lördag 23 februari 2013

Rensa i röran med FlyLadys zon-städning

FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner. Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner genom att FlyLady erbjuder tips om dagens zonstädning som vi kan välja att utföra om vi så vill. Dessa tips hittar du bakom ikonen "Zones" på Flyladys hemsida.
 
 FlyLadys zon-indelning
 1. Första veckan varje månad (i vissa månader bara någon/några dagar) =zon 1 = Hall, matrum och verandan
 2. Andra veckan = zon 2 = Köket
 3. Tredje veckan = zon 3 = Badrummet och ytterligare ett valfritt rum (varierar vilket rum)
 4. Fjärde veckan = zon 4 = Sovrummet
 5. Femte veckan = zon 5 = Vardagsrummet (som vissa månader inte är en full vecka utan bara några dagar).
Zonerna 1 och 5 brukar oftast inträffa samma vecka medan övriga zoner oftast får en hel vecka vardera till förfogande. 


Bildkälla: inmyownstyle.com


 

ZON-STÄDNING


FlyLady betonar att det viktigaste är att till en början rensa i röran, dvs decluttra, få bort överflödet av saker som många av oss har hemma.  "Röra är inget mer än uppskjutna beslut" lär den professionella organisatören Barbara Hemphill, ha sagt.

Och det stämmer rätt bra. Det gäller att bestämma sig och ta tag i röran så snart som möjligt för att förhindra att den fortsätter att växa. Och istället göra plats i livet och hemmet för sådant som är viktigt!

Bildkälla: cdn.espnwgalleries.espn.go.com

När du har rensat bort en massa bråte så kommer dessutom din städning att gå så mycket smidigare eftersom du då har fått ett mer lättstädat hem.
 
Och just av den anledningen, att vi alla har kommit olika långt i vårt arbete med att få ordning och reda i hemmet, så finns det alltid olika förslag på vilken sorts arbete som ska göras i den aktuella zonen.
 
  "You are not behind! I don't want you to try to catch up; I just want you to jump in where we are. O.K?" är ett uttryck som ofta finns med i mejlen från FlyLady.
 Du är ligger inte efter, jag vill inte att du ska försöka hinna ikapp utan hoppa bara in där vi är just nu, ok?

 •  Om du fortfarande befinner dig på "decluttra, dvs rensa bort överflöd av prylar" stadiet så består ofta uppgiften i att du ska decluttra i 15 minuter i den aktuella zonen. 
 • Om du har kommit så långt att dom saker du har i zonen är sådana som antingen älskar    eller  behöver, ja då är det dags att gå över till detaljstädningen som du hittar under ikonen"Detail Cleaning".
 • Det kan även finnas en extrasak att göra om man så vill, den kallas för Fly Spot och kan exempelvis handla om en sådan sak som att kolla om gardinerna i rummet behöver rengöras eller inte. Fly Spot kan man alltså jämföra med en sorts överkurs :)
 
Bildkälla: www.facebook.com-quotedthoughts

Så vi fortsätter och tar ett steg i taget, det är allt vi kan göra!

Kram
Linn

6 kommentarer:

 1. Tack för alla smarta tips du delar med dig Linn! Jag blir inspirerad till att bli en FLYlady jag med! Dina recept ska jag pröva i min slow cooker. Vill tipsa dig om att göra Pulled pork - supergott och så enkelt i pottan. Ha en fortsatt go helg! / Carolina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carolina!
   Tack för dina snälla ord, jag blir jätteglad!

   Testa gärna FlyLady så får du se om det passar dig. Själv är jag mycket nöjd.

   Om du vill så får du gärna dela med dig av ditt recept på Pulled Porked!

   Vi har nyss ätit en god kyckling Fajitas som gjordes i pottan.

   Trevlig fortsättning på helgen!

   Kram

   Linn

   Radera
  2. Hej Linn! Här är receptet jag utgick från.

   http://whoframedjoanna.bloggsida.se/recept/recept-pulled-pork-barbeque

   Det finns så många olika varianter... Jag gjorde på fläskkarre m ben. Sen hade vi majskolv, Cole slaw, ost och surdegsbröd. Så gott! Jag tror det räckte till minst 20 personer! Perfekt om man är många, annars går det ju bra att lägga i frysen också :)
   Det har inte blivit av att jag gjort något mer, men nu ska jag verkligen ta tag i det! Jag har en hel del recept pinnade på Pinterest så det är inte brist på ideer som hindrar mig! Ska testa ditt recept på kyckling Faitas också, det såg gott ut!
   Kram Carolina

   Radera
  3. Tack Carolina!
   Det receptet ska testas!

   Kyckling Fajitas kan jag rekommendera, jättegott!
   Vad roligt att du ska använda din Crock Pot mer för jag behöver också mer inspiration så jag skulle bli jätteglad om vi kunde hjälpas åt och tipsa varandra om bra recept!
   Har du någon blogg?
   Kram Linn

   Radera
  4. Hej igen, jag har en som jag nästan glömt bort (ett år sen eller så sen senaste inlägget) men nu när jag läser din så blev jag sugen på att ta upp det hela igen :) hör av mig igen!
   Imorn ska jag göra Pulled Beef i min potta - återkommer m receptet om det blev gott! kram Carolina

   Radera
  5. Hej Carolina!
   Ja, det kanske är dags att du tar upp bloggandet igen :)
   Detta är mitt första försök att blogga och jag tycker än så länge att det är jätteskoj.

   Tar tacksamt emot alla recept du har!
   Tycker det är skönt med recept på svenska där man vet att varorna finns att handla här i Sverige och man slipper tänka när det gäller måtten osv.

   Kram
   Linn

   Radera