måndag 6 maj 2013

Få ordning på plastburkar och lock

Morgondagens uppdrag från Kelly är att ta tag i våra plastburkar och lock och äntligen få ordning på dessa.

Givetvis har jag letat rätt på några inspirationsbilder inför detta uppdrag.

Om vi inte har gått igenom våra plastlådor och lock på ett tag är det lätt att det blir rejäl oordning och helt plötsligt har vi massor av lock som inte passar till någon burk eller tvärtom. Och vi hittar inte en passande burk med lock när vi behöver den. Oh, så frustrerande det är!

Morgondagens uppdrag innebär att gå igenom vår matlådeförvaring och sortera bort lock som saknar en passande burk, sortera bort lådor utan lock, lådor som inte går att få helt rena eller burkar som vi aldrig använder.

Sedan är det bara att lämna dessa till återvinningen eller skänka bort dom burkar som är i gott skick men som inte används för att dom har en storlek som vi inte använder eller för att vi helt enkelt har för många av just den storleken.Bildkälla: www.bhg.com
Denna förvaring gillar jag. Man har här använt sig av dom vita förvaringslådorna Variera från IKEA.

I en stor förvaringslåda har man sorterat in alla plastburkar utifrån storleksordning och förvarar dom mindre inuti dom större vilket sparar plats.

 Locken förvaras i den mindre storleken av förvaringslådan Variera.

Givetvis har man sedan använt en Dymo för att märka upp vad som förvaras i lådorna. Enkelt, snyggt och platsbesparande.Bildkälla: asthecardrackturns.blogspot.com 

Donna Huisinga visar på sin blogg asthecardrackturns.blogspot.com hur hon förvarar sina lock i ett gammalt diskställ för att på så vis enkelt få en bra överblick över locken och lätt och snabbt hitta det lock som hon letar efter. En smart och enkelt idé!Bildkälla: www.realsimple.com

Ett annat tips är att dela av en kökslåda på längden och förvara locken i samma låda som burkarna för att på så vis snabbt kunna plocka fram plastburk med tillhörande lock. 

Lådavdelare av olika slag finns att köpa t ex hos Clas Ohlson och IKEA. Detta är en smart lösning om man har tillräckligt djupa kökslådor.Bildkälla: www.pinterest.com

En annan idé för förvaring av plastlock är att stoppa dom i en vanlig tidskriftssamlare. Sådana är för övrigt fantastiskt bra till olika sorters förvaring inte bara till tidningar eller papper.

Jag använder t ex en tidskriftssamlare till förvaring av folie, bakplåtspapper och plastpåsar och även till förvaring av hårfön och locktång.

Jag har köpt våra tidskriftsamlare på IKEA men givetvis kan man även tillverka liknande själv av t ex en gammal cornflakeskartong
Bildkälla: andreadekker.com

På bilden här ovanför visar Andrea Dekker som driver bloggen andreadekker.com en före- och efterbild på sitt skåp med plastburkar och lock.

Det tilltalar givetvis mig som älskar före-och efterbilder. Men ännu bättre är att Andrea på sin blogg också visar hur hon gick till väga för att rensa och organisera i detta skåp och åstadkomma denna förvandling genom 30 minuters arbete. 
Bildkälla: www.maillardvillemanor.com

En annan blogg som jag ofta återkommer till är www.maillardvillemanor.com som drivs av Ashli. På hennes blogg kan man läsa om organisation och förvaring och även titta på dom underbara bilder som hon bjuder på från sitt hem.

Ashli berättar på sin blogg att hennes knep för att få ordning på förvaring av matlådor var att helt enkelt börja om från början och se till att införskaffa en matchande förvaring.

Kika in på Ashlis blogg där hon berättar hur hon har tänkt och gjort för att få ordning på matlådekaoset.

Visst ser det prydligt ut när locken förvaras tillsammans med respektive burk på detta sätt!
Bildkälla:www.simplify101.com

Även Aby med bloggen www.simplify101.com tipsar på sin blogg om hur vi får till en bra förvaring av olika plastbyttor och lock.

Som synes väljer även Aby att förvara locken ovanpå lådorna som hon sedan förvarar i en stor plastkorg. Plastkorgen förvarar hon sedan tillsammans med plastfolie, plastpåsar och andra ting som vi använder för matförvaring för att på så vis ha allt som hör ihop på samma ställe.
Aby tillämpar alltså stationstänkandet som jag brukar tjata om.

Genom att använda även skåpdörrarna till förvaring kan vi få rum med ännu fler saker i våra skåp samtidigt som det blir mer lättöverskådligt.

Bägge bilderna här ovanför kommer från Sandys blogg www.organizewithsandy.com.

Sandy har ägnat ett långt inlägg åt att visa hur hon gjorde för att få ordning på sitt skåp med burkar och lock.

kika in hos Sandy så kan du läsa hur hon har gått tillväga.


Kram
Linn

6 kommentarer:

 1. Hejsan, kul att du hittade in till mej. :)
  Hoppas jag kan inspirera dej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, jag har lagt till din blogg på bloglovin :)

   Radera
 2. Hi Linn,
  Thank you for featuring my dish rack idea for storing container lids. Little did I know when I shared my method that I have been using in my kithcen for many years how much attention it woud draw! Thank you for contacting me and linking back. Best of luck with your blog. Mine is a "little" one too, as you referred to yours. It's just fun to share ideas. Great to know that this one made it so far away from Arizona where I live.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Donna!
   Thank you for sharing!

   Radera
 3. Mitt bästa tips vad gäller plastlådor för matförvaring är att köpa en serie där de olika storlekarna har samma lockstorlek, tex Isnalle (jäänalli) som brukar finnas i de flesta större matbutiker, istf för 5 askar och lock i olika storlekar som ska travas i varandra (a la Ikeas billiga burkar).

  Variera-lådan börjar segla upp som min favoritorganisationslåda här hemma, funkar för det mesta och sen är den stilren

  /angio101

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vilket bra tips!
   Har aldrig hört talas om Isnalle förut men det ska kollas upp.

   Håller med dig om variera-lådan. Den används till allt mer förvaring här hemma. Har du förresten sett att den nu finns med samma vita utsida men med röd eller blå insida?
   http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10241160/

   Radera