tisdag 21 maj 2013

Planera morgondagens outfit

Vi som försöker få ordning och reda hemma med hjälp av FlyLady kröp ju in under sängen igår. Idag är det strumplådan som står på dagens att-göra-lista.

Men innan dess tänkte jag ta upp kvällsrutinen att plocka fram morgondagens outfit redan innan vi går och lägger oss för slippa fundera över klädesval på morgonen.

Denna rutin är något som FlyLady tog upp redan på dag 7 under BabySteps-perioden. Men det skadar inte att påminna om den eftersom jag själv har börjat slarva lite på den punkten vilket gör att morgonen inte flyter på lika smidigt.


MORGONDAGENS BYRÅLÅDA

Bildkälla: www.flylady.net


Nyligen skickade FlyLady ut ett mail med en s.k. testimonial eller berättelse från en FlyBaby någonstans i världen som berättade att hennes son hade en tom byrålåda högst upp i sin byrå som användes som "morgondagens byrålåda".

Varje kväll innan sonen går och lägger sig så plockar han ihop morgondagens outfit och lägger den i byrålådan. På så vis har han kläder, bälte, underkläder och strumpor ligger redo och kan direkt när han vaknar själv klä på sig detta. Om det är något särskilt som han ska ta med till skolan så läggs även det i morgondagens byrålåda för att det inte ska glömmas bort.

Givetvis går det precis lika bra att använda en korg som man placerar på golvet eller ovanpå byrån. Det är själva idén som jag tycker är smart och användbar. Sen får man såklart hitta en lösning som passar bäst i den egna familjen.


 KROKHÄNGARE FÖR HELA VECKANS KLÄDER

Som jag tidigare har visat använder jag en vanlig krokhängare på dörren där jag hänger upp morgondagens outfit. Jag hänger till och med upp halsband och andra accessoarer.
Samma idé presenterar även Leanne med bloggen organizeyourstuffnow.com Bildkälla: organizeyourstuffnow.com

Leanne har dock tagit idén med krokhängare ett steg längre och fäst små lappar med veckans vardagar på varsin krok så att man sedan kan hänga upp hela veckans kläder redan på söndag kväll.

Leanne tipsar om att denna idé är ett bra hjälpmedel till barnen i familjen men jag tycker nog att den fungerar lika bra för oss vuxna som vill att morgonen ska flyta på.VECKOPLANERING I GARDEROBEN


glimmersnaps.blogspot.com, journeychic.comwww.procrastinatinginpink.com

Om man har plats kan man även skapa en veckoplanering i garderoben genom att märka upp veckans dagar på något sätt och sedan hänga upp varje dags outfit på rätt plats.

På den övre bilden till höger visar Laura med bloggen journeychic.com exempel på klädavdelare som man kan köpa och t ex använda för att dela upp kläderna i olika storlekar, färger eller typ av klädesplagg. Men man kan även använda dessa till att dela upp kläderna i veckodagar. Laura visar hur man kan tillverka liknande avdelare själv. Den som är händig kan säkert använda sig av gamla CD-skivor eller kraftig kartong för att själv skapa klädavdelare.

Längst ner syns hur Marie med bloggen procrastinatinginpink.com har märkt upp sju galgar med veckans sju dagar. På dom olika galgarna förvaras veckans klädesplagg. Marie visar på sin blogg hur hon gjorde dessa galgar.


VECKOKEDJAN

www.instructables.com
För den som har dåligt med utrymme i garderoben kanske en vanlig kedja kan fungera som platsbesparande hjälpmedel?

På kedjan kan flera galgar hängas på en liten yta genom att man stoppar in galgarna i dom olika länkarna i kedjan.

Om man vill kan man också använda en kedja som veckokedja och alltså förvara sju galgar i olika länkar i kedjan för att på så vis ha veckans klädesplagg samlade i en enda veckokedja.


HÄNGANDE KLÄDFÖRVARING


www.pinterest.com, www.parents.comwww.ikea.com

En annan idé som jag gillar är att använda sig av hängande klädförvaring och på så vis skapa små stationer för veckans olika dagar. 

Här ovanför syns tre olika exempel på när man har tagit en vanlig hängförvaring och delat upp dom olika facken i veckodagar där man kan lägga in veckans outfit redan på söndag kväll.

På bilden längst till höger syns en hängande klädförvaring från IKEA som inte bara har sju olika fack utan även sidofack för förvaring av exempelvis halsband.LILLA VECKODAGS-BYRÅN


Bildkälla: www.bhg.com

Små byråar kan man lätt göra om till veckoförvaring av kläder, där man som på bilden, kan märka upp byrålådorna med veckans dagar. Sedan är det enkelt att när veckan börjar starta uppifrån i byrån med den första lådan och sedan vandra neråt i byrån vartefter veckans dagar går framåt. Sedan är det bara att börja om med att fylla på i veckobyrån på söndagen så att morgnarna går snabbt och enkelt.

Liknande byråar kan man hitta t ex bland hurtsar för kontor, barnmöbler eller sängbord.VÄGGHÄNGARE
www.missussmartypants.comjourneychic.com
En enkel krok på väggen att hänga morgondagens outfit på är en enkel och snabb lösning.

För den som vill göra en snygg klädförvaring med krokar så visar Laura med bloggen journeychic.com hur man utan större svårigheter kan bygga en snygg hängare för väggen där man exempelvis kan hänga upp bebisens kläder.. På så vis blir det dessutom samtidigt en snygg dekoration i barnrummet.

Bildkälla: www.refinery29.com
En vanlig handdukshängare med krokar passar givetvis lika bra att hänga vuxnas kläder på som exempelvis på bilden här ovanför där man har hängt upp hela outfiten på samma krok så att kjol, tröja, halsband och väska hänger färdiga att användas när klockan ringer på morgonen.KLÄDGALLER-VÄGGBildkälla: www.shelterness.com

Om jag bara hade plats hemma så skulle jag gärna ha ett galler på en vägg där jag kunde kombinera ihop morgondagens outfit genom att hänga upp kläder, accessoarer, handväskor och allt som behövs.
Denna smarta gallervägg hittade jag hos www.shelterness.com.GARDEROB PÅ HJUL


Bildkälla: www.shelterness.com
Här är ytterligare en dröm för den som har utrymme i sovrummet. En garderob på hjul som även har en spegel. Här kan man samla dom olika outfits som ska användas under veckan.

En liknande lösning går även att bygga själv för den händige. Som hängare för galgarna använder man en stång och på baksidan av spegeln skulle jag ha en hyllförvaring med ett fack för varje veckodag med exempelvis strumpor och underkläder.


HÖRNFÖRVARING

Bildkälla: www.mintlovesocialclub.com

Om man har ett hörn över i sovrummet kan man fästa en stång i hörnan för att på så vis få en hörnförvaring för veckans klädesplagg.

Det får gärna, som på bilden, även finnas en helkroppsspegel bredvid klädhörnan.KLÄDBETJÄNT


homestay-ricky.blogspot.comwww.ombonat.comwww.furnitureinfashion.net

En gammaldags herrbetjänt vore inte heller dumt att ha. Jag har letat efter en bra herrbetjänt ett tag nu men tyvärr är dom rätt dyra och att hitta en begagnad har visat sig vara svårt.
Så jag tar gärna emot tips om någon vet var det finns billiga herrbetjänter att köpa.VÄDRINGSKROK
www.jula.se
En vanlig vädringshängare för balkongen går dock att hitta relativt billigt. Den som syns här ovanför kostar 79 kr på Jula. En sådan hängare är även uppfällbar och tar på så vis liten plats när den inte används. Man kan hänga galgar såväl i skårorna som i hålen. Därmed ryms en hel del galgar på denna lilla hängare.

Genom att vädra kläderna kan man många gånger använda kläder som inte har hunnit bli smutsiga en gång extra vilket inte bara spar vår tid utan även miljön och klädernas livslängd.

En vädringshängare går även bra att hänga upp i sovrummet eller i klädkammaren för att på så vis få en organiserad upphängningsanordning för veckans klädesplagg.


Så där ja, då hoppas jag att nu komma ihåg att fortsätta hänga fram morgondagens kläder redan kvällen innan. Eftersom jag är otroligt morgontrött så är dom få minuter som jag sparar på detta värda mycket!

Ikväll är det strumplådan som ska få sig en rejäl genomgång och rensas, rensas, rensas!

Kram
Linn


4 kommentarer:

 1. Åh vilka bra idéer! Jag letar efter ngt som vi kan ha till Mira med alla prinsessklänningar! Vet någon fin till liten tjej??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett en bild där man hade gjort om en låg bokhylla och tapetserat baksidan på den med fint papper och sedan hängt upp en stång där en liten flicka förvarade alla sina prinsessklänningar hängandes på vackra barngalgar.

   Dels så blev det en vacker dekoration i barnrummet och dels kunde barnet själv komma åt sina fina prinsessklänningar.

   Jag kan försöka se om jag hittar den bilden om du vill se den som inspiration?

   Radera
  2. Kanske inte riktigt vad du är ute efter, men vi funderar på att köpa denna till barnrummet för alla utklädningskläder:

   http://jysk.se/forvaring/diverse/kladstang-baxter-med-skohylla-gron

   Radera
  3. Vad smart!
   Jag gillar att den gick att höja och sänka så att man förhoppningsvis kan ha den på rätt höjd i barnrummet så att barnet själv kommer åt att plocka ner och hänga upp kläderna!

   Radera