måndag 18 februari 2013

Rensa mera i röran med FlyLady - Hot Spot Fire Drill

Här kommer fortsättningen på det tidigare inlägget, se HÄR,  om olika knep och tips man kan använda för att decluttra hemmet och rensa bland överflödet av prylar.

Ett knep som vi kan ta till för att få ordning på hemmet är att göra en brandkårsutryckning på våra "heta platser", dvs. Hot Spot Fire Drill, och det knepet kommer  jag att gå igenom i detta inlägg.

HOT SPOT FIRE DRILL

Bildkälla: thetutorhouse.blogspot.se


Vad är en Hot Spot? 
En Hot Spot är en plats där det av någon anledning samlas saker på hög.
Det kan handla om en plats i hallen där alla i familjen lägger ifrån sig saker när dom kommer hem, en bänk i köket där allt papper samlas, en stol där man lägger ifrån sig kläder eller något liknande problemområde.

Dom saker som samlas på en Hot Spot kan exempelvis vara skräp eller sånt som egentligen ska ligga någon annanstans eller saker som ska tas hand om på något sätt,  t ex en räkning som ska betalas, en tröja som ska lagas, ett reklamblad eller en tidning som ska läsas senare etc. 

Ibland kanske andra familjemedlemmar av gammal vana lägger saker som dom inte vet var dom hör hemma på ett visst ställe och förväntar sig att någon annan ska ta rätt på sakerna åt dom.


Bildkälla: flylady.net

Har du några Hot Spots hemma?
Dom  flesta av oss har en eller flera Hot Spots hemma och det stora problemet med dessa är att när det väl har börjat samlas saker på hög på ett visst ställe så fortsätter vi att lägga saker där. 

FlyLady uttrycker det som att "clutter attracts clutter", dvs röra drar till sig röra. 


Bildkälla: www.deniseinbloom.com

 Skogsbrand!
FlyLady menar att en Hot Spot är en plats, som om den lämnas utan åtgärd, kommer att växa okontrollerat och till sist ta över. Hon jämför till och med en Hot Spot med en skogsbrand,
om du inte är snabb med att släcka den så kommer hela skogen att brinna upp.

Så om vi alltså låter röran på en Hot Spot fortsätta att växa så kommer till sist detta ställe att vara det första vi ser när vi kommer in i det rummet och det är ingen bra grund för ett harmoniskt hem.


Bildkälla: .flylady.net

 Släck dina Hot Spots med hjälp av 2 minuters arbete varje dag
Sättet att stoppa Hot Spots är genom att släcka elden så fort vi kan innan det blir en skogsbrand! 
Därför ingår det i FlyLadys dagliga rutiner att ägna sig i två minuter varje dag åt en Hot Spot. 


Bildkälla: 3.bp.blogspot.com

Vad innebär det då att göra en Hot Spot Fire Drill, dvs en brandkårsutryckning?
Om prylarna på en Hot Spot håller på att växa oss över huvudet är ett bra knep att göra en brandkårsutryckning och rensa i röran så att man ser bordsytan eller vad som nu finns där under.  Man kan jämföra det med att vi gör en snabb attack mot ett av våra problemområden (Hot Spots),  där saker tenderar att samlas på hög, och genom vår blixtsnabba insats förhindrar vi att röran fortsätter att breda ut sig. Till en början kan det ta mer än två minuters arbete att släcka en Hot Spot men så småningom kommer att räcka med två minuters brandkårsutryckning per dag får att hålla våra Hot Spots i schack.


Bildkälla: www.cool2craft.com

Hur kan man förebygga Hot Spots?
Det bästa är givetvis om vi sedan kan förhindra att det fortsätter att byggas upp saker på samma plats igen. Ett bra knep kan vara att exempelvis  ställa dit något fint, t ex en vacker blomma som gör dig glad att titta på och som också påminner dig och resten av familjen att sluta lägga saker där.
Dessutom ser det mycket trevligare ut!


Kram
Linn
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar