måndag 24 juni 2013

Smygtitt på FlyLady - vecka 26

Nu var det länge sedan jag tog en smygtitt på veckans FlyLady så nu är det dags att försöka komma igång igen med att fortsätta att få ordning och reda i hemmet.

Bildkälla: www.flylady.com

Upphovskvinnnan till veckans smygtitt är  FlyLady. Genom att gå in på www.flylady.net  kan du där läsa FlyLadys egna ord med tips och råd inför denna vecka samt givetvis massor med annan inspirerande och värdefull information. Och inte minst handla FlyLadys egna städprodukter i Fly-shopen.

I detta inlägg har jag endast skrivit ner min egen sammanfattning för att jag ska ha en överblick över hur veckan ser ut. Vilket även fungerar som både en påminnelse och en morot för mig själv att verkligen se till att fortsätta följa arbetet med att förvandla vårt hem till en oas av ordning och reda. Jag har också lagt till och dragit ifrån efter eget tycke och behov.


                                                        SMYGTITT VECKA 26


        Bildkälla: flylady.net

                                                        
                                                          MÅNADENS VANA

Juni månads vana är att komma ihåg att dricka vatten, FlyLady menar att det är viktigt att komma ihåg att få i sig tillräckligt med vätska nu när sommaren äntligen är här med sol och värme. 
 
                                                                 VECKANS ZON

FlyLady har delat in hemmet i fem olika zonerVarje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i taget. Denna vecka håller vi till i zon 5, dvs vardagsrummet.

www.flylady.com


NYBÖRJARE = DECLUTTRING

För dig som fortfarande inte har decluttrat klart i vardagsrummet är det 15 minuters dagligt decluttrande i vardagsrummet som gäller.

Detta är något som du gör istället för en detaljerad storstädning.  


Du ska alltså inte både decluttra och storstäda, utan i början är det BabySteps som gäller, ett litet steg i taget...

När du väl har decluttrat klart, så kommer du att bli förvånad över hur snabbt det då går att göra en storstädning! Det är därför det är så viktigt att inte missa decluttrandet. För som FlyLady så klokt påpekar "You Can´t Organize Clutter".


 Bildkälla: flylady.net


FÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING

För dig som är färdig med decluttrandet i vardagsrummet och som alltså har ett vardagsrum där alla saker ligger på rätt ställe, används och är omtyckta är det istället en rejäl storstädningsom gäller.

Om du vill, så har FlyLady tagit fram en storstädningslista för vardagsrummet, som du kan utgå från när du själv skapar din egen detaljerade storstädningslista. Det är nämligen viktigt att du själv anpassar städlistorna utifrån ditt hem och din familjs behov.

Kom ihåg att du inte behöver göra hela storstädningen av vardagsrummet samma dag utan du kan dela upp städningen på några eller alla veckans 7 dagar om du så vill.

Det är också viktigt att tänka på att i början kanske man inte hinner med hela listan på en enda vecka och det gör inget! Vi kommer ju att komma tillbaka till vardagsrummet om en månad igen och då är det bara att fortsätta där du slutade sist.

Så det kan alltså vara smart att förvara din storstädningslista i en plastficka så att det går lätt attmarkera med en whiteboardpenna vilka uppgifter som är klara. Sätt upp listan på ett ställe däralla i familjen ser vad som ska göras så blir det lättare att hjälpas åt och att pricka av dom olika punkterna vartefter dom är färdigstädade.


Bildkälla: flylady.net

Så här kan ett exempel på en detaljerad lista för storstädning av vardagsrummet se ut:

1. Städa bort allt som inte hör hemma i vardagsrummet
2. Städa i ordning i bokhyllan, rätta till böcker, damma
3. Städa i ordning i lådor, TV-möbel, bland DVD-skivor etc.
4. Gå igenom tidningshållaren och släng gamla tidningar
5. Damma av eller diska prydnadssaker, damma även fotoramar och tavlor
6. Damma av lister, ovanpå höga hyllor, dörrkarmar, taklampor etc.
7. Putsa fönster och TV-skärmen samt ev. vitrindörrar
8. Torka av dörrar, karmar och lampknappar från fingeravtryck
9. Torka av bord och andra möbler som behöver rengöras
10. Rengör soffa och fåtöljer, lyft på sittdynorna
11. Ge ev. blommorna en dusch
12. Dammsug även under soffan och andra möbler
13. Moppa golven
14. Vid behov piska, vädra eller tvätta mattorna
15. Behöver plädar eller soffkuddar tvättas?


KELLYS UPPDRAG
               
Varje vardag erbjuder FlyLadys medarbetare Kelly ett uppdrag för den som så önskar. Uppdraget äger alltid rum i veckans zon och på så vis får vi hjälp att arbeta igenom den aktuella zonen lite extra. Kellys uppdrag brukar ta ca 5-15 minuter att utföra.


        Bildkälla: flylady.net


 • MÅNDAG - Dagens uppdrag är att ägna 15 minuter åt att rensa vardagsrummet på saker som inte hör hit. Det kan vara klädesplagg som ligger slängda i soffan, leksaker på golvet eller porslin som ska diskas. 
 • TISDAG - Ta fram dammvippan eller dammtrasan och ägna fem minuter åt att damma av tavelramar, lampor och prydnadssaker. 
 • ONSDAG - Även denna dag ägnas åt att damma i vardagsrummet. Nu handlar det om att damma på alla ställen som vi lätt glömmer bort såsom ovanpå gardinstänger, högst upp på bokhyllan och ovanpå dörrkarmarna etc. 
 • TORSDAG - nu är det dags att göra en 27 fling boogie i vardagsrummet. Ta en kasse i handen och försök att hitta 27 saker i vardagsrummet som du kan kasta eller lämna till återvinningen. 
 • FREDAG - Dags för veckans sista uppdrag från Kelly som innebär att ägna max 10 minuter åt att dammsuga i vardagsrummet.

                                             FLYLADYS VECKOPLANERING


         Bildkälla: flylady.net

För att förenkla planeringen av vardagens rutiner fokuserar FlyLady på en specifik uppgift varje veckodag.   • Måndag = WHB, (Weekly Home Blessing) dvs snabb veckostädning som innehåller 7 olika steg som får ta max 10 minuter vardera, totalt får den snabba veckostädningen ta max en timma. 
 • Tisdag = Planeringsdag. Vi skriver t ex veckomeny och inköpslista, planerar inför nästa vecka, skriver in olika aktiviteter i kalendern. 
 • Onsdag = Gör-det-nu-dag, dvs nu är det dags att göra allt som vi har skjutit upp, det kan t ex handla om att ringa ett jobbigt telefonsamtal 
 • Fredag = städa ur handväskan och bilen, rensa handväska och bil på skräp, kvitton, godispapper, och annat som inte hör hemma där. 
            Fredag kväll = Myskväll
 • Lördag = familjedag Detta är en dag som ägnas åt att göra något kul ihop tillsammans hela familjen. 
 • Söndag = Återhämtning, dags att vila och ta hand om dig själv för att ladda batterierna inför nästa vecka. 
Om du är ny inom FlyLadys koncept så bli inte överväldigad och bortskrämd av denna lista utan börja istället med att titta på FlyLadys 31 BabyStepsTanken med BabyStepsen är att du ska lära in en ny vana åt gången, ett steg i taget. 

Jag önskar dig en underbar vecka!


Kram
Linn

4 kommentarer:

 1. När jag klickar mig in på missions står det 23-29 Juni och uppdragen är i sovrummet zon 4.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag såg det när jag kikade nu. Det står att vi är zon 5 vardagsrummet men uppdragen gäller för sovrummet.

   Jag utgick från det mejl som FlyLady skickar ut med veckans sneakpeak och där står det vardagsrum och är även vardagsrumsuppdragen som jag har skrivit här ovan.

   Jag har ju inte kikat in hos FlyLady på någon månads tid så vilken zon var det förra veckan? Det borde ha varit zon 4 - sovrummet då? Eller är jag helt ute och cyklar?

   Radera
 2. Jaaaa, äntligen verkar du vara tillbaks på spåret igen!
  Saknat din blogg o din peppning :)

  Så nu startat vi i vardagsrummet och hoppas på några fina inspirationsinlägg.

  /Helen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Känns bra att vara tillbaka igen.

   Och, yes, vardagsrummet it is. Kollade in hos FlyLady nu på morgonen och då hade dom ändrat alla missions till vardagsrummet så dom låg bara en dag efter helt enkelt.

   Kram
   Linn

   Radera