onsdag 22 maj 2013

Tio gyllene husregler!

Ibland känns det som att det bara är jag som ser att saker ligger på fel plats eller att dammråttorna i hörnorna förökar sig oroande snabbt eller att diskberget svämmar över. Då gäller det att försöka få alla i familjen att hjälpas åt istället för att ta på sig offerkoftan och börja sucka och sedan göra allt själv.
Bildkälla: s33.photobucket.com


För jag  tror faktiskt att det är ytterst få av oss, som inte tror att kvinnan på bilden här ovanför ger uttryck för en hel del sarkasm, när hon påstår sig ha blivit mamma för att hon älskar att plocka rätt på andras röra.

Som en enkel påminnelse till alla i familjen, även mig, själv finns en bra poster som innehåller tio enkla levnadsregler som underlättar hushållsarbetet enormt mycket!10 GYLLENE HUSREGLER - ENKLA STEG ATT HÅLLA ORDNING
Det är Andrea Dekker som driver bloggen andreadekker.com (tidigare simpleOrganezedLiving.com) som har tagit fram denna fina poster som visar tio enkla steg att följa om man vill ha ordning och reda hemma. Andrea  erbjuder oss även att skriva ut dessa levnadsregler helt gratis via hennes hemsida. På Andreas hemsida finns även en massa annan matnyttiga råd och tips, så ett besök hos henne rekommenderas!

Jag gillar verkligen dessa tio gyllene husregler som ser till att det är ordning & reda i hemmet.
Dom är så självklara men ändå är det inte alltid något som följs hemma. Därför kan det vara bra att skriva ner dom och sätta upp dom på en väl synlig plats i hemmet.

För om var och en plockar undan efter sig själv så snart man är färdig tar det bara någon minut. Men om man själv och alla andra struntar i dessa gyllene regler så blir det på bara någon dag eller två en hemsk massa arbete att plocka i ordning allt.


www.picgifs.com

För ärligt talat, det är inget kul att iklädd offerkoftan plocka och städa tills man är sur som en citron och svettig som en gris.  Även om det känns tjatigt till en början är det betydligt enklare i längden att försöka införa dom 10 gyllene husreglerna. 

Dom tio gyllene husreglerna vänder sig även direkt till dig som vuxen och manar till att inte skjuta upp saker utan istället göra dom nu. Betala räkningen på en gång eller lägg den på en speciell plats och betala den på  Gör-Det-Nu-dagen så att du slipper gå och må dåligt över den eller slarva bort den. Om du bokar in ett möte eller en tid i tvättstugan skriv då upp det genast för annars riskerar det att hamna i glömska. 

Andreas tio gyllene husregler hjälper oss även att göra oss av med sådant som vi inte längre använder eller behöver, dvs att regelbundet se till att decluttra i hemmet för att på så vis underlätta att hålla ordning i hemmet.


Min egen fria översättning av dom 10 gyllene husreglerna:

 1. Om du tar fram det - ställ tillbaka det
 2. Om du öppnar det - stäng det
 3. Om du provar det - häng eller lägg tillbaka det
 4. Om du smutsar ner det - rengör det
 5. Om du inte använder det - gör dig av med det
 6. Om det inte passar - skänk bort det
 7. Om det har passerat bäst-före-datumet - dumpa det
 8. Om det är skräp - släng det
 9. Om det är en räkning - betala den
 10. Om du har bokat in det - skriv ner det


Kram
Linn

14 kommentarer:

 1. Ja jösses ja, om man kunde vara så duktig :0) När jag tar på mig offerkofterollen där hemma och börjar plocka i stöket och börjar med mitt eget stök så brukar jag inse att när jag plockat undan allt jag själv dragit fram så är det rätt snyggt igen... ;0) Då får man ta av sig offerkoftan igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cecilia!
   Ja, jag önskar också att jag var så duktig att allt fungerade och flöt på hemma utan någon ansträngning.

   Då skulle jag inte behöva skriva i denna blogg, som jag ju använder som en påminnelse och morot till mig själv när det handlar om att få ordning och reda hemma.

   Jag vet inte om jag misstolkar dig, men jag får uppfattningen att du har tagit illa upp av det jag skrev och tror att jag försöker påstå att jag är så himla duktig?

   I så fall kan jag försäkra dig om att du inte behöver oroa dig för det.

   Just det där som jag har skrivit om sucken och offerkoftan är något självupplevt som jag själv har fått höra av ett av mina fyra barn när hen var i yngre tonåren.

   Hen sa till mig ungefär att "jag hatar dina mammasuckar som du gör innan du börjar plocka och städa direkt du kommer hem från jobbet, jag önskar du kunde ta av dig offerkoftan".

   Jepp, det tog hårt kan jag erkänna. Men det var grymt bra gjort av hen att säga till för det stämde att jag faktiskt många gånger när jag kom hem trött och sliten från jobbet och såg allt som behövde göras hemma, direkt drog en djup domedagssuck och sedan tog på mig offerkoftan och började plocka och städa i flygande fart.

   Och det gjorde jag utan att tänka mig för. Jag menade inte att ta på mig offerkoftan eller spela martyr men det var så jag uppfattades av andra i familjen.

   Efter det försökte jag att sluta med suckar och offerkoftor och istället införa rutiner, se till att alla, även jag, plockade undan efter sig direkt så att det inte samlades på hög, hitta smarta lösningar för att minimera tiden för städningen eftersom jag faktiskt inte gillar att städa utan hellre lägger min tid på annat.

   Men jag är inte perfekt och jag kämpar fortfarande med att få ordning och reda hemma. Att ha fungerande rutiner och framförallt att följa dom rutinerna.

   Radera
 2. Att något som är så självklart är så svårt att följa.. Jag är expert på att lämna saker framme och skjuta upp. Säkert därför jag känner att görat aldrig tar slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet Liie, jag är likadan själv.
   Det är därför som jag kämpar så hårt för att komma på bra och smarta lösningar och sätter upp små lappar med påminnelser osv.

   Jag blir irriterad på mig själv för så fort jag släpper kontrollen så blir det oordning. Och jag hatar när det är kaos hemma. Jag mår bäst när det är ordning och reda.

   Jag skulle önska att jag hade det i blodet och slapp tänka på att vara ordningsam men tyvärr, jag kämpar varje dag med det.

   Radera
 3. Åhh, jag blev ju alldeles slut av att bara fundera på att göra det ;) Men det är väldigt sant!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, javisst är det sant och javisst blir man alldeles slut bara av att tänka på att göra det. Men man får försöka göra sitt bästa. Du vet... Ingen är perfekt!

   Radera
 4. Smarta lösningar är ett måste för mig med, och att var sak har sin plats, det hjälper verkligen. Vart är du förresten? Jag saknar dig och dina blogginlägg, hoppas allt är bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du frågar Liie!
   Allt är väl men det har varit lite turbulent runt omkring mig.
   Nu är jag dock tillbaka igen.
   Har saknat att läsa din och andras bloggar också så nu ska jag ta tag i bloggläsandet också igen!
   Så jag kikar snart in hos dig ;)

   Radera
 5. Var har du tagit vägen Linn? Saknar dina inspirerande inlägg.
  /abinito

  SvaraRadera
 6. Saknar dina inlägg och inspiration! Tack för en bra blogg! /stina (men förstår om du har annat för dig ;)

  SvaraRadera
 7. Det va längesedan du skrev! Jag saknar det. Hoppas du snart är tillbaka och att allt är ok. Tänker på dig🌺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nettan!
   Tack för dina ord!
   Kram
   Linn

   Radera