måndag 26 augusti 2013

Veckans smygtitt på FlyLady - vecka 35

Nu är det dags att komma igång med vardagsrutinerna igen. Jag tar som vanligt hjälp av FlyLady. SMYGTITT VECKA 35

         Bildkälla: flylady.net


MÅNADENS VANA

Augusti månads vana är att få ordning på tvättrutinerna.

Bildkälla: www.flylady.net


VECKANS ZON

FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner.
Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i taget.
Denna vecka håller vi till i zon 5 =  vardagsrummet. 

Oftast brukar zon 5 sammanfalla med zon 1 vilket gör att vi sällan har en hel vecka till förfogande för vardagsrummet. Men denna vecka håller vi hus i vardagsrummet hela veckan så nu är det dags att göra en ordentlig städning av vardagsrummet inför hösten.Bildkälla: flylady.netNYBÖRJARE = DECLUTTRING

För dig som fortfarande inte har decluttrat klart i den aktuella zonen är det 15 minuters dagligt decluttrande som gäller.

Detta är något som du gör istället för storstädning..

Du ska alltså inte både decluttra och storstäda, utan i början är det BabySteps som gäller. Ett litet steg i taget kommer att göra en stor skillnad och du kommer att bli förvånad över hur snabbt det går att storstäda när du sedan väl har decluttrat klart.


Bildkälla: flylady.netFÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING

För dig som är färdig med decluttrandet i den aktuella zonen och alltså endast har saker där som du behöver, tycker om och använder är det istället dags för en rejäl storstädning. 

För den som önskar, har FlyLady tagit fram ett exempel på en detaljerad storstädningslistasom du kan använda som utgångspunkt för din egen städlista om du så önskar. Det är viktigt att du själv anpassar städlistorna utifrån ditt hem och din familjs behov.

Kom ihåg att du inte behöver göra hela storstädningen på en enda dag. Du kan dela upp den flera eller alla veckans dagar om du vill.

Du kanske inte hinner med att storstäda hela zonen  under denna vecka och vet du vad? Det gör inget! Rom byggdes inte på en dag och röran i våra hem uppstod inte heller på en enda dag. Så det är inte konstigt att det tar tid innan vi har kommit ikapp. Vi kommer att återkomma till denna zon nästa månad igen och då är det bara att fortsätta där du var. 

Bildkälla: flylady.net

Så här ser min checklista för storstädning av vardagsrummet ut:

1. Städa bort allt som inte hör hemma i vardagsrummet
2. Städa i ordning i bokhyllan, rätta till böcker, damma
3. Städa i ordning i lådor, TV-möbel, bland DVD-skivor etc.
4. Gå igenom tidningshållaren och släng gamla tidningar
5. Damma av eller diska prydnadssaker, damma även fotoramar och tavlor
6. Damma av lister, ovanpå höga hyllor, dörrkarmar, taklampor etc.
7. Putsa fönster och TV-skärmen samt ev. vitrindörrar
8. Torka av dörrar, karmar och lampknappar från fingeravtryck
9. Torka av bord och andra möbler som behöver rengöras
10. Rengör soffa och fåtöljer, lyft på sittdynorna
11. Ge ev. blommorna en dusch
12. Dammsug även under soffan och andra möbler
13. Moppa golven
14. Vid behov piska, vädra eller tvätta mattorna
15. Behöver plädar eller soffkuddar tvättas?


FLY SPOT - VARDAGSRUMMET

FlySpot kan man se som en sorts överkurs eller något som man gör om man har tid och lust. Det kan handla om att man väljer ut ett särskilt projekt i veckans zon, ett problemområde som man vill finna en lösning på. I vardagsrummet kan det handla om att få ordning på DVD-filmer eller att rensa i bokhyllan. Nu när vi närmar oss hösten kanske det är dags att se över inredningen i vardagsrummet och byta ut textilierna till höstfärger?


Bildkälla: www.reformasthlm.se

 Det får bli mitt extraprojekt denna vecka. Att göra höst i vardagsrummet, byta gardiner och kuddfodral samt plocka fram ljusstakar och ljuslyktor för att förbereda inför höstkvällarnas mysande med levande ljus.


KELLYS UPPDRAG

Varje vardag erbjuder FlyLadys medarbetare Kelly ett extra uppdrag för den som så önskar. Uppdraget äger alltid rum i veckans zon och på så vis får vi hjälp att arbeta igenom den aktuella zonen lite extra. Kellys uppdrag brukar ta ca 5-15 minuter att utföra.


Bildkälla: flylady.net

 • Idag MÅNDAG är uppdraget att rensa bort all skräp från vardagsrummet. Det är dags att göra en rejäl höststädning. Sätt en timer på 15 minuter och ta en kasse i handen och släng! Har det fallit ned något mellan soffkuddarna? Hur ser det under soffan och under vardagsrumsmattan?

   • Imorgon TISDAG fortsätter vi genom att ägna 15 minuter åt att ta en korg och i den stoppa allt som inte hör hemma i vardagsrummet. Det kan vara kläder som ligger slängda i fåtöljen eller leksaker på golvet. Titta runt ordentligt och se till att få undan allt som inte hör hemma i vardagsrummet. När 15 minuter har gått så tar vi korgen och lägger tillbaka allt där det hör hemma. 

    • På ONSDAG är det dags att greppa dammvippan eller dammtrasan och börja med att få undan allt damm i vardagsrummet. Idag dammar vi på dom ställen som vi sällan kommer åt som ovanpå bokhyllan, gardinstänger, tavlor och dörrkarmarna. Har du bra redskap så går det enkelt att damma. Med hjälp av en dammvippa med långt skaft kommer du åt dammet som döljer sig högt upp. Fjädervippan är perfekt för att damma av prydnadssakerna och med hjälp av microfibertrasorna går det enkelt att damma av hyllor och bord. Har du mycket att damma så kanske 15 minuter inte räcker. Fortsätt i så fall i morgon. 

    • TORSDAGENS uppdrag är att med hjälp av en fuktig trasa torka bort smutsiga fingeravtryck från dörrkarmar och lampknappar. 

    • FREDAG innebär att det är dags för veckans sista uppdrag från Kelly. Dagens uppgift är att dammsuga noga. Dammsug även under möbler och mattor. Glöm inte dammet som kan gömma sig ovanpå golvlisterna. Om du känner att du har tid är det härligt att avsluta med att skura golvet. Det luktar så rent och fräscht efteråt.
           

    Linn

    2 kommentarer:

    1. Jag skall kickastarta detta med!
     Idag har jag bloggat om organisering! :)

     SvaraRadera
     Svar
     1. Åh, vad spännande. Kikar in hos dig!

      Radera