte överfylla kylen eftersom det förhindrar den kalla luften att cirkulera. Detta gör också att det är varmare i den nedre delen av kylskåpet än upptill i skåpet. Varmast är det i dörrfacken. Därför bör mejeriprodukter som mjölk  förvaras högst upp i kylskåpet där det är kallt, se dock till att det inte blir så kallt att mjölken fryser. Medan kött och fisk förvaras i mitten av kylskåpet. Varor som behöver mindre kyla, såsom grönsaker och frukt, förvaras långt ner.

Från Squawfox kommer bilden här nedanför som ger ytterligare tips på vad vi bör tänka på gällande kylskåpet.


Bildkälla: www.squawkfox.com


Vissa frukt och grönsaker mår bäst i kylskåpet medan andra mår bättre utanför kylen. 
Men hur vet vi då vilka frukter och grönsaker som ska förvaras kallt respektive svalt eller i rumstemperatur?
Antingen kan du gå in på blogglänken under bilden www.mythirtyspot.com och läsa mer om detta eller så kollar du vad Livsmedelsverket har att säga om frågan. Bildkälla: www.mythirtyspot.com/

Livsmedelsverket  har sammanställt följande listor


Dom flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kyla. Vid längre tids förvaring kan det därför kylskåpet vara lämpligaste förvaringsplatsen. Helst i en särskild grönsakslåda. Men vissa frukter och grönsaker bör inte alls förvaras i kylskåp eftersom dom då kan få köldskador. Då är det bra om man har ett gammalt kallskafferi som håller en temperatur på ca + 12-15 grader.


GRÖNSAKER
                                       
GrönsakTemperatur
Auberginesval eller rumstemperatur
Avokadosval eller rumstemperatur
Basilikasval eller rumstemperatur
Blomkålkylskåp
Broccolikylskåp
Brysselkålkylskåp
Champinjonkylskåp
Groddarkylskåp
Gurkasval eller rumstemperatur
Kålkylskåp
Lök, gul och rödkylskåp
Morötterkylskåp
Palsternackakylskåp
Paprikasval eller rumstemperatur
Potatissval eller rumstemperatur
Purjolökkylskåp
Rödbetorkylskåp
Salladkylskåp
Spenatkylskåp
Salladslökkylskåp
Tomatsval eller rumstemperatur
Vitlökkylskåp
Zucchini, squashsval eller rumstemperatur
Örter, färskakylskåp


FRUKTER


FruktTemperatur
Apelsinkylskåp
Aprikoskylskåp
Banansval eller rumstemperatur
Bärkylskåp
Citrusfrukt               sval eller rumstemperatur
Kiwikylskåp
Mangosval eller rumstemperatur
Nektarinkylskåp
Persikakylskåp
Plommonkylskåp
Päronkylskåp
Vindruvorkylskåp
Äpplenkylskåp


För den som önskar ännu mer fakta om hur olika typer av mat ska förvaras på bästa sätt så har Livsmedelsverket mycket bra information exempelvis ett inlägg som handlar om att Ta hand om och förvara maten rätt.


Nu har vi äntligen fått reda på så pass mycket fakta om var olika matprodukter bör förvaras på i kylskåpet att det är dags för  steg 4, som innebär att vi gör en egen enkel skiss över hur vårt kylskåp ser ut och vilken typ av mat och hur mycket av varje vi behöver förvara där.


Bildkälla: iheartorganizing.blogspot.se

Skissen på bilden här ovanför är gjord av Jen, som driver en mina favoritbloggar, nämligen iheartorganizing.blogspot.com Jen beskriver och visar på sin blogg bland annat hur hon gjorde för att få ett välorganiserat kylskåp. Hon började med att göra en skiss över hur hon hade tänkt sig att matförvaringen skulle organiseras.

När vi gör vår egen lilla skiss bör vi tänka på följande:

 • Hur ser vårt kylskåp ut?
 • Vilken typ av mat ska förvaras där?
 • Hur stor mängd av varje produkt kommer att förvaras?
 • Vilken typ av förvaring behöver vi för att få en kylskåpsförvaring som passar vår familj?
 • Har vi alla förvaringsprodukter hemma eller behöver något köpas? t ex en ny låda etc.
 • Tänk stationsförvaring, dvs förvara sådant som hör ihop tillsammans. Kan du göra en frukoststation? En låda i kylskåpet för alla pålägg? Eller för all sylt?
 • Tänk också på att du gärna kan ta bort onödiga förpackningar om det behövs för att lättare kunna förvara maten.

När vi är klara med detta steg är det dags att börja med den roliga delen av projektet, att välja ut rätt burkar och lådor till förvaringen och stoppa in allt på rätt plats.

 Jag återkommer senare under dagen med ett inspirationsinlägg om hur man kan få till en praktisk förvaring i kylskåpet!

Kram
Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar