måndag 18 november 2013

Smygtitt på FlyLady - vecka 47

Denna vecka är det sovrummet som står på tur att få sig en genomgång!


SMYGTITT VECKA 45

Bildkälla: flylady.net

U
tgångspunkten för veckans smygtitt kommer från FlyLadys hemsida men jag har givetvis lagt till och dragit ifrån så att tipsen passar mig och min familj. Detta är min egen sammanfattning vars syfte främst är att fungera som påminnelse och morot för mig själv i arbetet med att få ordning och reda här hemma. 


MÅNADENS VANA


Bildkälla: www.flylady.net

Varje månad fokuserar FlyLady på en viktig vana. Syftet med månadens vana är att underlätta vardagslivet. November månads vana är att planera matsedeln i förväg. På så vis kan vi spara både tid och pengar samtidigt som vi äter nyttigare mat. VECKANS ZON


Bildkälla: www.flylady.net

FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner. Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i taget. Denna vecka håller vi till i sovrummet, som är zon 4.  
Bildkälla: followpics.net

Sovrummet är familjens hjärta. Där ska vi känna lugn och harmoni. I sovrummet ska vår kropp och själ få kärlek och ny energi samt få återhämta krafterna.Varje kväll somnar vi i sovrummet och varje morgon vaknar vi upp här. Det innebär att vi tillbringar många av dygnets timmar i sovrummet. Av den anledningen bör sovrummet vara ett av hemmets renaste och mest rofyllda rum. Ofta tenderar dock sovrummet istället att bli en uppsamlingsplats för saker som vi inte var vi ska göra av.


NYBÖRJARE = DECLUTTRING


Som nybörjare startade jag med att följa FlyLadys 31 BabySteps i en månad. Där får man bl.a. lära sig att det är viktigt att rensa i röran för att kunna få ordning hemma. Därför startar man alltid med 15 minuters dagligt decluttrande, dvs man rensar i röran och plockar undan saker som man inte längre behöver, använder, älskar eller som man har flera utav. Detta är något som man gör istället för att storstäda. 


FlyLady rekommenderar att man tar tre olika kartonger som man kan lägga sakerna som man rensar ut i. 

 1. En kartong för sånt som ska sparas - men läggas på annat ställe, 
 2. en kartong för bortskänkes 
 3. och en för saker som ska slängas/lämnas till återvinningen. 
Bildkälla: www.flylady.netFÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING

Först när man har rensat klart  hemma så är det dags att ta tag i storstädningen. Det är förvånande hur snabbt och enkelt det går att städa när man har gjort sig av med onödiga prylar och när alla saker har en egen plats.

För att underlätta storstädningen är det smart att ta fram en egen detaljerad storstädningslista.  FlyLady har tagit fram ett ett exempel som man kan utgå från. 

Om man inte hinner storstäda hela zonen på en enda dag går det precis lika bra att sprida ut zonstädningen  under veckan och göra lite varje dag. I början kanske man inte hinner med hela städlistan men för varje gång man kommer tillbaka till samma zon igen så går städningen snabbare och lättare.Så här kan ett exempel på en detaljerad städlista för storstädning av sovrummet ser ut:

 1. Tvätta eller piska/vädra mattorna i sovrummet
 2. Tvätta madrasskyddet och vänd på madrassen
 3. Byt sängkläder och tvätta dom smutsiga sängkläderna
 4. Vid behov tvättas eller vädras även överkast, täcken och kuddar
 5. Plocka i ordning och sortera i nattduksborden
 6. Plocka i ordning och sortera i byrålådorna
 7. Plocka i ordning och sortera i garderoberna
 8. Damma eller torka av prydnadssaker, lampor, ljuslyktor, tavelramar etc
 9. Rengör alla ytor, t ex ovanpå byrå, nattduksbord och utanpå garderobsdörrar, byrålådor etc, 
 10. Glöm inte att rengöra golvlister, dörr- och fönsterkarmar, dörren etc
 11. Rengör fönstret och fönsterbräda
 12. Duscha blommorna
 13. Ställ eller lägg tillbaka saker på rätt plats, t ex böcker, smycken, kläder etc.
 14. Dammsug
 15. Våttorka golvet
 16. Vädra
KELLYS UPPDRAG

Bildkälla: www.flylady.net

Ett bra sätt att få hjälp i arbetet med att få ordning på veckans zon är att göra Kellys uppdrag. Kelly är FlyLadys medarbetare och varje vardag erbjuds vi ett uppdrag som äger rum i veckans zon. 

 • MÅNDAG - Idag är uppdraget att ägna 15 minuter åt att sortera bort sånt som inte ska vara i sovrummet. Det kan t ex vara tidningarna som ligger i en hög på golvet eller sånt som du har stoppat in i sovrummet i brist på en bättre plats att förvara det på. Sätt din mobiltelefon på 15 minuter och gör så mycket du hinner på den kvarten. 
 • TISDAG - På tisdag ger vi oss i kast med högarna av kläder som ligger samlade eller slängda på en stol eller på golvet. Sätt tidtagaruret på 15 minuter och se till att avverka klädhögen. Lägg in sånt som är rent på sin plats i garderoben eller byrån. Lägg smutsiga kläder i tvättkorgen. Passa på att tänka till över varje plagg du plockar upp om du verkligen vill behålla just detta plagg. 
 • ONSDAG - Nu är det dags att gå igenom skorna. Se till att du bara har skor kvar i garderoben som du använder. Kanske finns det några par skor som du kan skänka vidare till någon annan? Har du dåligt med utrymme så kanske det är en bra idé att nu stoppa undan sommarskorna på annan plats över vintern. 
 • TORSDAG -  dagens uppdrag är att rensa och städa nattduksbordet. Rensa ur lådorna och torka rent bordsytan. Ställ sedan något som du blir glad av att se på nattduksbordet. Kanske ett fotografi, ett ljus eller någon prydnad eller minnessak som du gillar. 
 • FREDAG - Sista dagen i sovrumszonen och idag rensar vi bänkskivan ovanpå byrån. Plocka undan sånt som ligger där och skräpar, damma av och ställ dit något fint att se på. I sovrummet ska vi ha saker omkring oss som får oss att må bra. Förvara helst inte jobbrelaterade prylar som skrivbord eller dator här. 

4 kommentarer:

 1. Vilket bra inlägg, ska genast ta och göra detsamma här hemma!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du blev inspirerad Amanda!
   Kram

   Radera
 2. Hej,

  Tusen tack för en toppen blogg. Jag har följt dig sedan du började blogga och du inspirerar och får igång vår familj med 3 små barn.

  Såg i ett tidigare inlägg från stugan att ni har snygga kakel i köket. Vi har samma och jag ska denna vecka köpa fogmassa. Vilken färg har ni? Är den vitvit eller finns det en nyans (grått, silver, naturvitt)?

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Tack för din snälla kommentar.
  Blir så glad när en läsare kommenterar!
  Fogmassan är vanlig vit inköpt på Hornbach.
  Jag är supernöjd med kaklet i köket på vår lilla stuga. Har lite kakel över som jag hoppas räcker till miniköket i vår gäststuga.
  Kram

  SvaraRadera