söndag 25 augusti 2013

Familjepärm steg 15 - Nödsituationer (bättre förberedd än efterklok)

Då har vi kommit fram till det sista avsnittet, steg 15 avseende den s.k. Familjepärmen som är utformad efter förslag från FlyLady. Syftet med familjepärmen är att ha all viktig information samlad på ett enda ställe.Under  flik 15 i pärmen samlar vi all information som kan behövas vid nödsituationer. 

Telefonnumret 112 känner väl alla till. Det ska man ringa när det är fråga om akut fara för liv, egendom och miljö. Genom nödnumret 112 kan du i akuta situationer få hjälp av polis, räddningstjänst (brandkår), ambulans, giftinformation, sjöräddning, flygräddning, fjällräddning, jourhavande präst och socialjour.

Men det kan även uppstå situationer som inte är lika akuta men där man ändå vill hitta rätt telefonnummer snabbt. Det kan exempelvis handla om att man behöver sjukvårdsrådgivning eller att man vill ha råd rörande frågan om något är giftigt.


Generella telefonnummer som kan vara bra att ha:

Andra telefonnummer och kontaktuppgifter som kan vara bra att ha samlade på ett ställe:

 • Husläkare eller vårdcentral
 • Veterinär 
 • Arbete / Skola / Förskola
 • Försäkringsbolag
 • Elbolag
 • Telefonoperatör, internetleverantör etc
 • Familjemedlemmar och nära anhöriga
 • SkadedjurssanerareBildkälla: www.freedigitalphotos.net

Särskilt om man bor i eget hus kan det också vara bra att checklistor eller åtminstone kortfattade instruktioner för eventuella smärre olyckor eller oväntade händelser som kan uppstå. Även om du vet exakt var och hur du exempelvis stänger av huvudkranen till vattnet om det skulle behövas så kanske inte barnvakten vet det. Allt enligt devisen "Bättre förberedd än efterklok".

Nu är jag nyfiken på vilka telefonnummer eller uppgifter som du tycker bör finnas med under denna flik?

Kram
Linn

2 kommentarer:

 1. Ååh, här kommer jag behöva läsa mycket! Har ett sånt behov att ordna och förvara på ett bättre sätt än idag.. Efter semestern får jag ta tag i sånt! Superbra att ha en blogg med såna här tips!
  Kram//Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta!
   Visst är det skönt att ta tag i saker och få ordning och reda hemma!
   Kram
   Linn

   Radera