måndag 25 februari 2013

Familjepärm - steg 5 WHB

Då har vi kommit till steg 5 i tillverkandet av vår egen FAMILJEPÄRM.

Detta steg handlar om något som FlyLady kallar för WEEKLY HOME BLESSING HOUR.
Vad det innebär är helt enkelt att göra en timmes snabb veckostädning i hemmet.Bilkälla: blogtalkradio.com

 Orsaken till att FlyLady kallar det för att vi välsignar vårt hem när vi gör en snabb veckostädning är för att hon menar att vi gör det inte bara för vår egen skull utan även för vår familjs skull.
Hon försöker alltså få oss att släppa tankarna på martyrskap som "det är bara jag som alltid städar" och hon vill också att vi ska sluta gnälla och tjata på ev partners och barn "varför hjälper aldrig du till" osv.


Bildkälla: flylady.netIstället är FlyLady av åsikten att det är just DU som har valt att använda dig av detta städkoncept och du kan inte tvinga det på någon annan eller förändra någon annan person. Det enda du kan göra är att själv försöka framstå som ett gott exempel och därigenom hoppas på att dom dagliga rutinerna och ditt hemarbete smittar av sig på dom övriga familjemedlemmarna så att dom självmant kommer att bidra i hushållsarbetet utifrån möjlighet och förmåga.

Bildkälla: apartmenttherapy.comDessutom menar FlyLady att man måste ändra sitt eget tankesätt. För om du själv tycker att det är jobbigt och trist att städa så kommer du att må dåligt av hemarbetet vilket påverkar inte bara ditt eget humör och välbefinnande utan även hur du bemöter dina familjemedlemmar.

Bildkälla: getholistichealth.com

Genom att tänka på veckostädningen som att du välsignar ditt hem så bidrar det till att du förändrar hur du tänker på städningen och det arbete som du utför hemma.  Vilket i sin tur påverkar ditt eget mående och gör att du mår bättre och känner dig lyckligare.Bildkälla: etsy.com

Själv tyckte jag till en början att det var ett väldigt amerikanskt hemmafrutänkande över det hela. Inte för att det är något fel på att vara hemmafru eller amerikan.

Nu har jag börjat ändra synsätt och istället fokusera på det som jag tycker är positivt i dessa tankar nämligen följande.

 • Du kan inte ändra andra personer genom gnäll, skäll, tjat, tjafs etc.
 • Genom att tydliggöra vad som ska göras i hemmet (rutinlistor mm) så blir det också lättare för alla familjemedlemmar att se vad som behöver göras.
 • Om du själv framstår som ett gott exempel är det lättare att få  andras hjälp.
 • Du kan själv välja vilken grundsyn du vill ha på hushållsarbetet. Är det ett nödvändigt ont, dvs. något som får dig att må dåligt, eller är det något som du gör för att du och din familj ska må bra hemma? Dvs. något som du tycker är viktigt och som du kan känna dig stolt över?
Med detta sagt så övergår vi raskt till själva arbetet med att skapa del fem i vår familjepärm.

Vi ska idag sätta in ett papper i vår familjepärm där vi har skrivit upp de 7 steg som FlyLady anser ingår i en Weekly Home Blessing Hour, eller snabb veckostädning om man så vill.


Bildkälla: www.blogtalkradio.comDet handlar alltså endast om sju olika steg som du ska utföra en gång i veckan.
FlyLady tipsar om att göra detta antingen en timme varje måndag eller att dela upp det så att du gör en av de sju sakerna varje dag i veckan.

Följande ingår i WHB (snabb veckostädning)
 1. Dammsuga
 2. Damma
 3. Moppa golv
 4. Putsa speglar och torka av dörrar
 5. Kasta tidningar och reklam
 6. Byta sängkläder
 7. Tömma soppåsar och papperskorgar


Bildkälla: witanddelight.tumblr.com


När du gör detta ska du sätta din timer på 10 minuter per sak på listan. När klockan ringer är du färdig och går vidare till nästa steg oavsett om du har hunnit klart eller inte. Det handlar här inte om att dammsuga under varje möbel utan istället om att jobba snabbt och städa där smutsen syns mest. Allt utifrån principen att "Något är bättre än inget"!

Kram
Linn

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har inte gjort den, bilden är från weheartit, men gissar på någon yoghurt, musli och blåbär på bara :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg både nyttigt och gott ut i alla fall :)

   Radera