måndag 11 november 2013

Smygtitt på FlyLady - vecka 46

Måndag morgon, ny vecka och nya tag. Denna vecka ägnar vi oss i första hand åt badrummet.


SMYGTITT VECKA 45

Bildkälla: flylady.net

Utgångspunkten för veckans smygtitt kommer från FlyLadys hemsida men jag har givetvis anpassat tipsen så att dom passar mig och min familj. 


MÅNADENS VANA


Bildkälla: www.flylady.net

Varje månad fokuserar FlyLady på en viktig vana. November månads vana är att planera matsedeln i förväg. På så vis kan vi spara både tid och pengar samtidigt som vi äter nyttigare mat. 

VECKANS ZON


Bildkälla: www.flylady.net

FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner. Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i taget. Denna vecka håller vi till i badrummet, som är zon 3.  Utöver badrummet kommer vi även att göra en  fem minuters rumsräddning per dag i olika rum under veckan. 


Att rädda ett rum från röran under fem minuters tid är exakt vad det låter som.  Alla har vi fem minuter över att göra en räddningsinsats på. Är vi fler i familjen som hjälps åt blir fem minuter per person en hel del!

Så här gör man en fem minuters rumsräddning:

 1. man sätter ett tidtagarur på fem minuter
 2. sedan arbetar man så snabbt man kan med att lägga sånt som ska kastas i en kasse och sånt som ligger på fel ställe i en kartong
 3. Efter fem minuter ringer klockan och man är klar. Allt som återstår är då att lägga tillbaka sakerna i spara-kartongen på rätt ställe. 
Du kommer att bli förvånad över hur mycket du hinner göra på bara 5 minuter!Bildkälla: www.picgifs.com

För mig är det viktigt att badrummet alltid är rent och fräscht. Varje morgon gör jag en snabbrengöring i badrummet. FlyLady kallar detta för att göra en Swish & Swipe Att göra en SoS på morgonen tar mig ca 2 minuter och det ser till att badrummet alltid är fräscht. 

Jag börjar med att hälla i lite wc-rent i toastolen och dra några tag med toalettborsten. Sedan använder jag engångsrengöringsdukar för glasputs eller vanlig rengöring. 

Med rengöringsdukarna torkar jag av olika delar av badrummet varje morgon, någon dag varje vecka torkar jag av ovanpå badrumsskåpen och en annan dag är det istället badrumsdörren som torkas ren från fingeravtryck och nästa gång kan det vara fönsterbrädan som rengörs. Detta innebär alltså att varje del i badrummet får sig en avtorkning under veckans gång. 

Varje morgon använder jag också en rengöringsduk till att torka rent först handfatet och sedan toalettens översida samt sits. Just handfatet samt toalettens ovansida, utsida och toasits är det skönt att få rengjort varje dag för på så vis hinner handfatet och toalettstolen aldrig bli smutsiga.

När det behövs putsar jag spegeln med en engångsputsduk och använder sedan samma putsduk till rostfria ytor som t ex pedalhinken, toarullehållaren och vattenkranarna så att dom glänser. 

För att göra snabbstädningen av badrummet enkel har jag en liten städlåda som står bredvid toalettstolen med
allt som behövs för att städa badrummet. 

Om du är nyfiken på hur mitt lilla badrum ser ut så hittar du det HÄRNYBÖRJARE = DECLUTTRING


Som nybörjare startade jag med att följa FlyLadys 31 BabySteps i en månad. Där får man bl.a. lära sig att det är viktigt att rensa i röran för att kunna få ordning hemma. Därför startar man alltid med 15 minuters dagligt decluttrande, dvs man rensar i röran och plockar undan saker som man inte längre behöver, använder, älskar eller som man har flera utav. 


Bildkälla: www.flylady.netFÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING


Först när man harrensat klart  hemma så är det dags att ta tag i storstädningen. Det är förvånande hur snabbt och enkelt det går att städa när man har gjort sig av med onödiga prylar och när alla saker har en egen plats.

För att underlätta storstädningen är det smart att ta fram en egen detaljerad storstädningslista.  FlyLady har tagit fram ett ett exempel som man kan utgå från. 

Om man inte hinner storstäda hela zonen på en enda dag går det precis lika bra att sprida ut zonstädningen  under veckan och göra lite varje dag. I början kanske man inte hinner med hela städlistan men för varje gång man kommer tillbaka till samma zon igen så går städningen snabbare och lättare.Detaljerad storstädningslista för badrummet:

 • Plocka undan allt som inte hör hemma i badrummet och lägg det som ligger på fel plats på rätt ställe
 • Rengör ev. prydnadssaker 
 • Plocka i ordning inuti skåp och lådor, släng utgångna produkter och tomma flaskor, torka av och torka rent
 • Torka av ovanpå dörrlisten, lysknappen, dörrkarmen, badrumsskåp, hylla och golvlister etc. Rengör även toalettdörren från ev fingeravtryck.Börja uppifrån och arbeta dig nedåt.
 • Rengör kakel och ta bort ev. kalkfläckar. 
 • Putsa fönster, torka rent fönsterkarmar och fönsterbräda
 • Rengör toalettstol
 • Fyll på toalettpappersmagasinet och tvålbehållaren
 • Rengör ventil och golvbrunn
 • Rengör badkar och dusch
 • Rengör handfatet, skrubba rent runt vattenkranen med en gammal tandborste
 • Putsa spegeln
 • Töm soptunnan och rengör den innan du byter påse
 • Byt handdukar och badlakan
 • Tvätta badrumsmattan
 • Sopa och våtmoppa golvet


KELLYS UPPDRAG

Bildkälla: www.flylady.net

Ett bra sätt att få ordning på veckans zon är att göra Kellys uppdrag. Kelly är FlyLadys medarbetare och varje vardag erbjuder hon ett uppdrag som äger rum i veckans zon. Uppdragen tar ca 5-15 minuter att genomföra. 

 • MÅNDAG - Idag är uppdraget i badrummet att göra rent högt upp, dvs damma av lampan och rengöra ventilen. 5-minuters rumsräddning gör vi idag i gästrummet. Sätt tidtagaruret på fem minuter och rensa bort sånt som ska kastas och lägg saker som ligger på fel plats på rätt ställe. Saknar du gästrum så kan du välja ett annat rum.
 • TISDAG - I badrummet tar vi en fuktig trasa och torkar bort smutsiga handavtryck på dörren, lampknappen mm. 5-minuters rumsräddning gör vi idag i tvättstugan. Har du ingen tvättstuga. Välj ett annat rum. 
 • ONSDAG - i badrummet rengör vi handfatet och torkar av kommoden. 5-minuters rumsräddning äger i dag rum på kontoret. Saknar du kontor väljer du ett annat rum. 
 • TORSDAG - i badrummet inventerar vi idag vilka produkter som börjar ta slut. Behöver vi köpa schampo, balsam eller tvål? 5-minuters rumsräddning för oss idag till barnrummet. Inga barn? Välj ett annat rum. 
 • FREDAG - i badrummet är det nu dags att rengöra golvet. 5-minuters rumsräddning sker idag i pysselrummet. Saknar du pysselrum så välj ett annat rum. 

Kram
Linn

2 kommentarer:

 1. Jag kör också en S&S varje morgon, fast jag torkar av alla ytorna förutom badkaret. Ett sprut rengöring på varje och sen drar jag snabbt med hushållspapper. Toaletten gör jag också rent dagligen. Läste ett bra tips om att ha i wc-rent i hållaren till toaborsten så behöver man inte plocka fram flaskan varje gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt med ett fräscht badrum!
   När du nu säger det så minns jag att jag har hört tipset om att ha wc-rent i toaborstens behållare men att det helt har fallit ur minnet. Tack för påminnelsen!

   Radera