måndag 20 maj 2013

Smygtitt på FlyLady - vecka 21

Måndag morgon och en ny underbar vecka har startat!


Bildkälla: meramickis.blogspot.se


Som vanligt inleder vi med en smygtitt på hur veckans FlyLady-uppgifter ser ut.

Upphovskvinnnan till veckans smygtitt är  FlyLady. Genom att gå in på www.flylady.net  kan du där läsa FlyLadys egna ord med tips och råd inför denna vecka samt givetvis massor med annan inspirerande och värdefull information. Och inte minst handla FlyLadys egna städprodukter i Fly-shopen.

I detta inlägg har jag endast skrivit ner min egen sammanfattning för att jag ska ha en överblick över hur veckan ser ut. Vilket även fungerar som både en påminnelse och en morot för mig själv att verkligen se till att fortsätta följa arbetet med att förvandla vårt hem till en oas av ordning och reda. Jag har också lagt till och dragit ifrån efter eget tycke och behov.  
                                                            SMYGTITT VECKA 21


        Bildkälla: flylady.net

                                                             MÅNADENS VANA

Maj månads vana är att motionera eller åtminstone röra på sig i minst 15 minuter varje dag. Det behöver alltså inte vara någon ombytt motion utan det räcker att ta en promenad eller att leka och dansa tillsammans med ditt barn. Om du lägger ner en kvart extra per dag under hela maj månad på att få extra motion eller rörelse så har du när månaden är slut motionerat i nästan totalt 8 timmar! 

Ett exempel som verkligen visar vilken stor nytta ett litet steg i taget ger i slutändan!

Bildkälla: www.flylady.net
                                                                 VECKANS ZON

FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner. Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i taget. Denna vecka håller vi till i zon 4, dvs sovrummet. 


Bildkälla: flylady.netNYBÖRJARE = DECLUTTRING

För dig som fortfarande inte har decluttrat klart i den aktuella zonen är det 15 minuters dagligt decluttrande som gäller.

Detta är något som du gör istället för en detaljerad storstädning. Du ska alltså inte både decluttra och storstäda, utan i början är det BabySteps som gäller. Ett litet steg i taget istället för allt på en gång är den metod som FlyLady använder sig av. 

Ett sätt att även få lite extra hjälp när man håller på och röjer samt städar i sovrummet är att följa Kellys uppdrag som du hittar längre ner i detta inlägg.                             Bildkälla: flylady.netFÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING


För dig som är färdig med decluttrandet i den aktuella zonen och alltså endast har saker där som du behöver, tycker om och använder är det istället dags för en rejäl storstädning.

För den som önskar, har FlyLady tagit fram ett exempel på en detaljerad storstädningslista som du kan använda som utgångspunkt när du skriver din egen städlista. Det är nämligen viktigt att du anpassar städlistorna utifrån ditt hem och din familjs behov.

Kom ihåg att du inte behöver göra hela storstädningen på en enda dag. Du kan dela upp den flera eller alla veckans dagar om du vill. Om du inte hinner med allt denna vecka så gör det inget. Det är bara att fortsätta där du var nästa gång vi kommer till sovrummet. För varje gång du kommer till samma zon kommer arbetet att gå allt smidigare och snabbare.


       Bildkälla: flylady.net

Så här kan ett exempel på en detaljerad städlista för storstädning av sovrummet ser ut:


 1. Tvätta eller piska/vädra mattorna i sovrummet
 2. Tvätta madrasskyddet och vänd på madrassen
 3. Byt sängkläder och tvätta dom smutsiga sängkläderna
 4. Vid behov tvättas eller vädras även överkast, plädar, täcken och kuddar
 5. Plocka i ordning och rensa ditt smink om du förvarar det här
 6. Plocka i ordning och sortera i nattduksborden
 7. Plocka i ordning och sortera i byrålådorna
 8. Plocka i ordning och sortera i garderoberna
 9. Damma eller torka av prydnadssaker, lampor, ljuslyktor, tavelramar etc
 10. Rengör alla ytor, t ex ovanpå byrå, nattduksbord, garderobsdörrar, byrålådor etc, 
 11. Glöm inte att rengöra golvlister, dörr- och fönsterkarmar, dörren etc
 12. Rengör fönstret och fönsterbräda
 13. Duscha blommorna
 14. Ställ eller lägg tillbaka saker på rätt plats, t ex böcker, smycken etc.
 15. Dammsug
 16. Våttorka golvet
 17. Vädra
FLY SPOT

Fly Spots kan ses som ett bonusuppdrag eller överkurs. Alltså något som man tar till sig och utför om man känner att man har tid och lust.

Bildkälla: lovechicliving.co.ukDenna veckas bonusuppdrag från FlyLady är att se över hur du har dekorerat ditt sovrum.

Titta på sakerna du har här och känn efter om du fortfarande älskar dessa prylar eller om det är dags att låta dom vandra vidare till en ny ägare. Sovrummet är den plats där du ska kunna dra dig undan och återhämta energi. Det är även den plats som ska fylla dig och din partner med romantiska känslor
 • Vilken känsla får du när du tittar dig runt i ditt sovrum? 
 • Vilken känsla vill du få när du är i sovrummet? 
 • Vad kan du göra för att uppnå den känslan?


Bildkälla: www.livelovediy.com

 Om du behöver inspiration kan jag tipsa om Virginias blogg www.livelovediy.com, Fotot här ovanför på det fina sovrummet, kommer från Virginias blogg där hon visar hur hon inreder och dekorerar ett sovrum med en liten budget genom att använda second hand fynd. 


KELLYS UPPDRAG
               
Varje vardag erbjuder FlyLadys medarbetare Kelly ett uppdrag för den som så önskar. Uppdraget äger alltid rum i veckans zon och på så vis får vi hjälp att arbeta igenom den aktuella zonen lite extra. Kellys uppdrag brukar ta ca 5-15 minuter att utföra.
        Bildkälla: flylady.net

 • MÅNDAG - Idag ska vi bege oss in under sängen. Ta fram alla prylar som förvaras där och decluttra dom. Därefter är det dags att dammsuga så att golvytan under sängen blir helt fri från damm. Ägna 15 minuter åt detta uppdrag. 
 • TISDAG - Nu är det hög tid att gå igenom lådan med strumpor, sockor och strumpbyxor. Gör dig av med omaka strumpor, sockor med hål i eller strumpbyxor som det har gått en maska i. Ta 15 minuter och rensa ut ordentligt i strumplådan.  
 • ONSDAG - Plocka fram dammvippan eller dammtrasan och damma ordentligt i sovrummet under 15 minuters tid. Glöm inte att även damma ovanpå fönster- och dörrkarmar och nere på golvlisterna. Se till att få sovrummet rent från damm idag. 
 • TORSDAG - Hot Spots har en förmåga att samlas på nattduksbord. Idag är det dags att städa rent nattduksbordet både ovanpå och inuti. Ta 15 minuter och se till att ditt nattduksbord blir rent och decluttrat.
 • FREDAG - Dags för veckans sista uppdrag från Kelly. Ägna 15 minuter åt din byrå. Städa undan allt som har samlats ovanpå byrån så ser sovrummet genast prydligare och trivsammare ut. Om du har tid och ork så passa även på och decluttra en byrålåda.                                                   FLYLADYS VECKOPLANERING


         Bildkälla: flylady.net
För att förenkla planeringen av vardagens rutiner fokuserar FlyLady på en specifik uppgift varje veckodag.  


 • Måndag = WHB, (Weekly Home Blessing) dvs snabb veckostädning som innehåller 7 olika steg som får ta max 10 minuter vardera, totalt får den snabba veckostädningen ta max en timma. 
 • Tisdag = Planeringsdag. Vi skriver t ex veckomeny och inköpslista, planerar inför nästa vecka, skriver in olika aktiviteter i kalendern. 
 • Onsdag = Gör-det-nu-dag, dvs nu är det dags att göra allt som vi har skjutit upp, det kan t ex handla om att ringa ett jobbigt telefonsamtal 
 • Fredag = städa ur handväskan och bilen, rensa handväska och bil på skräp, kvitton, godispapper, och annat som inte hör hemma där. 
            Fredag kväll = Myskväll
 • Lördag = familjedag Detta är en dag som ägnas åt att göra något kul ihop tillsammans hela familjen. 
 • Söndag = Återhämtning, dags att vila och ta hand om dig själv för att ladda batterierna inför nästa vecka. 
Om du är ny inom FlyLadys koncept så bli inte överväldigad och bortskrämd av denna lista utan börja istället med att titta på FlyLadys 31 BabySteps. Tanken med BabyStepsen är att du ska lära in en ny vana åt gången, ett steg i taget. 

Jag önskar dig en underbar vecka!


Kram
Linn

2 kommentarer:

 1. Vad spännande hela det där konceptet låter... Måste nog läsa lite mer..

  SvaraRadera
 2. Jag gillar FlyLadyd metod att få ordning och reda hemma.

  SvaraRadera