tisdag 26 november 2013

Att Organisera Bokhyllan

Hur organiserar man bokhyllan på bästa vis? Svaret på den frågan varierar troligen beroende på vem du frågar eftersom det finns så många olika sätt att organisera sin bokhylla på.

Här kommer några förslag!


FÄRG
Att sortera in böckerna i färgordning ser snyggt och tilltalande ut för ögat. Man kan då också välja att följa regnbågens färger om man vill så att det blir ett riktigt regnbågsbibliotek. För att fortsätta på samma tema kan man även låta dekorationer och prydnadssaker följa färgtemat på respektive hyllplan.


Bildkälla: craftandcreativity.com

ÄMNESOMRÅDE
Ett annat sätt att organisera böckerna på är att dela in dom i olika kategorier utifrån ämnesområde eller genre så att böcker som hör till samma tema förvaras tillsammans. Som man gör på biblioteken utifrån t ex skönlitteratur, facklitteratur och biografier m.m. Väljer man denna metod kan man också gå vidare och försöka hitta dekorationer och prydnadssaker som hör till samma ämnesområde så att det blir som en liten utställning i bokhyllan.


Bildkälla: www.wikihow.com


BOKSTAVSORDNING
Om man väljer att kategorisera böckerna efter bokstavsordning så känns det kanske naturligt att göra som på biblioteket och utgå från författarens efternamn. Men en del personer väljer kanske hellre att utgå från bokens titel eftersom dom tycker att det kan vara lättare att minnas vad boken heter än vad författarens namn är.

Bildkälla: www.savagechickens.com


STORLEKSORDNING
Har man böcker i olika storlekar kanske man väljer att sortera dom utifrån deras storlek. Då kan bokhyllan användas mer yteffektivt eftersom man kan anpassa varje bokhylleplans höjd utifrån böckerna som förvaras därpå. Lämpligen ställer man då även böckerna i storleksordning även på varje hyllplan i sig så att böckerna går från störst till minst.


Bildkälla: booksdirect.tumblr.com


POCKET vs INBUNDET
Många väljer att skilja på pocketböcker och inbunda böcker och förvara dessa på skilda platser i bokhyllan. Pocketböcker har ju oftast en gemensam storlek vilket gör att dom passar att förvaras tillsammans som t ex på bilden nedan i Bokomaten, designad av Patrick Karlsson.


Bildkälla: www.designtorget.se


SPRÅK
Det kan också kännas naturligt att förvara böcker på olika språk tillsammans så att t ex svensk och engelsk litteratur får varsin egen sektion i bokhyllan.

Bilden här nedanför visar dock ett omslagspapper och ingen riktig bokhylla. 

Bildkälla: www.bodleianshop.co.uk


ANVÄNDNINGSOMRÅDE & PLATS
Många väljer också att förvara exempelvis kokböcker i köket, barnböcker i barnrummet och facklitteratur på kontoret för att ha boken redo på den plats där den främst används. På samma vis kanske man väljer att förvara böcker som läses ofta lättillgängliga på lagom höjd i bokhyllan medan böcker som sällan används kan förvaras mer svåråtkomligt högst upp i hyllan.


Bildkällor: www.dejongdreamhouse.com, www.sadalewis.com, www.apartmenttherapy.com

LÄST vs OLÄST
En del väljer att dela in böckerna i dom två kategorierna lästa böcker respektive olästa böcker eftersom det ger en särskild plats där man snabbt kan hitta en oläst bok att läsa. Vissa sorterar till och med in sina böcker i bokhyllan utifrån när dom har läst boken så att böckerna står i kronologisk läsordning. Själv har jag en liten minibokhylla i sovrummet för böcker som står på tur att läsas eftersom jag ofta läser på kvällen när jag ligger i sängen.


Bildkälla: booksdirect.tumblr.com


MÖNSTER
Ett mer ovanligt sätt att förvara böckerna i bokhyllan på är att sortera in dom i olika mönster som t.ex. den här amerikanska flaggan.


Bildkälla: decorno.blogspot.com


KOMBINATION
Jag skulle dock gissa att dom flesta av oss kombinerar olika metoder. På biblioteket kombinerar man ju ämnesområde med författarnamn så att böckerna först kategoriseras efter ämne och sedan sorteras in utifrån författarens efternamn. Man kan även välja att kombinera t ex ämnesområde med färg och storlek så att man först delar in böckerna i olika ämnesområden och därefter sorterar dom i färg samt i storleksordning. Det finns alla möjliga varianter. Det viktiga är att man hittar något som passar en själv. Det kan till och med vara så att man är nöjd bara med att böckerna står huller om buller i bokhyllan. Det är ju trots allt bättre att böckerna står i bokhyllan istället för att ligga slängda på golvet.


Bildkälla: bookmania.me

På bilden här ovanför syns den kända TV-kocken Nigella Lawson  i sitt privata bibliotek som är fyllt med böcker både på hyllor och golv.

Hur har du organiserat din bokhylla?

6 kommentarer:

  1. Här är det kombination som gäller. Har en bokhylla för enbart olästa pocketböcker. I den har jag maximerat bokutrymmet genom att sätta hyllorna så tätt som möjligt, bara nån centimeter som mest mellan böckerna och bästa hylla. I den hyllan står böckerna i bokstavsordning. De lästa böckerna hamnar antingen i källaren (numera i bokstavsordning även dör, för att underlätta utlåning) eller hemma hos någon annan.

    De inbundna böckerna (skönlitteratur) är sorterade efter storlek för att få plats med så många böcker som möjligt även här. Börjar nu ana att jag har mer böcker än bokhyllor? ;-) Inom varje storlek är det antingen ihopklumpat författarvis eller ingen tanke alls.

    Facklitteraturen är gömd på kontoret. Utöver det finns också ett gäng gamla inbundna böcker i källaren.

    Min näst största hemma-fixar-önskan är en platsbyggd bokhylla :) Högst upp på önskelistan står en eldstad framför vilken jag vill läsa mina böcker ;-)

    //Ms H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många böcker blir det Ms H!

      Smart att förpassa lästa pocketböcker som ska sparas till källaren och Imponerande att böckerna i källaren förvaras i bokstavsordning.

      En platsbyggd bokhylla med en eldstad och en mysig läsfåtölj är högsta drömmen även hos mig!

      Radera
  2. Oj, jag har så många olika system haha.

    Först de olästa, de har en egen bokhylla och jag har olika hyllor för svenska och engelska böcker. De står i den ordning jag planerat att läsa dem så där ändras det om med jämna mellanrum.

    De lästa böckerna är sorterade i bokstavsordning, men utifrån författarens förnamn. Flera böcker ifrån samma författare står i bokstavsordning utifrån titeln. Inbundna i en bokhylla, pocket i en annan. Serier har egna hyllor där de är sorterade utifrån i vilken ordning serien är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har förstått att din familj är en riktig bokläsarfamilj Lilith!
      Härligt!

      Smart att förvara olästa böcker i läsordning. Vilken guldgruva att ha många olästa böcker som står och väntar på att bli lästa.

      Imponerande sortering med inte bara författarnamn utan till och med i underkategorin titlarnas bokstavsordning.

      Jag önskar att jag hade sådan bra ordning i min bokhylla.

      Radera
  3. jag har uppdelat i pocket/inbundet/fackböcker (som ju nästan alltid är inbundna), dvs lite i storleksordning (maximera hyllplanshöjderna, minimera luft ovanför böckerna) och sedan efter språk. Inom varje språk (svenska och engelska) i bokstavsordning efter författares efternamn, inom varje författare i kronologisk ordning (mkt trilogier och serier) eller bokstavsordning på titlarna. Inköpta böcker läses oftast direkt så de mellanlandar bara på nattygsbordet innan de läggs på rätt hyllplan i väntan på att det finns tillräckligt många nya osorterade för att dra igång insortering och efterföljande omflyttning av resterande böcker. Inte optimalt men så gör jag

    Min make däremot (han har fyra breda Billybokhyllor) sorterar efter en kombination av storlek och inköpsdatum, dvs han fyller på ett hyllplan i taget vartefter böcker köps in och inom hyllplanet i storleksordning. Jag har gett upp att försöka ställa tillbaka böcker jag läst på rätt plats i hans hyllor utan lägger dem bara på hans byrå så får han sortera in dem bäst han vill.
    /angio101

    SvaraRadera
  4. Min mamma som var lärre i svenska och engelska hade massor av böcker. Uppslagsverk stod i en hylla i massivt trä. Där samsades Sveriges historia, Litteraturhistoria och Konsthistoria med Svensk uppslagsbok och Bra böckers gröna uppslagsverk. I en annan hylla stod svensk skönlitteratur i bokstavsordning, svensk lyrik hade en egen hylla och i ett annat rum stod engelsk skönlitteratur på originalspråk. Sen hade hon utländsk skönlitteratur i svensk översättning i ytterligare andra hyllor sorterade efter ursprungsspråk (tyska, franska, ryska, spanska osv) och favcklitteratur stod givetvis separat, tror det var bokstavsordning inom olika ämnesområden. Engelska deckare på originalspråk stod separat liksom böcker lånade av vänner eller från bibliotek. Att sortera böcker efter färg eller storlek (fast fackfolianterna stod för sig så dt vr ok) och inte ha dem i bokstavsordning var barbariskt, och jag håller nog tyvärr med om det.

    SvaraRadera