torsdag 7 november 2013

Gammal byrå får nytt liv - 30 enkla förslag

Gårdagens sökande efter en lämplig byrå att göra om till en rullande liten köksö av gav inget resultat. Istället tänkte jag passa på och visa några förslag på hur man kan ge sin gamla byrå nytt liv.

Arbetsbänk från www.solothais.com
 En gammal byrå kan användas i köket som en extra arbetsbänk genom att man fäster en ny bänkskiva på toppen. På sidorna finns utrymmet för hållare till hushållspappret och krokar till köksredskap samt kökshanddukar. På Solana James blogg www.solothais.com hittar du beskrivning och fler bilder



Köksö från decorallure.blogspot.com

Genom att fästa en bredare bänkskiva på byrån får man en liten köksö som man kan slå sig ner vid och äta frukost. 



Stor köksö från www.pinterest.com

Här har man tagit en gammal bordsskiva och förankrat denna i toppen av byrån för att på så vis få en stor köksö som hela familjen kan samlas kring. Några av det gamla bordets ben har fått vara kvar för att se till att köksön blir stabil. 


Köksö med plats för hunden från www.pinterest.com

För den som vill ha sin bästa vän i närheten är ett förslag att samtidigt som man gör om byrån till köksö även passa på att göra ett utrymme för en hundsäng.



Bildkälla: www.pinterest.com
Bildkälla. www.binreallife.com

En byrå passar även bra som en snygg förvaring eller serveringsbänk i köket eller i matsalen. Antingen som den är tillsammans med några  vägghyllor eller som byrån till höger där man har tagit bort dom övre lådorna och istället målat inuti byrån. Ett annat alternativ är att tapetsera insidan av byrån där lådorna har tagits bort. 



Bildkälla: www.pinterest.com

I badrummet kan en gammal byrå få nytt liv som badrumsmöbel. Här har byrån fått en marmorskiva med ett nedsänkt handfat. Här med hållare för handduken på sidan av byrån. 


Bildkälla: www.dovetailinteriors-haliburton.com

Här har man istället valt att installera handfatet direkt ovanpå byrån. Toalettpappershållaren har man monterat på sidan av byrån. 



Bildkälla: www.recapturedcharm.com

Varför inte göra om byrån till en toalett för katten? Det har Lisa Denardi gjort och på sin blogg www.recapturedcharm.com visar hon i detalj hur hon gjorde. Hon byggde om byrån och gjorde dom två nedre byrålådorna öppningsbara som en lucka för att komma åt att rengöra kattlådan. På ena sidan av byrån finns en kattlucka där katten gå in och ut från sin egen lilla toalett. Förhoppningsvis stannar kattsanden och lukten kvar inuti byrån.



Bildkälla: www.casadecolorir.com

Här har katterna fått en egen möbel för mat och vila. Dom nedre lådorna är borttagna och man har gjort hål i botten av byrån med perfekt passform för mat- och vattenskålarna. Ovanpå byrån kan katterna ta en tupplur efter maten på en mjuk madrass.




Bildkälla: www.commatose.ca

Vill man bygga om sin byrå till en praktisk bänk med förvaring under sittplatsen så finns en bra beskrivning av hur man går till väga på hemsidan www.commatose.ca Vilken förvandling denna byrå har genomgått mellan den övre och den under bilden!



Bildkälla: www.pinterest.com

En praktisk hallbänk där man kan sätta sig ner för att ta på sig skorna är inte fel. Här har man fått utrymme med en sittplats genom att ta bort den övre lådan och byråns överdel. På platsen där den nedersta lådan tidigare fanns finns det nu utrymme till förvaring av barnens skor. I mellanlådan, som har sparats, ryms t ex vantar och mössor.



Bildkälla: littlefun.org

En egen säng till hunden kan man också bygga av en gammal byrå. Se så fint denna vovve sover bredvid husse i sin egen upphöjda byrå-säng på rätt höjd för att kunna klappas. Vovven har även fått en liten halksäker trappa som leder upp till den egna sängen. 



Bildkälla: www.petdiys.com
Har man en lite mindre hund så kan man avlägsna dom nedre byrålådorna för att få utrymme för en hundsäng som även tjänstgör som sidobord eller sängbord med plats för förvaring i överlådan och dekorationer på bänkskivan.  


Bildkälla: ww2.baileyfurniture.net
En byrå med utdragbar förvaring av mat- och vattenskål till hunden säljs av Bailey Fine Pet Furniture. Matskålarna förvaras i den nedre lådan. Dom två övre lådorna är endast fejk eftersom man istället öppnar locket på byrån för att komma åt hundmaten som förvaras inuti byrån. 



Bildkälla: colunas.revistacasaejardim.globo.com
En kombinerad förvaringsmöbel för hundens tillbehör och en sovplats för hunden får man genom att ta bort dom flesta lådorna. I botten på byrån placeras en madrass för hunden att vila på. Ovanför ryms två korgar och två lådor för exempelvis hundbajspåsar, leksaker och hundgodis. Fäster man ett par krokar på sidan av byrån kan kopplet hängas där. Som krokar kan man gärna använda dom uttjänta byrålådornas knoppar eller handtag. I denna smarta förvaringsmöbel har man hundens saker samlade på en plats.




Bildkälla. www.abc15.com

 Byrån kan också förvandlas till en smidig hemmabar. Genom att ta bort den mellersta byrålådan har man fått ett hyllplan för förvaring av glasen. Där den övre byrålådan tidigare fanns har man platsbyggt förvaring för vinflaskorna. 


Bildkälla: kidsplaykitchenphotos.blogspot.com

I barnrummet kan den gamla byrån få nytt liv som dockspis. I denna breda och låga byrå finns det även utrymme för en diskbänk. Spisplattorna kan målas eller klippas ut i dekorplats. En rostfri bunke som sänks ner i byråns bänkskiva blir en fin diskho. Ett litet nattduksbord skulle också passa perfekt som dockspis. Mer inspiration för att tillverka din egen dockspis av en gammal byrå hittar du på hemsidan kidsplaykitchenphotos.blogspot.com



Bildkälla: www.just-in.co

Ett dockskåp till Barbiedockorna kan man också göra själv av en byrå. Tar man bort dom övre lådorna och tapetserar eller målar inuti så får Barbie ett eget hus med olika rum att möblera Den nedersta lådan kan vara praktisk att spara till förvaring av dockorna och deras kläder när leken är slut. 



Bildkälla: www.ramblingrenovators.ca
Jennifer Flores har förvandlat en gammal byrå till en praktisk garderob för sin dotters alla prinsessklänningar. Dom övre lådorna har tagits bort och istället har hon fäst en stång där klänningarna kan hängas upp på rad. För att piffa upp den gamla byrån har Jennifer tapetserat insidan av byrån med en glad gul tapet. På sidan av byrån har hon fäst en spegel på lagom höjd för dottern. Jennifer beskriver på sin blogg med ord och bilder hur hon gick tillväga.


Bildkälla: www.free-home-decorating-ideas.com

Ibland kan det vara så enkelt att allt som behövs för att förnya den gamla trista byrån är att byta ut byrålådorna mot snygga förvaringskorgar. Praktiskt också om man har en gammal byrå där en låda saknas eller lådorna är tröga att dra ut.






Denna smarta lösning har jag visat förut. En riktig favorit som jag gärna skulle vilja ha som Lauch Pad eller sambandscentral i våran hall.  En gammal byrå utan lådor som har målats och försetts med olika förvaringsmöjligheter. På toppen tre hinkar, som har målats svarta och fått varsin härlig text i vitt på sig. "This och & samt That". Varför inte använda t ex dom runda plastbyttor med handtag på som man köper turkisk yoghurt i? I översta lådfacket finns en bricka med texten "Tools" på. De tre nedre facken rymmer totalt 6 st rottingkorgar för förvaring. Och på sidan av byrån en förvaringslåda till exempelvis brev eller papper.




Bildkälla: dishfunctionaldesigns.blogspot.com

Se så fint det blir att byta ut byrålådorna mot resväskor istället! 
På Lauras blogg  dishfunctionaldesigns.blogspot.com hittar du många fler förslag på hur man kan få ny användning av sin gamla resväska. 



Bildkälla: sewmanyways.blogspot.com
Karen bjuder på sin blogg sewmanyways.blogspot.com på en guldgruva av fina och praktiska idéer. Här är ett exempel från hennes pysselrum där vi kan se en praktisk förvaring där byrålådorna har ersatts av genomskinliga plastboxar med lock. Stapelvänliga boxar med lock ger yteffektiv förvaring och tack vare locken hålls dammet utanför  Kika gärna in på Karens blogg för att se resten av hennes fantastiska pysselrum.


Bildkälla: fabuloushomeblog.com
Ibland kanske det allra enklaste blir det snyggaste. Som denna fina förvaring för textilier. Det behövs inga lådor eller boxar alls för att det ska bli en fin förvaring när man viker ihop textilierna så här snyggt och staplar dom ovanpå varandra.


Bildkälla: www.pinterest.com
En egen Coffee Station vill jag gärna ha hemma. Så smidigt att ha kaffe och te färdigt att serveras när man än blir fikasugen. Det skulle också vara bra för oss som har dåligt med bänkskivor i köket. Kopparna är lättåtkomliga genom att dom har hängts upp i en stång med krokar på väggen.



Bildkälla: www.buzzfeed.com

 En byrå som sjunger på sista versen kan få nytt liv i trädgården.
Kanske som en liten drink- och serveringsstation på sommarfesten?



Bildkälla: www.pinterest.com


Genom att ta bort nästan alla lådor och tapetsera insidan av byrån får man en snygg hylla där man kan förvara böcker, prydnadssaker eller som här, duka upp en fantastisk tårtbuffé.



Bildkälla: jardendesigns.blogspot.com

En byrå som har förvandlats till planteringsbänk ser vi här. Bänkskivan har kaklats med mosaik för att få bättre hållbarhet. Dom nedre byrålådorna är borttagna och istället ryms där krukor redo för plantering. Genom att bygga en träram ovanpå byrån, där man spänner upp hönsnät, skapar man plats för förvaring av trädgårdsredskap som t ex sekatör och vattenkanna. 



Bildkälla: www.pinterest.com
Jag vet inte om denna lösning är så praktisk och hållbar men som synes är här ett förslag på att använda byrån som blomsterlåda på altanen. 


Detta var några inspirationsbilder på hur man kan få ny användning för en gammal byrå. Givetvis finns det även massor av användningsområden också för byrålådorna.
Men det kommer i ett annat inlägg.

Kram
Linn




1 kommentar: