torsdag 28 november 2013

Läslustan - Analfabeten som kunde räkna

Jag fortsätter att läsa vidare med bokcirkeln Läslustan. Turen har kommit till boken Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson.


Analfabeten som kunde räkna - av Jonas Jonasson


Bokens Baksida:
Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag till i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad och sedan dö, saknad av ingen. Om hon inte varit den hon var, men det var hon ju.

Det är berättelsen om Nombeko Mayeki och hennes resa genom livet. Ödet för henne bort från Soweto, till en odräglig ingenjör, till två väldigt lika och olika bröder, till tre kinesiska flickor med vacklande omdöme, till möten med både agenter och presidenter. Och till ett tungt problem. Ett flera megaton tungt problem.

I Analfabeten som kunde räkna göra Jonas Jonasson upp med rasism, maktfullkomlighet, fundamentalism, kompromisslöshet och helt vanlig dumhet. Han gör det med humor och värme. Och slår en gång för alla hål på myten om att kungar inte nackar höns. 

Bokens ingress:
"Den statistiska möjligheten att en analfabet i sjuttiotalets Soweto ska växa upp och en dag finna sig instängd i en potatisbil tillsammans med svenske kungen och statsministern är en på fyrtiofem miljarder sjuhundrasextiosex miljoner tvåhundratolvtusen åttahundratio."

Mitt betyg: ****
Uppföljaren till "hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" når inte riktigt upp till samma skrattfest som den första boken. Men den innehåller samma sorts skrönor och tokigheter. Dock med något färre historiska referenser. Jonasson har sitt eget sätt att berätta på och jag gillar det. Jag ger denna boken 4 stjärnor av 5.

onsdag 27 november 2013

Bokhyllan i trappan

Att placera bokhyllan i trappan kan vara ett sätt att få användning för en tidigare outnyttjad yta.


Bildkälla: ellasinspiration.se

Denna otroligt fina regnbågsbokhylla hittade jag hos bloggen Ellas inspiration som berättar att fotot kommer från Hus & Hem samt att bokhyllan tillhör Pethra som driver inredningsbloggen. Jag har tyvärr inte lyckats hitta originalbilden men jag blev mycket förtjust i denna lösning. Att sortera böckerna i regnbågens färger ger ett harmoniskt intryck. Jag gillar även tidskriftsamlarna på sidan av bokhyllan.


Bildkälla: www.pinterest.com
Här har man istället valt att bygga en öppen bokhylla längs med trappan. Det blir lättare att nå böckerna på detta vis jämfört med den övre bokhyllan där det kan vara svårt att nå böckerna som förvaras längst in och längst upp. 


Bildkälla: inthralld.com

Bokhyllor som är inbyggda i väggarna längs med trappan är både yteffektivt och snyggt. 



Bildkälla: www.allidesign.com

Här visas en variant med kuber för böckerna där själva bokhyllan även är en trappa. Denna skulle bli så fin att se på om böckerna hade varit färgsorterade. 


Bildkälla: indulgy.com

Har man tillräckligt djupa trappsteg kan man använda själva trappan som bokhylla genom att låta varje trappsteg bli ett eget bokhylleplan



Bildkälla: www.mestudio.info

Här är en annan variant där man använder såväl trappstegen som trappens väggar som bokhyllor.


Bildkälla: www.pinterest.com

Man kan även användat undersidan av trappan och bygga på ett bokhylleplan på varje trappsteg. Kan bli riktigt mysigt tillsammans med en läsfåtölj och läslampa under trappan.



Bildkälla: www.thisoldhouse.com

Här har man valt att bygga in en bokhylla i trappväggen på husets övervåning.



Bildkälla: juniperbooks.com

Ytterligare en variant av att använda trappstegen som bokhylleplan. Här har förvaras istället böckerna liggandes staplade ovanpå varandra.


Bildkälla: favim.com

Istället för att förvara böckerna i trappan kan man också måla trappstegen som kopior av bokryggarna på sina favoritböcker


Bildkälla: myidealhome.tumblr.com

En av mina favoritidéer är att bygga en mysig läshörna under trappan. 


Bildkälla: freshnist.com

En annan idé är att bygga ett hemmakontor under trappan med bokhyllor för facklitteraturen.


Kartongvägg

Jag såg en rolig idé om hur man kan pimpa kartonger som jag bara måste visa. Här har man använt en stor bild och skurit ut den i passande storlek för kartonger och sedan klistrat fast bilderna på kartongernas ena sida.


Bildkälla: www.duitang.com

När vårt hus ska stambytas kommer vi att behöva flytta till en evakueringslägenhet under ett par månaders tid. Samtidigt måste då hela vår lägenhet tömmas och allt ska förvaras i evakueringslägenheten den korta tid som vi ska bo där. Jag tänker som så att jag har ingen lust att packa upp alla kartonger bara för några månaders boende. Så då kanske denna idé kan vara en lösning för att slippa sitta och titta på en vägg fylld av fula bruna kartonger.  På detta vis kan man stapla kartongerna mot en av väggarna och samtidigt få en fondvägg med vacker vy.


Adventskalender

För första gången sedan jag var barn har jag i år köpt mig en egen adventskalender. Jag har varit sugen på att köpa Body Shops adventskalender i flera år och igår slog jag äntligen till.

Så nu står denna stora guldfärgade adventskalender på min byrå och jag längtar nu till söndag då det är första advent och jag får öppna den första luckan.


tisdag 26 november 2013

Att Organisera Bokhyllan

Hur organiserar man bokhyllan på bästa vis? Svaret på den frågan varierar troligen beroende på vem du frågar eftersom det finns så många olika sätt att organisera sin bokhylla på.

Här kommer några förslag!


FÄRG
Att sortera in böckerna i färgordning ser snyggt och tilltalande ut för ögat. Man kan då också välja att följa regnbågens färger om man vill så att det blir ett riktigt regnbågsbibliotek. För att fortsätta på samma tema kan man även låta dekorationer och prydnadssaker följa färgtemat på respektive hyllplan.


Bildkälla: craftandcreativity.com

ÄMNESOMRÅDE
Ett annat sätt att organisera böckerna på är att dela in dom i olika kategorier utifrån ämnesområde eller genre så att böcker som hör till samma tema förvaras tillsammans. Som man gör på biblioteken utifrån t ex skönlitteratur, facklitteratur och biografier m.m. Väljer man denna metod kan man också gå vidare och försöka hitta dekorationer och prydnadssaker som hör till samma ämnesområde så att det blir som en liten utställning i bokhyllan.


Bildkälla: www.wikihow.com


BOKSTAVSORDNING
Om man väljer att kategorisera böckerna efter bokstavsordning så känns det kanske naturligt att göra som på biblioteket och utgå från författarens efternamn. Men en del personer väljer kanske hellre att utgå från bokens titel eftersom dom tycker att det kan vara lättare att minnas vad boken heter än vad författarens namn är.

Bildkälla: www.savagechickens.com


STORLEKSORDNING
Har man böcker i olika storlekar kanske man väljer att sortera dom utifrån deras storlek. Då kan bokhyllan användas mer yteffektivt eftersom man kan anpassa varje bokhylleplans höjd utifrån böckerna som förvaras därpå. Lämpligen ställer man då även böckerna i storleksordning även på varje hyllplan i sig så att böckerna går från störst till minst.


Bildkälla: booksdirect.tumblr.com


POCKET vs INBUNDET
Många väljer att skilja på pocketböcker och inbunda böcker och förvara dessa på skilda platser i bokhyllan. Pocketböcker har ju oftast en gemensam storlek vilket gör att dom passar att förvaras tillsammans som t ex på bilden nedan i Bokomaten, designad av Patrick Karlsson.


Bildkälla: www.designtorget.se


SPRÅK
Det kan också kännas naturligt att förvara böcker på olika språk tillsammans så att t ex svensk och engelsk litteratur får varsin egen sektion i bokhyllan.

Bilden här nedanför visar dock ett omslagspapper och ingen riktig bokhylla. 

Bildkälla: www.bodleianshop.co.uk


ANVÄNDNINGSOMRÅDE & PLATS
Många väljer också att förvara exempelvis kokböcker i köket, barnböcker i barnrummet och facklitteratur på kontoret för att ha boken redo på den plats där den främst används. På samma vis kanske man väljer att förvara böcker som läses ofta lättillgängliga på lagom höjd i bokhyllan medan böcker som sällan används kan förvaras mer svåråtkomligt högst upp i hyllan.


Bildkällor: www.dejongdreamhouse.com, www.sadalewis.com, www.apartmenttherapy.com

LÄST vs OLÄST
En del väljer att dela in böckerna i dom två kategorierna lästa böcker respektive olästa böcker eftersom det ger en särskild plats där man snabbt kan hitta en oläst bok att läsa. Vissa sorterar till och med in sina böcker i bokhyllan utifrån när dom har läst boken så att böckerna står i kronologisk läsordning. Själv har jag en liten minibokhylla i sovrummet för böcker som står på tur att läsas eftersom jag ofta läser på kvällen när jag ligger i sängen.


Bildkälla: booksdirect.tumblr.com


MÖNSTER
Ett mer ovanligt sätt att förvara böckerna i bokhyllan på är att sortera in dom i olika mönster som t.ex. den här amerikanska flaggan.


Bildkälla: decorno.blogspot.com


KOMBINATION
Jag skulle dock gissa att dom flesta av oss kombinerar olika metoder. På biblioteket kombinerar man ju ämnesområde med författarnamn så att böckerna först kategoriseras efter ämne och sedan sorteras in utifrån författarens efternamn. Man kan även välja att kombinera t ex ämnesområde med färg och storlek så att man först delar in böckerna i olika ämnesområden och därefter sorterar dom i färg samt i storleksordning. Det finns alla möjliga varianter. Det viktiga är att man hittar något som passar en själv. Det kan till och med vara så att man är nöjd bara med att böckerna står huller om buller i bokhyllan. Det är ju trots allt bättre att böckerna står i bokhyllan istället för att ligga slängda på golvet.


Bildkälla: bookmania.me

På bilden här ovanför syns den kända TV-kocken Nigella Lawson  i sitt privata bibliotek som är fyllt med böcker både på hyllor och golv.

Hur har du organiserat din bokhylla?

Kyckling med cashewnötter i Crock-Pot

I torsdags testade jag att göra kyckling med cashewnötter i vår Crock-Pot.
Det blev riktigt gott.




Ingredienser: 6 portioner

  • 900 gram kycklingfilé
  • 1 påse frysta wokgrönsaker
  • 1-2 dl cashewnötter 
  • 2 msk majsolja
  • sojasås, jag använde 3/4 dl då det var allt jag hade hemma, vi tyckte dock att det var för lite sojasås, så nästa gång kommer jag att använda mer sojasås
  • 2 msk risvinäger
  • 6 msk ketchup
  • 2 msk farinsocker
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • en liten bit färsk riven ingefära
  • 1/2 tsk red hot chili flakes från Santa Maria 
  • ca 4-5 dl kycklingbuljong (hade bara hönsbuljong hemma så då tog jag det istället)





Gör så här:

  1. Skär kycklingen i lagom stora bitar. 
  2. Lägg kycklingbitar och wokgrönsaker i ett par lager i pottan.
  3. Blanda ihop en sås av olivolja, sojasås, risvinäger, ketchup, farinsocker, pressad vitlök, kryddor och riven ingefära. Häll såsen över kycklingen och grönsakerna. 
  4. Häll sedan över buljongen. 
  5. Tillaga på hög värme i 2-4 timmar eller tills maten är klar.
  6. Häll i cashewnötterna strax innan servering och rör om. 
  7. Serveras med ris. 





måndag 25 november 2013

Vänner som delar med sig

En av mina vänner hörde av sig och berättade att hon har en gammal gryningslampa som hon var villig att skänka bort! Vilken tur jag har!






Så nu står gryningslampan här på mitt nattduksbord och väntar på att varsamt få väcka mig i morgon bitti.

Tack fina du!

Kram
Linn

Veckans projekt - bokhyllan

Jag tar hjälp av FlyLadys metod för att få ordning och reda hemma. Det innebär att det denna vecka är vardagsrummet som står i fokus för städningen. Dom veckor som jag har tid och ork så försöker jag även att ha ett eget litet projekt i den aktuella zonen.

Ibland är det lite större projekt som att fixa i ordning i skafferiet eller i linneskåpet. Medan det andra gånger är mindre projekt som t ex att få ordning på medicinförvaringen eller fikaskåpet.



Bildkälla: urbantimes.co

Fördelen med FlyLady och mina små extraprojekt är att när vi nästa gång kommer till samma städzon så går det för varje gång allt snabbare och lättare att klara av uppdraget. Knepet för att hålla ordning hemma är att rensa bort onödiga saker och att få till en bra struktur och förvaring. Genom att följa FlyLady och dessutom lägga till några egna små projekt då och då blir det ordning och reda hemma sakta men säkert. Ett litet steg i taget som till sist kommer att ha gett stort resultat.



Bildkälla: www.belcastroagency.com

Mitt eget lilla miniprojekt för denna vecka är att rensa och plocka i ordning i vår bokhylla. Jag älskar böcker och hade gärna samlat på mig massor av böcker om det inte var för platsbristen. När vi flyttade till denna lägenhet i början av året så gjorde vi oss samtidigt av med tre bokhyllor som inte längre fick plats. Det innebar alltså att jag var tvungen att rensa rejält bland böckerna. Ändå har jag inte fått till en bra struktur i bokhyllan så nu är det på tiden att jag gör något åt det.


Bildkällor:: www.mukela.com, www.pinterest.com, www.houzz.com, www.pinterest.com

Min stora dröm är att ha ett eget bibliotek. Ett stort rum med massor av böcker från golv till tak. Ett rum med en mysig sittplats där man med en bok i handen kan försvinna in i bokens förtrollade värld. Än så länge är det en dröm och under tiden får jag se till att få ordning på den bokhyllevägg som vi har här hemma.


Smygtitt på FlyLady - vecka 48

November är snart över och julen står inför dörren. Vi är nu också inne i månadens sista städzon och därmed är det vardagsrummet som står på tur. Det är inte ofta som vi får en hel vecka till förfogande inne i vardagsrummet så det känns härligt att så här inför jul hinna röja och städa ordentligt i vardagsrummet. 

SMYGTITT VECKA 48

Bildkälla: flylady.net



Utgångspunkten för veckans smygtitt kommer från FlyLadys hemsida. Detta är min egen sammanfattning vars syfte främst är att fungera som påminnelse och morot för mig själv i arbetet med att få ordning och reda här hemma. 


MÅNADENS VANA

Bildkälla: www.flylady.net


Varje månad fokuserar FlyLady på en viktig vana. Syftet med månadens vana är att underlätta vardagslivet. November månads vana är att planera matsedeln i förväg. På så vis kan vi spara både tid och pengar samtidigt som vi äter nyttigare mat. 



VECKANS ZON


Bildkälla: www.flylady.net

FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner. Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i taget. Denna vecka håller vi till i vardagsrummet, som är zon 5.  


Bildkälla: www.bhg.com

Vardagsrummet är en plats där vi umgås med varandra. Här pågår olika aktiviteter. Vi tittar på TV, pysslar, gör läxor och leker. I vardagsrummet är det alltså lätt att det dras fram en massa saker som vi måste komma ihåg att plocka undan efter oss när vi är klara. 


Två enkla tips för att hålla ordning i vardagsrummet är att:

  1. plocka undan sakerna och lägg dessa på rätt ställe när du är klar med dom 
  2. rätta till soffkuddar och plädar och se till att det är undanplockat innan du går och lägger dig

Korgknepet


Korgknepet

Ett annat tips är att använda sig av korgknepet. Varje familjemedlem har en egen korg med bärhandtag. På så vis blir det enklare att plocka undan efter sig. Genom att lägga leksakerna, pysslet, kläderna etc i korgen går det lätt att bära tillbaka sakerna till sin rätta förvaringsplats. Om någon har glömt att plocka undan efter sig är det enkelt att själv stoppa ner varje persons prylar i respektive korg och sedan får var och en tömma sin egen korg nästa dag. När våra barn var små hade dom varsin korg som dom ibland fick ta en tur med runt i hemmet innan sovdags för att se om det fanns något som dom hade glömt att plocka undan under dagen. 



NYBÖRJARE = DECLUTTRING


Som nybörjare startade jag med att följa FlyLadys 31 BabySteps i en månad. Där får man bl.a. lära sig att det är viktigt att rensa i röran för att kunna få ordning hemma. Därför startar man alltid med 15 minuters dagligt decluttrande, dvs man rensar i röran och plockar undan saker som man inte längre behöver, använder, älskar eller som man har flera utav. Detta är något som man gör istället för att storstäda. 


FlyLady rekommenderar att man tar tre olika kartonger som man kan lägga sakerna som man rensar ut i. 

  1. En kartong för sånt som ska sparas - men läggas på annat ställe, 
  2. en kartong för bortskänkes 
  3. och en för saker som ska slängas/lämnas till återvinningen. 

Bildkälla: www.flylady.net



FÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING


För dig som är färdig med decluttrandet i vardagsrummet och som alltså har ett vardagsrum där alla saker ligger på rätt ställe, används och är omtyckta är det kanske dags att göra en rejäl storstädning i vardagsrummet..

FlyLady tagit fram en storstädningslista för vardagsrummet, som du kan utgå från när du själv skapar din egen detaljerade storstädningslista. Det är viktigt att du själv anpassar städlistorna utifrån ditt hem och din familjs behov.


Du behöver absolut inte göra hela storstädning av vardagsrummet på en och samma dag. Det kanske passar bättre att dela upp städningen på några eller alla veckans sju dagar. 
Det är också viktigt att tänka på att i början kanske man inte hinner med hela listan på en enda vecka och det gör inget! Vi kommer ju att komma tillbaka till vardagsrummet om en månad igen och då är det bara att fortsätta där du slutade sist.

Så det kan alltså vara smart att förvara din storstädningslista i en plastficka så att det går lätt att markera med en whiteboardpenna vilka uppgifter som är klara. Sätt gärna upp listan på ett ställe där alla i familjen ser vad som ska göras så blir det lättare att hjälpas åt och att pricka av dom olika punkterna vartefter dom är färdigstädade.


Bildkälla: flylady.net


Så här kan ett exempel på en detaljerad lista för storstädning av vardagsrummet se ut:


  1. Städa bort allt som inte hör hemma i vardagsrummet
  2. Städa i ordning i bokhyllan, rätta till böcker, damma
  3. Städa i ordning i lådor, TV-möbel, bland DVD-skivor etc.
  4. Gå igenom tidningshållaren och lämna gamla tidningar till återvinningen
  5. Damma av eller diska prydnadssaker, damma även fotoramar och tavlor
  6. Damma av lister, ovanpå höga hyllor, dörrkarmar, taklampor etc.
  7. Putsa fönster och TV-skärmen samt ev. vitrindörrar
  8. Torka av dörrar, karmar och lampknappar från fingeravtryck
  9. Torka av bord och andra möbler som behöver rengöras
  10. Dammsug soffa och fåtöljer, lyft på sittdynorna 
  11. Dammsug även under soffan och andra möbler
  12. Ge eventuellt blommorna en dusch
  13. Våtmoppa golven
  14. Vid behov piska, vädra eller tvätta mattorna
  15. Behöver plädar eller soffkuddar tvättas?
  16. Kanske är det nu dags att börja julpynta i vardagsrummet så att det är klart till den 1:a advent?

KELLYS UPPDRAG

Bildkälla: www.flylady.net

Ett bra sätt att få hjälp i arbetet med att få ordning på veckans zon är att göra Kellys uppdrag. Kelly är FlyLadys medarbetare och varje vardag erbjuds vi ett uppdrag som äger rum i veckans zon. 

  • MÅNDAG - Idag är uppdraget att ta en kasse och sedan ägna 15 minuter åt att leta rätt på skräp i vardagsrummet som kan slängas. Det kan t ex vara gamla tidningar, godispåsar på soffbordet, skräp som har hamnat under soffdynorna eller som göms på golvet längst in under soffan. Sätt din mobiltelefon på 15 minuter och gör så mycket du hinner på den kvarten. 
  • TISDAG - På tisdag tar vi en kasse och sätter återigen mobiltelefonen på 15 minuter. Nu tar vi tag i allt sånt som inte ska ligga i vardagsrummet. Vi plockar upp kläder som är slängda i soffan, leksaker som ligger på golvet och annat som inte hör hemma i vardagsrummet. När vi är klara ser vi till att lägga sakerna på sina rätta platser. 
  • ONSDAG - Nu är det dags att ta dammvippan och dammtrasan och damma dom ställen som på grund av sin höga höjd ofta glöms bort. Det handlar t ex om att damma ovanpå höga hyllor, tavelramar, gardinstången och ovanpå dörrkarmen. Kelly föreslår att du fortsätter med att damma resten av vardagsrummet imorgon (dvs damma eller torka av prydnadssaker och bord, TV och tv-bänk mm). Jag kommer dock att damma hela vardagsrummet idag för att istället ägna morgondagen åt vår bokhylla som behöver en översyn.
  • TORSDAG -  dagens uppdrag från Kelly är att damma eller torka av prydnadssaker och bord.  Damma även av TV:n och tv-bänken. Eftersom jag passade på att damma sånt redan igår så ägnar jag torsdagen åt vår bokhylla. Rensar ut böcker och saker som kan skänkas vidare samt dammar och plockar i ordning i bokhyllan. 
  • FREDAG - sista dagen i vardagsrummet och idag dammsuger vi noggrant vardagsrummet i varje hörn. Glöm inte att dammsuga även under soffan om du kommer åt. Avslutningsvis våtmoppar vi golvet så att golvet blir riktigt rent och fräscht. 

söndag 24 november 2013

Saffranskaka

I fredags kom maken hem från jobbet med en saffranskaka som han hade köpt på Coop. Dom hade blivit bjudna på denna kaka på jobbet och han var helt till sig av hur god den var.




I lördags bakade jag en saffranskaka efter recept från www.ica.se

Ingredienser:
matfett till formen
ströbröd till formen
200 gram smör
½ gram saffran
3 dl strösocker
2 ägg
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Smält smöret. 
  4. Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Blanda det med det smälta smöret.
  5. Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smöret och mjölken. Blanda mjölet med bakpulver och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.
  7. Låt kakan stå i formen på ett galler ca 5 minuter innan kanten på formen lossas. 






Jag tycker att denna saffranskaka blev både saftig och god. Vännerna som kom och fikade tyckte också att den smakade jättegott. Maken säger att den var god men äter hellre den köpta saffranskakan "då det är synd att ta slut på den hembakta". Hrm... i mina öron låter det som om den köpta saffranskakan vann kampen om vilken som var godast.

Men jag ger inte upp!
Är det någon som har ett recept på en supergod saffranskaka så att jag kan göra ett nytt försök nästa helg?


Sängbord eller avlastningsbord

Om man har ett gammalt bord hemma som man inte har plats för kan man enkelt dela bordet i två delar och använda dessa som nattduksbord eller avlastningsbord.


Bildkälla: www.hgtv.com

Detta chockrosa sängbord har fästs i väggen med hjälp av en regel för att stå stadigt. På www.hgtv.com finns en detaljerad beskrivning i både ord och bilder om hur man går tillväga för att skapa ett liknande bord.



Bildkälla: sistematicas.com.

Ett annat tips för att få en avställningsyta på ett litet utrymme är att måla en bild av bord och bordsben direkt på väggen. Sedan tar man bara en enkel vägghylla och fäster på väggen. Vips, så har man ett snyggt bord! En praktisk och smidig lösning som passar såväl i sovrummet som sängbord eller i hallen som avlastningsbord.


lördag 23 november 2013

Veckans Kellyuppdrag är slutförda!




Genom att göra Kellys dagliga uppdrag som tar ca 5-15 minuter varje vardag får vi draghjälp i arbetet med att få ordning i det rum som utgör veckans städzon. Denna vecka har vi som följer FlyLady hållit till i sovrummet.





I måndags var Kellys uppdrag att ägna 15 minuter åt att rensa bort sånt som inte hör hemma i sovrummet.  Jag passade på att lägga en bunt tidningar till återvinningen och att sortera in lästa böcker i bokhyllan i vardagsrummet.





I tisdags rensade vi bland klädhögarna i sovrummet under högst 15 minuters tid. Sorterade bort sånt vi inte längre använder, hängde undan rena plagg i garderoben och lade smutsiga kläder i tvättkorgen.





Onsdagens uppgift var att gå igenom skogarderoben. Se till att det såg okej ut och rensa bort skor som inte längre används. Den som hade dåligt med utrymme passade på att sortera ut sommarskor och stoppa undan dom i en kartong för förvaring under vintern. 





I torsdags var det nattduksbordet som städades ut ordentligt. Och oj, vad det behövdes hemma hos mig. Men nu är det gjort. Härligt!






I fredags var det sista dagen i sovrumszonen. Dagens uppgift var att se till att byråns bänkskiva var undanröjd och dammad. När det var klart passade jag på att damma övriga ytor i sovrummet och att dammsuga och våtmoppa golvet.

På måndag är det en ny städzon som gäller. 
Då ger vi oss i kast med vardagsrummet. 
Är du med på att göra Kellys uppdrag nästa vecka?
Jag publicerar veckans smygtitt på FlyLady på måndag morgon så haka gärna på!