torsdag 22 augusti 2013

5:2, Fastedag 2

Min första fastedag i tisdags gick superlätt. Jag var inte speciellt hungrig och allt flöt på.
Fastedag nummer 2 strulade lite i inledningen.

Den korrekta benämningen är väl egentligen  halvfasta och inte fasta eftersom jag de facto inte fastar utan endast minskar antalet kalorier till 500 kcal/dag två dagar per vecka.

Jag hade bestämt mig för att äta blåbärskeso (110 kcal) till frukost efter recept från tidningen Må Bra. Men jag hade missat att man skulle toppa frukosten med hasselnötter vilket jag inte hade hemma. Sen hade jag också missat att jag faktiskt inte tycker om att äta keso tillsammans med bär. Hur konstigt som helst egentligen eftersom jag ju tycker att keso på mackan är supergott och därför hade jag bara förutsatt att jag skulle tycka lika mycket om keson ihop med bär. Men nix. Det var inte gott alls. Så början på dagen kunde ha varit bättre. Men det löste sig såklart. Jag åt blåbären för sig och sedan tog jag keson på ett par Finn Crisp.

 Frukost/Lunch = Blåbär, minikeso och Finn Crisp, 87 kcal
1 dl Blåbär,  32 gram, 17 kcal
½ dl minikeso,  60 gram, 32 kcal
2 st Finn Crisp, 40 kcal
1 kopp grönt te, 0 kcal

Igår åt vi kycklingwok till middag och då passade jag på att plocka undan lite kyckling och göra dagens middag samtidigt. Skönt att idag bara behöva värma upp middagen i micron. Även middagsmaten hittade jag recept på i tidningen Må Bra.


Kinakyckling med fullkornsris

Middag = Kinakyckling med sting, 305 kcal

125 gram strimlad kyckling
½ tsk olja
½ purjolök i sneda skivor
40 gram skivade champinjoner
½ röd paprika i bitar
1 hackad vitlöksklyfta

Fond
½ dl vatten
1 tsk kycklingfond
1 tsk soja
½ - 1 tsk sambal oelek
1 tsk maizena

Tillbehör
1 dl kokt fullkornsris

 Fräs den strimlade kycklingen i oljan i ca fem minuter. Tillsätt purjolök, champinjoner, paprika och vitlök och låt fräsa i ett par minuter.  Blanda samman vatten, kycklingfond, soja, sambal oelek, maizena och rör ned blandningen i pannan. Låt puttra i ett par minuter. Serveras med 1 dl kokt fullkornsris.



äpple
Mellanmål = Äpple, 65 kcal
1 äpple i klyftor, 125 gram

Totalt antal förbrukade kalorier under fastedagen = 457 kcal

Jag startade dagen med en kombinerad frukost/lunch kl 11. När klockan blev 16:30 var jag rejält hungrig och då var det skönt att snabbt kunna värma middagen som tillagades igår. Mellanmål ca kl. 19.

Idag kände jag faktiskt av hungern ordentligt. Det var ju bara en dag emellan mina två fastedagar denna vecka så nästa vecka tänker jag istället fasta måndag och torsdag för att få längre avstånd mellan fastedagarna.

Köksvågen har blivit min bästa vän under fastedagarna. Helt plötsligt har vågen fått komma fram från glömskan i skåpet med bakningstillbehör och fått en hedersplats på diskbänken två dagar per vecka. Jag tycker att det är svårt att veta hur mycket en matvara väger och för att få ett exakt resultat är en köksvåg nödvändig.

Kram
Linn



4 kommentarer:

  1. Dom är riktigt goda dom pannkakorna :)

    Förstår mig inte på den dieten.. Visst, den är väl bra för dom som verkligen, verkligen behöver det. Men inte vanliga människor. Ät bra hela veckan istället :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg att du har lagt upp receptet. Får kanske ta och prova någon gång. Som jag har uppfattat 5:2 så handlar det inte främst om en diet utan istället något som man gör främst för dom övriga hälsovinsterna :)

      Radera
  2. Tack för tips om MåBra. Själv kör jag inte 5:2 utan räknar kalorier och jag äter lite "lättare" lunch, för att kunna äta samma som resten av familjen på kvällen. Kinakycklingen gjorde jag igår och den var sååå god. Har du provat baconquinoan? Jag gjorde den idag och den får också tummen upp :) /abinito

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, den måste jag leta rätt på!
      Tack för tipset!

      Radera