måndag 9 september 2013

Smygtitt på FlyLady - vecka 37

Det är måndag och dags för en smygtitt på  hur veckans FlyLady-uppdrag ser ur i arbetet mot att få ordning och reda hemma.

SMYGTITT VECKA 37

         Bildkälla: flylady.net
MÅNADENS VANA

Septembers månads vana är en gammal goding som det kan vara bra att påminnas om emellanåt. Under september ska vi fokusera på den goda vanan att följa sina kvällsrutinerför att på så vis
  en bra start på dagen. 

Enligt FlyLady är kvällsrutinen den allra viktigaste rutinen. 
Har du skapat några egna kvällsrutiner än? Hur ser dom ut?

Är du nyfiken på mina kvällsrutiner?
HÄR hittar du dom.


Bildkälla: flylady.net


VECKANS ZON


FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner.Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i

taget.

Denna vecka håller vi till i zon 2, dvs köket. Enligt FlyLady är köket hemmets hjärta. Detta rum är vi i varje dag, det är här vi lagar och äter maten tillsammans med vår familj. Det gör också att  detta rum ofta kräver lite extra skötsel för att inte bli stökigt och smutsigt.
Bildkälla: flylady.netNYBÖRJARE = DECLUTTRING


För dig som fortfarande inte har decluttrat klart i köket är det 15 minuters dagligt decluttrande som gäller, dvs rensa i röran och plocka undan saker som du inte längre behöver, använder, älskar eller som du har flera utav.

Detta är något som du gör istället för en detaljerad storstädning.
Du ska alltså inte både decluttra och storstäda, utan i början är det BabySteps som gäller. 


Försök att få kontroll över köket ett litet steg i taget. Bästa sättet att göra detta på är att fokusera på en enda bit av köket i taget.

Förslagsvis börjar du med diskbänken. Diskbänken är det första vi får lära oss att hålla skinande ren när vi är nya Flybabies. Det är det som vi kallar för att "shina sinken". 

 • När du har tagit tag i diskbänken och fått den skinande ren är det dags att gå vidare och beta av en plats i taget
 • Rensa dina bänkytor så att du inte har något där som inte ska finnas där och ge sedan bänkytorna en rejäl avtorkning. 
 • Städa bort allt från köksbordet som inte hör hemma där och torka av bordet ordentligt. 
 • Ofta har vi en plats i köket som vi kallar för en hot spot och som är en plats där det av någon anledning samlas saker på hög, t ex post, reklam, papper från skolan osv. Om vi inte ser till att rensa denna plats så växer den till sist oss över huvudet. FlyLady jämför Hot Spots med en liten eldhärd som om vi inte åtgärdar den riskerar att bli en skogsbrand. Kolla runt i köket och se om du har något Hot Spot här, se i sådana fall till att rensa den
 • Se sedan till att fortsätta decluttra, dvs rensa bort röran, i ditt kök, ett steg i taget. Antingen genom att göra en vanlig 15-minuters decluttring varje dag eller genom att göra en "27-fling-boogie". 
 • Istället för att storstäda är det smart att använda sig av Kellys Uppdrag för att rensa i köket. Se här nedanför vad det är för något.


Bildkälla: flylady.netFÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING

För dig som är färdig med decluttrandet i köket och alltså endast har saker där som du behöver, tycker om och använder är det istället dags för en rejäl storstädning. 

För den som önskar, har FlyLady tagit fram ett exempel på en detaljerad storstädningslista som du kan använda som utgångspunkt för din egen städlista. För det är viktigt att du själv anpassar städlistorna utifrån ditt hem och din familjs behov.

Kom ihåg att du inte behöver göra hela storstädningen på en enda dag. Du kan dela upp den flera eller alla veckans dagar om du vill.

Du kanske inte hinner med att storstäda hela zonen  under denna vecka och vet du vad? 
Det gör inget!

Bildkälla: flylady.net

Rom byggdes inte på en dag och röran i våra hem uppstod inte heller på en enda dag.
Så det är inte konstigt att det tar tid innan vi har kommit ikapp.

Vi kommer att återkomma till denna zon nästa månad igen och då är det bara att fortsätta där du var. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt det går att städa i köket nästa månad.Bildkälla: flylady.net

Så här ser mitt exempel på detaljerad storstädningslista för köket ut:

 • Plocka undan allt som inte hör hemma i köket och lägg det som ligger på fel plats på rätt ställe
 • Diska och rengör diskbänken samt torka av kaklet
 • Rengör även under diskbänken, rengör sopkärlet, torka rent, ställ i ordning, släng gamla trasor
 • Torka av ovanpå dörrlister,köksskåp, lysknappar, dörrkarmar samt golvlister. Rengör köksluckor och lådor utanpå.Torka av utsida av kyl och frys samt diskmaskin. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt.  
 • Rengör spis och ugn, dra ut spisen och rengör sidorna, bakom och under spisen
 • Rengör vid behov även köksfläkten
 • Rengör micron in- och utvändigt
 • Plocka ut allt ur kylskåpet, släng gamla varor, rengör kylskåpet och ställ tillbaka maten
 • Kontrollera om du behöver frosta ur frysen
 • Plocka i ordning i skafferiet, släng gammal mat, torka rent
 • Gör det samma med dina kryddor
 • Plocka i ordning och torka bort ev. smulor ur lådor samt inuti skåp
 • Putsa fönster, torka rent fönsterkarmar och fönsterbräda
 • Duscha av blommor
 • Rengör ev. prydnadssaker som lätt kan bli flottiga i köket
 • Piska, skaka eller tvätta vid behov mattor
 • Dammsug och moppa golvet


KELLYS UPPDRAG

Varje vardag erbjuder FlyLadys medarbetare Kelly ett extra uppdrag för den som så önskar.

Uppdraget äger alltid rum i veckans zon och på så vis får vi hjälp att arbeta igenom den aktuella zonen lite extra. Kellys uppdrag brukar ta ca 5-15 minuter att utföra.

Bildkälla: flylady.net


 • Idag MÅNDAG är uppdraget att titta upp. Vi ska idag rengöra sånt vi inte ser i vanliga fall nämligen ta bort ev spindelnät från taket, torka av ovanpå köksskåp och kyl & frys.                    
 • Imorgon TISDAG är det dags att torka av alla skåpluckor och lådor på utsidan. Med hjälp av en fuktig mirakeltrasa går detta jobb snabbt.                                                                         
 • På ONSDAG är det dags att ta tag i kylskåpet. Släng gamla matvaror och torka av hyllplanen. Den som har tid och lust kanske plockar ut allt och gör en rejäl rengöring av kylen men det är inte alls nödvändigt. Det är fullt tillräckligt att bara slänga sånt som är gammalt och torka av hyllplanen utan att ta ut dom.                                                                                       Vill du ändå göra en rejäl rengöring av kylen så hittar du en del tips om hur man kan organisera kylskåpsförvaringen HÄR, lite mer tips och bildinspiration HÄR samt ett inlägg från i våras på mitt kylskåp HÄR. Samtliga dessa inlägg är från april i år då mitt veckoprojekt var att få ordning på vårt kylskåp. Ordningen har hållt i sig så denna vecka kommer jag bara att rensa i kylen samt torka av där det behövs.                                                        
 • TORSDAGENS uppdrag är att torka av alla bänkskivor med fuktig mirakeltrasa.                       
 • FREDAG innebär att det är dags för veckans sista uppdrag från Kelly. Det är nu dags att dammsuga och moppa golven. Därmed är köksveckan över för denna gång.

Som synes så är Kellys uppdrag något som man oftast gör när man inte har kommit så långt att man istället gör en rejäl storstädning av veckans zon. Men det fungerar precis lika bra att göra Kellys uppdrag dom veckor som man har fullt upp och inte hinner eller orkar med att storstäda hemma. Genom Kellys uppdrag så blir ändå veckans zon städad men det tar bara max en kvart om dagen.

Kram
Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar