måndag 4 november 2013

Smygtitt på FlyLady - vecka 45

Denna vecka håller vi hus i köket.
 Härligt, det behövs här hemma!


SMYGTITT VECKA 45

Bildkälla: flylady.net

När jag smygtittar på FlyLady innebär det att jag utgår från dom tips och råd som finns på FlyLadys hemsida men sedan anpassar jag givetvis dessa så att dom passar i min familj.MÅNADENS VANA


Bildkälla: www.flylady.net

November månads vana kommer att hjälpa oss att äta nyttigare och att spara pengar genom att planera maten i förväg. Detta genom att göra veckomenyer.

När jag gjorde vår familjepärm enligt FlyLadys modell så var en av punkterna i denna att ta fram ett antal olika veckomenyer med tillhörande recept.

Denna månad har jag tänkt att ta fram nya veckomenyer för varje vecka under november. Dessa sparar jag sedan givetvis i familjepärmen för framtida bruk.VECKANS ZON


Bildkälla: www.flylady.net

FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner. Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i taget.

Denna vecka håller vi till i zon 2, köket. Enligt FlyLady är köket hemmets hjärta. Köket används dagligen. Det är här vi lagar mat och umgås tillsammans. Detta innebär också att köket ofta kräver lite extra skötsel för att det ska hållas rent och fräscht.


NYBÖRJARE = DECLUTTRING

När jag började använda mig av FlyLadys metod så startade jag med att följa FlyLadys 31 BabySteps i en månad. Där får man bl.a. lära sig att det är viktigt att rensa i röran för att kunna få ordning hemma. Därför startar man alltid med 15 minuters dagligt decluttrande, dvs man rensar i röran och plockar undan saker som man inte längre behöver, använder, älskar eller som man har flera utav.


Bildkälla: www.flylady.net

Som ny FlyBaby får man också lära sig att "shina sinken" dvs se till att diskbänken är skinande ren varje kväll innan man går och lägger sig. Det låter kanske löjligt men det är så skönt att slippa vakna och se diskbänken belamrad med smutsdisk.


Ett smart sätt att börja med att få ordning i köket är att ta hjälp av Kellys uppdrag, som du hittar längre ner i detta inlägg.


FÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING

När du är färdig med decluttrandet i köket och alltså  endast har saker där som du behöver, tycker om och använder är det istället dags för en rejäl storstädning.

För att göra det enklare så har FlyLady tagit fram ett exempel på en detaljerad storstädningslista. Med den som utgångspunkt har jag gjort min egen städlista för köket som är anpassad till vårt hem och min familjs behov.

Det är absolut inte nödvändigt att storstäda hela zonen på en enda dag. Man kan sprida ut städningen under veckan. Kanske hinner man inte ens klart på samma vecka. Det gör inget då fortsätter man istället bara nästa gång som vi kommer till kökszonen. Så småningom går storstädningen lättare och snabbare allt eftersom man dels har rensat ut onödiga saker och dels har en bra grund att stå på eftersom det inte hinner bli så himla smutsigt när man håller efter.

Så här ser mitt exempel på detaljerad storstädningslista för köket ut:
 • Plocka undan allt som inte hör hemma i köket och lägg det som ligger på fel plats på rätt ställe
 • Diska och rengör diskbänken samt torka av kaklet
 • Rengör även under diskbänken, rengör sopkärlet, torka rent, ställ i ordning, släng gamla trasor
 • Torka av ovanpå dörrlister,köksskåp, lysknappar, dörrkarmar samt golvlister. Rengör köksluckor och lådor utanpå.Torka av utsida av kyl och frys samt diskmaskin. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt.  
 • Rengör spis och ugn, dra ut spisen och rengör sidorna, bakom och under spisen
 • Rengör vid behov även köksfläkten
 • Rengör micron in- och utvändigt
 • Plocka ut allt ur kylskåpet, släng gamla varor, rengör kylskåpet och ställ tillbaka maten
 • Kontrollera om du behöver frosta ur frysen
 • Plocka i ordning i skafferiet, släng gammal mat, torka rent
 • Gör det samma med dina kryddor
 • Plocka i ordning och torka bort ev. smulor ur lådor samt inuti skåp
 • Putsa fönster, torka rent fönsterkarmar och fönsterbräda
 • Duscha av blommor
 • Rengör ev. prydnadssaker som lätt kan bli flottiga i köket
 • Piska, skaka eller tvätta vid behov mattor
 • Dammsug och moppa golvet


KELLYS UPPDRAG

Bildkälla: www.flylady.net

Varje vecka erbjuder FlyLadys medarbetare Kelly ett extra uppdrag för den som önskar få lite extra skjuts i städningen. Kellys uppdrag äger alltid rum i veckans zon och brukar ta ca 5-15 minuter att genomföra.


 • Idag MÅNDAG är uppdraget att rengöra alla köksbänkar. Ta en bänk i taget och flytta undan det som står där och torka rent.När du ställer tillbaka sakerna tänk gärna igenom om just denna pryl behöver stå framme på bänken. 
 • Imorgon TISDAG är det skåpet under diskbänken som får sig en rejäl rengöring. Rensa och släng sånt som inte behövs. Torka ur skåpet ordentligt och rengör sopkärlet. Inspirationsinlägg hittar du HÄR och HÄR
 • ONSDAG är det dags att gå igenom våra plastburkar och matlådor. Rensa bort burkar som saknar lock eller lock som saknar burkar. Gör dig av med matlådor som är missfärgade eller som läcker. Senast vi gick igenom dessa burkar skrev jag ett inspirationsinlägg som du hittar HÄR. 
 • TORSDAGEN för oss till skafferiet. Nu är det dags att rensa ut gammal mat och tomma förpackningar för att få ordning och reda i skafferiet. Inspirationsinlägg hittar du HÄR
 • FREDAG är det sista städdagen för denna vecka. Då är det dags att dammsuga och skura golvet så att det luktar så där härligt fräscht av såpa inför helgen. 

Genom att göra Kellys uppdrag går det enkelt och snabbt att få veckans zon städad!

Kram
Linn


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar