lördag 18 maj 2013

Familjepärm steg 14 - månadsplanering

Vi har nu kommit till steg 14 i tillverkandet av familjepärmen á la FlyLady. Syftet med pärmen är att den ska fungera som ett verktyg i vårt arbete med att få vardagspusslet att flyta på.


Bildkälla: ungcorner.wordpress.com


Nu är det dags att plocka fram ett pärmregister med 12 siffror, en siffra med ett registerblad för varje månad, januari - december. Bakom dessa register är tanken att vi ska samla allt som händer under respektive månad, det kan vara t ex födelsedagar eller andra årsdagar.

Bildkälla: www.kontorsgiganten.se

Om vi skulle sätta oss ned och skriva upp alla årets födelsedagar eller andra årliga händelser vid ett och samma tillfälle så skulle det bli ett gigantiskt projekt.

Det är därför mycket smartare att låta denna del av familjepärmen växa fram en månad i taget.
Det gör inte ett dugg att det tar ett helt år innan vi har arbetat oss igenom samtliga 12 månader.

Så här kommer jag att använda mig av månadsregistret;

 • I slutet av varje månad kommer jag att sätta mig ner med familjepärmen och min kalender och sedan gå igenom nästkommande månad. Varje tisdag är planeringsdag enligt FlyLadys veckoplanering och därmed passar det perfekt att en tisdag i slutet av månaden sätta sig ner och gå igenom den aktuella månadskalendern
 • Högst upp på varje månadsregister tänker jag skriva upp den månadens vana som en liten extra påminnelse. Du minns väl att FlyLady fokuserar på en ny vana varje månad under året?
 • Därefter kommer jag att skriva ut en kalender, från en gratissida på nätet, för varje månad där man kan anteckna olika bemärkelsedagar. För att slippa skriva ut en ny kalender varje år kommer jag att använda mig av en kalender som är årsoberoende och alltså kan användas år efter år. Där kan man enkelt fylla i födelsedagar, namnsdagar, bröllopsdag och andra högtider. 
 • På så vis blir det lätt att kika i kalendern inför en ny månad och så kan man passa på att skriva samtliga grattiskort för hela månaden på en och samma dag och sedan låta dom ligga färdiga till dess dom ska postas. Det sparar både tid och minskar risken för dåligt samvete pga man har glömt att skicka grattiskort. Det är alltså smart att ha en liten box hemma med vykort, grattiskort och frimärken klara att användas när dom behövs så att man slipper ge sig ut och leta grattiskort eller frimärken vid varje enstaka tillfälle. 
 • Födelsedagskalendern är även bra när man ska planera inköp av presenter. Ett tips kan vara att även skriva upp presenttips i familjepärmen eller att samla önskelistor i den för att underlätta för dig själv när presenterna ska inhandlas. Jag har även tänkt att ha en särskild flik i pärmen för oss i familjen med varsin önskelista som kan fyllas på varefter man kommer på vad man önskar sig. Det är faktiskt ett förslag från maken, just för att jag är så dålig på att komma på saker som jag önskar mig. Och apropå veckoplaneringen så minns du väl att FlyLady har sin inköps- och ärendedag på torsdagar. Så torsdagar är alltså den dag som inköp av presenter och annat sker.
 • Jag kommer också att fylla på med planering och information under varje månadsflik så att jag t ex har en bra planering inför jul, midsommar och andra högtider så att man slipper stressa och göra saker i sista sekunden.
 • Även semesterplaneringen är något som kan vara bra att ha med i familjepärmen. Man kan exempelvis spara på tips om vad man vill göra eller vart man vill åka samt vad man kan hitta på att göra på dom olika resmålen. Har man tur kanske man har fått tag på rabattkuponger som kan användas och då är det också smart att samla dessa på ett och samma ställe så att dom inte försvinner. Bildkälla: griffithsrated.blogspot.com

Jag har kikat runt lite på olika födelsedagskalendrar och denna fina kalendern här ovanför bjuder Marie med bloggen griffithsrated.blogspot.com oss att skriva ut helt gratis från hennes blogg. Marie driver bloggen tillsammans med sin syster och sin mamma. Så roligt att kunna ha en blogg tillsammans på det sättet i familjen.

Just detta med födelsedagar har jag skrivit om tidigare och tipsat om en födelsedagstavla och en grattistavla som man lätt kan göra själv. En presentstation för att snabbt och lätt kunna slå in presenter är också bra att ha.

Kommer du på några flera årstidsbundna regelbundet återkommande uppgifter som kan vara bra att ta med i familjepärmens kalender?

I så fall blir jag jätteglad om du hör av dig med fler tips och idéer!

Kram
Linn

3 kommentarer:

 1. Man kan ju även lägga in de där litetråkigare sakerna som man inte bör glömma bort; bilbesiktning, när det är dags att förnya försäkringar (leta billigare alternativ), skaffa nytt elavtal och sånna grejer.

  Namnsdagar är också bra att lägga in, så att man kan glädja sina nära med en liten blomma nån extra dag på året när det är deras dag.

  SvaraRadera
 2. (Gick inte att skriva mer i förra inlägget)
  Dopdagar och bröllopsdagar kan också vara roligt att komma ihåg att gratulera på.

  //Ms H - som äntligen är tillbaka lite i bloggläsandet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att du är tillbaka i bloggsvängen Ms H!
   Välkommen tillbaka.
   Som vanligt kommer du också med alldeles utmärkta förslag.

   Givetvis är det smart att även ta med lite tristare saker som annars lätt hamnar mellan stolarna för att man glömmer det, såsom bilbesiktning, årlig tandläkarkontroll osv.

   Det är också klokt att ha en liten påminnelse för att en gång per år undersöka att man har bästa elavtalet, försäkringen osv.

   Namnsdagar är något som i vart fall jag ofta glömmer bort, så visst är det bra att få en påminnelse. För ett litet vykort kan man alltid skicka iväg för att visa att man tänker på personen i fråga. Det krävs ofta rätt lite för att glädja någon annan och visa att dom finns i våra tankar.

   Radera