måndag 13 maj 2013

Smygtitt på FlyLady - vecka 20

Välkommen till en ny vecka!


Bildkälla: media-cache-ak0.pinimg.com


Eftersom det är måndag är veckans första inlägg som vanligt en smygtitt på hur veckans FlyLady-uppgifter ser ut.

Upphovskvinnnan till veckans smygtitt är  FlyLady. Genom att gå in på hennes hemsida www.flylady.net  kan du där läsa hennes egna ord med tips och råd inför denna vecka samt givetvis massor med annan inspirerande och värdefull information. Och inte minst handla FlyLadys egna städprodukter i Fly-shopen.

I detta inlägg har jag bara skrivit min egen sammanfattning för att jag ska ha en överblick över hur veckan ser ut. Vilket även fungerar som både en påminnelse och en morot för mig själv att verkligen se till att fortsätta följa arbetet med att förvandla vårt hem till en oas av ordning och reda. När det gäller översättningen så har jag lagt till och dragit ifrån efter eget tycke och behov under veckan. 

                                                    SMYGTITT VECKA 20


        Bildkälla: flylady.net

                                                          MÅNADENS VANA

Maj månads vana är att motionera eller åtminstone röra på sig i minst 15 minuter varje dag. Det behöver alltså inte vara någon ombytt motion utan det räcker att ta en promenad eller att leka och dansa tillsammans med ditt barn.Bildkälla: www.flylady.net

                                                        VECKANS ZON

FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner. Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i taget.


Denna vecka håller vi till i zon 3, dvs badrummet och ytterligare ett rum, som denna vecka är gästrummet. 

Om du, liksom jag, saknar gästrum, så kan du själv välja hur du nu vill göra. Antingen väljer du att ägna dig åt endast badrummet denna vecka eller så kan du ta ett annat rum istället, t ex ett barnsovrum, ditt förråd eller tvättstuga. Ett litet tips är att välja det rum som är värst, dvs som är stökigast och har mest saker som inte hör hemma där.Bildkälla: www.picgifs.com

För mig är det viktigt att badrummet alltid är rent och fräscht. Varje morgon gör jag en snabbrengöring i badrummet. FlyLady kallar detta för att göra en Swish & Swipe Att göra en SoS på morgonen tar mig ca 1-2 minuter och det ser till att badrummet alltid är fräscht. 

Jag börjar med att hälla i lite wc-rent i toastolen och dra några tag med toalettborsten. Sedan använder jag engångsrengöringsdukar för glasputs eller vanlig rengöring. 

Med rengöringsdukarna torkar jag av olika delar av badrummet varje morgon, någon dag varje vecka torkar jag av ovanpå badrumsskåpen och en annan dag är det istället badrumsdörren som torkas ren från fingeravtryck och nästa gång kan det vara fönsterbrädan som rengörs. Detta innebär alltså att varje del i badrummet får sig en avtorkning under veckans gång. 

Varje morgon använder jag också en rengöringsduk till att torka rent först handfatet och sedan toalettens översida samt sits. Just handfatet samt toalettens ovansida, utsida och toasits är det skönt att få rengjort varje dag för på så vis hinner handfatet och toalettstolen aldrig bli smutsiga.

När det behövs putsar jag spegeln med en engångsputsduk och använder sedan samma putsduk till rostfria ytor som t ex pedalhinken, toarullehållaren och vattenkranarna så att dom glänser. 

För att göra snabbstädningen av badrummet enkel har jag en liten städlåda som står bredvid toalettstolen med allt som behövs för att städa badrummet. Om du är nyfiken på hur mitt lilla badrum ser ut så hittar du det HÄR


Bildkälla: flylady.net


NYBÖRJARE = DECLUTTRING

För dig som fortfarande inte har decluttrat klart i den aktuella zonen är det 15 minuters dagligt decluttrande som gäller.

Detta är något som du gör istället för en detaljerad storstädning.
Du ska alltså inte både decluttra och storstäda, utan i början är det BabySteps som gäller. Alltså ett litet steg i taget.

I badrummet finns det ofta en hel del att decluttra även om rummet inte är så stort. Man kan sortera bort gammalt smink, schampoflaskar som ingen använder, allt för slitna handdukar, tidningar etc. 

Ett annat sätt att även få lite extra hjälp när man håller på och röjer samt städar i badrummet är att följa Kellys uppdrag som du hittar längre ner i detta inlägg.                             Bildkälla: flylady.netFÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING

För dig som är färdig med decluttrandet i den aktuella zonen och alltså endast har saker där som du behöver, tycker om och använder är det istället dags för en rejäl storstädning.

För den som önskar, har FlyLady tagit fram ett exempel på en detaljerad storstädningslista som du kan använda som utgångspunkt när du skriver din egen städlista. För det är viktigt att du anpassar städlistorna utifrån ditt hem och din familjs behov.

Kom ihåg att du inte behöver göra hela storstädningen på en enda dag. Du kan dela upp den flera eller alla veckans dagar om du vill.

Du kanske inte hinner med att storstäda hela zonen  under denna vecka och vet du vad?
Det gör inget! Vi kommer att återkomma till denna zon om en månad igen och då är det bara att fortsätta där du var. Och då kommer städningen att gå både lättare och snabbare eftersom du när denna vecka är klar har kommit en bit på vägen.


       Bildkälla: flylady.net

Så här kan ett exempel på detaljerad storstädningslista för badrummet se ut:
 • Plocka undan allt som inte hör hemma i badrummet och lägg det som ligger på fel plats på rätt ställe
 • Rengör ev. prydnadssaker 
 • Plocka i ordning inuti skåp och lådor, släng utgångna produkter och tomma flaskor, torka av och torka rent
 • Torka av ovanpå dörrlisten, lysknappen, dörrkarmen, badrumsskåp, hylla och golvlister etc. Rengör även toalettdörren från ev fingeravtryck.Börja uppifrån och arbeta dig nedåt.
 • Rengör kakel och ta bort ev. kalkfläckar. 
 • Putsa fönster, torka rent fönsterkarmar och fönsterbräda
 • Rengör toalettstol
 • Fyll på toalettpappersmagasinet och tvålbehållaren
 • Rengör ventil och golvbrunn
 • Rengör badkar och dusch
 • Rengör handfatet, skrubba rent runt vattenkranen med en gammal tandborste
 • Putsa spegeln
 • Töm soptunnan och rengör den innan du byter påse
 • Byt handdukar och badlakan
 • Tvätta badrumsmattan
 • Dammsug och moppa golvet


                                                 KELLYS UPPDRAG
               
Varje vardag erbjuder FlyLadys medarbetare Kelly ett uppdrag för den som så önskar. Uppdraget äger alltid rum i veckans zon och på så vis får vi hjälp att arbeta igenom den aktuella zonen lite extra. Kellys uppdrag brukar ta ca 5-15 minuter att utföra.


        Bildkälla: flylady.net

Förutom badrummet är det gästrummet eller ett annat rum som är överbelamrat med prylar som står på denna veckas att-göra-lista

 • MÅNDAG - Badrummet: städa undan Hot Spots från bänkytor och badkarskant, dvs se till att rensa bort saker som har samlats där dom inte hör hemma. För att slippa ha schampoflaskor ståendes på badkarskanten använder vi duschkorgar som hänger på väggen. Gästrummet: sätt din timer på 15 minuter och gör en 27 fling boogie, dvs plocka undan 27 saker som ska slängas
 • TISDAG - Badrummet: kolla igenom ditt förråd med förbrukningsvaror, t ex tops, toapapper, schampo m.m och se om något behöver handlas. Skriv i så fall upp det på inköpslistan. Se också till att du har en lättåtkomlig förvaringsplats för extra toalettpapper i badrummet så att inte toapappret tar slut. Vi använder oss av en enkel förvaringsbehållare som rymmer 4-5 extra toarullar som står bredvid toaletten. Denna fylls på vid veckostädningen varje vecka. Gästrummet: Gör en ny 27 fling boogie och plocka undan 27 saker som inte hör hemma i detta rum och sortera in sakerna på rätt ställe. 
 • ONSDAG - Badrummet: Tvätta badrumsmattan och duschdraperiet. Gästrummet: Ytterligare en 27 fling boogie, denna gång saker som kan skänkas bort
 • TORSDAG - Badrummet: Släng gammal makeup t ex parfym eller mascara som antingen har blivit för gamla eller som du inte längre använder. Gästrummet: Dags för ytterligare en 27 fling boogie och plocka undan 27 saker som inte hör hemma i detta rum och lägg sakerna på rätt ställe. 
 • FREDAG - Badrummet: Ta en gammal tandborste och rengör runt kranarna där det lätt samlas en massa junk. Gästrummet: Dammsug golvet. 


                                             FLYLADYS VECKOPLANERING


         Bildkälla: flylady.net

 • Måndag = WHB, (Weekly Home Blessing) dvs snabb veckostädning som innehåller 7 olika steg som får ta max 10 minuter vardera, totalt får den snabba veckostädningen ta max en timma. 
 • Tisdag = Planeringsdag. Vi skriver t ex veckomeny och inköpslista, planerar inför nästa vecka, skriver in olika aktiviteter i kalendern. 
 • Onsdag = Gör-det-nu-dag, dvs nu är det dags att göra allt som vi har skjutit upp, det kan t ex handla om att ringa ett jobbigt telefonsamtal 
 • Fredag = städa ur handväskan och bilen, rensa handväska och bil på skräp, kvitton, godispapper, och annat som inte hör hemma där. 
            Fredag kväll = Myskväll
 • Lördag = familjedag Detta är en dag som ägnas åt att göra något kul ihop tillsammans hela familjen. 
 • Söndag = Återhämtning, dags att vila och ta hand om dig själv för att ladda batterierna inför nästa vecka. 

Bildkälla:organizeinstyle.typepad.com

Om du är ny inom FlyLadys koncept så bli inte överväldigad och bortskrämd av denna lista utan börja istället med att titta på FlyLadys 31 BabySteps.

 Det är absolut inte meningen att man ska göra allt som står här på en gång. Meningen är att man ska lära in en enda ny vana åt gången genom att följa FlyLadys BabySteps. 


Bildkälla: www.myniceprofile.com

Jag önskar dig en underbar vecka!

Kram
Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar