måndag 16 september 2013

Smygtitt på FlyLady - vecka 38

Jag arbetar vidare med FlyLadys metod för att få ordning och reda hemma.

SMYGTITT VECKA 38

         Bildkälla: flylady.netMÅNADENS VANA

Septembers månads vana är att skapa och följa egna kvällsrutiner för att på så vis
  en bra start på dagen. 


Bildkälla: flylady.netNär man börjar följa FlyLady så startar man ofta genom att följa dom s.k. BabyStepsen under en månad. Då får man bland annat hjälp att skapa sina egna rutiner i hemmet.

En kort kvällsrutin kan t ex vara att man shinar sinken och sedan snabbplockar undan saker som ligger framme i vardagsrum och hall.
  VECKANS ZON

FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner. 
Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i taget.

Bildkälla: www.flylady.net

Denna vecka håller vi till i zon 3, dvs badrummet och ytterligare ett rum, som denna vecka är 
barnens rum


Om du inte har några hemmaboende barn så kan du själv välja hur du nu vill göra. Antingen väljer du att ägna dig åt endast badrummet denna vecka eller så kan du ta ett annat rum istället, t ex kontoret, ditt förråd eller tvättstuga. Ett litet tips är att välja det rum som är värst, dvs som är stökigast och har mest saker som inte hör hemma där.SUPER FLING BOOGIEBildkälla: www.pinterest.com

För den som vill föreslår FlyLady att man varje vecka fram till sista oktober genomför en Super Fling Boogie i veckans zon. Det är en utmaning som hjälper oss att rensa ut saker och på så vis få ett mer harmoniskt och lättskött hem. Man kan även välja att göra en vanlig 27 Fling Boogie i veckans zon. Då tar man en kasse och går igenom rummet på jakt efter 27 saker som du inte längre behöver eller som ligger på fel plats . 


NYBÖRJARE = DECLUTTRING

För dig som fortfarande inte har decluttrat klart i den aktuella zonen är det 15 minuters dagligt decluttrande som gäller.

Detta är något som du gör istället för en detaljerad storstädning.
Du ska alltså inte både decluttra och storstäda, utan i början är det BabySteps som gäller. Alltså ett litet steg i taget.

I badrummet finns det ofta en hel del att decluttra även om rummet inte är så stort. Man kan sortera bort gammalt smink, schampoflaskar som ingen använder, allt för slitna handdukar, tidningar etc. 

Ett annat sätt att även få lite extra hjälp när man håller på och röjer samt städar i badrummet är att följa Kellys uppdrag som du hittar längre ner i detta inlägg.                             Bildkälla: flylady.netFÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING

För dig som är färdig med decluttrandet i den aktuella zonen och alltså endast har saker där som du behöver, tycker om och använder är det istället dags för en rejäl storstädning.

Kom ihåg att du inte behöver göra hela storstädningen på en enda dag. Du kan dela upp den flera eller alla veckans dagar om du vill.

Du kanske inte hinner med att storstäda hela zonen  under denna vecka och vet du vad?
Det gör inget! Vi kommer att återkomma till denna zon om en månad igen och då är det bara att fortsätta där du var. Och då kommer städningen att gå både lättare och snabbare eftersom du när denna vecka är klar har kommit en bit på vägen.


       Bildkälla: flylady.net

Så här kan ett exempel på detaljerad storstädningslista för badrummet se ut:
 • Plocka undan allt som inte hör hemma i badrummet och lägg det som ligger på fel plats på rätt ställe
 • Rengör ev. prydnadssaker 
 • Plocka i ordning inuti skåp och lådor, släng utgångna produkter och tomma flaskor, torka av och torka rent
 • Torka av ovanpå dörrlisten, lysknappen, dörrkarmen, badrumsskåp, hylla och golvlister etc. Rengör även toalettdörren från ev fingeravtryck.Börja uppifrån och arbeta dig nedåt.
 • Rengör kakel och ta bort ev. kalkfläckar. 
 • Putsa fönster, torka rent fönsterkarmar och fönsterbräda
 • Rengör toalettstol
 • Fyll på toalettpappersmagasinet och tvålbehållaren
 • Rengör ventil och golvbrunn
 • Rengör badkar och dusch
 • Rengör handfatet, skrubba rent runt vattenkranen med en gammal tandborste
 • Putsa spegeln
 • Töm soptunnan och rengör den innan du byter påse
 • Byt handdukar och badlakan
 • Tvätta badrumsmattan
 • Dammsug och moppa golvet                                                                KELLYS UPPDRAG
               
Varje vardag erbjuder FlyLadys medarbetare Kelly, ett uppdrag för den som önskar få draghjälp att städa i veckans zon. Uppdragen brukar ta ca 5-15 minuter att utföra.

        Bildkälla: flylady.net


Förutom badrummet är det barnens rum eller ett annat valfritt rum som står på veckans att-göra-lista.

 • MÅNDAG - Badrummet: en rejäl rengöring av toastolen. Ta en trasa och torka rent även på baksidan av stolen samt på golvet runtomkring. Barnrummet: ta en påse och samla ihop allt som kan slängas, t ex gamla papper, trasiga leksaker mm. 
 • TISDAG - Badrummet: en rejäl rengöring av soptunnan. Barnrummet: Gör en 27 fling boogie tillsammans med barnet. Utgå från barnets ålder när du väljer antalet saker. Det kan t ex vara att låta barnet välja ut 3 saker som är trasiga och kan kastas/lämnas till återvinningen och sedan 3 saker som barnet inte längre leker med utan kan skänka bort till ett annat barn. 
 • ONSDAG - Badrummet: rensa ut i medicinskåpet. Lämna tillbaka utgången medicin till Apoteket. Barnrummet: Ta hjälp av barnet att gå igenom strumplådan och gör er av med alla omaka strumpor eller strumpor som är för små.
 • TORSDAG - Badrummet: rengöring av handfatet och bänkskivor. Glöm inte kaklet bakom handfatet. Barnrummet: ta en fuktig trasa och torka bort fingeravtryck och fläckar från dörren, lampknappar mm.
 • FREDAG - Badrummet: rengöring av badrumsgolvet. Barnrummet: Kolla om det finns en Hot Spot i rummet där saker av någon anledning samlas på hög. Det kan t ex vara sängbordet, skrivbordet eller någon annan plats. Gör en Hot Spot Fire Drill och om ditt barn har åldern inne kan du passa på att lära ut denna brandkårsutryckning.
Kram
Linn

2 kommentarer:

 1. Utan att tänka på det har jag faktiskt skaffat mig en kvällsrutin :). När jag lagt lillan för natten tar jag hand om köket, fyller diskmaskinen, handdiskar, plockar undan, torkar av bord och bänkskivor, sopar upp smulor och plockar upp leksaker från golvet. /abinito

  SvaraRadera
  Svar
  1. härligt abinito! Det låter som om du har fått till en bra och fungerande kvällsrutin.

   Radera