lördag 16 februari 2013

Rensa i röran med FlyLady

RENSA I RÖRAN MED FLYLADY


Bildkälla: flylady.net

FlyLady har flera olika knep att ta till när det handlar om att decluttra hemma, dvs rensa i röran, eller få bort överflödet av saker. I detta inlägg tänker jag gå igenom några av dessa tips och råd.

Fler förslag och idéer om hur man rensa i röran kommer i ett annat inlägg.


TIPS OM TANKESÄTT VID DECLUTTRANDET


Bildkälla: flylady.net

Dom flesta av oss har fler saker än vi behöver hemma. Vi har sånt som vi sparar för att det kan vara bra att ha, eller för att vi har fått det i present och inte vill göra givaren ledsen, eller så sparar vi sånt som har gått sönder men som vi ska laga senare när vi får tid över osv. 

För att underlätta beslutsfattandet när det gäller vad som ska sparas och vad vi kan göra oss av med har FlyLady utformat fem olika frågor som vi kan använda oss av.

5 viktiga frågor:
  1. Har jag använt denna sak det senaste året?
  2. Har jag plats för denna sak?
  3. Har denna sak ett affektionsvärde för mig? Får den mig att bli lycklig?
  4. Har jag några dåliga minnen från denna sak?
  5. Har jag fler än jag behöver av denna sak?

Beroende på svaren på frågorna får vi vägledning och hjälp i att fatta beslutet om vi verkligen behöver behålla saken eller inte.
 

 15-MINUTERSKNEPET 

- man kan göra vad som helst i 15 minuter-     


Bildkälla: pinterest.com/www.MarilynsWay.com

Detta knep handlar alltså om det DAGLIGA DECLUTTRANDET som ingår som en grund i FlyLadys metod. Med hjälp av ett tidtagarur så decluttrar man allt vad man kan under en kvarts tid varje dag. Detta är något som alla bör ha tid att klara av. Annars kan man också dela upp tiden på 3 x 5 minuter istället. Till din hjälp behöver du förutom en timer även tre olika lådor, en vardera för sådant som ska sparas, kastas eller bortskänkas. Du kan läsa mer om det
 dagliga decluttrandet  HÄR.

      27 FLING BOOGIE

Bildkälla: pinterest.com/Elizabeth D

         Här handlar det om att arbeta så snabbt som du kan. Det du ska göra när du gör en 27 Fling Boogi är att hitta 27 saker i ditt hem eller i det rum som du har valt ut som du inte längre älskar eller behöver, eller som bara ligger på fel ställe och därför måste flyttas på.

Du kan välja att arbeta på olika sätt, du kan gå runt i hela hemmet eller så kan du välja ut ett enda rum som du vill fokusera på. Om du har ett barn som du vill engagera så kan du hjälpa barnet att gå igenom sitt rum och med din hjälp använda denna metod.

Om du har svårt att komma igång är ett tips att alltid börja med dom sakerna som du inte har några känslor för och alltså inte har några problem med att kasta eller skänka bort.

Om du väljer att börja i ett enda rum är ett annat tips att gå igenom rummet från vänster till höger och på så vis arbeta igenom hela rummet för att inte missa något.

        Du kan göra antingen ett eller samtliga av följande förslag: 
  • KASTA BORT 27 SAKER - Det kan vara lättast att börja med denna uppgift eftersom sånt som kan kastas bort antingen är trasigt, skräp eller sådant som du inte har någon känslomässig anknytning till. Ta en sopsäck och gå runt i antingen hela hemmet eller i ett enda utvalt rum och fyll säcken med 27 saker som du kan kasta bort. Sluta inte förrän du har kommit upp till 27 grejor. Då tar du säcken och slänger den.
  • SKÄNK BORT 27 SAKER - Taa en kartong och fyll den med 27 saker som du vill ge bort.
  • SÄLJ 27 SAKER - Fyll en påse med 27 saker som du kan sälja och få lite extra pengar för. Låt inte påsen  bli liggandes utan se till att direkt sätta ut annons eller lämna till försäljning.
  • LÄGG TILLBAKA ELLER HITTA EN PLATS FÖR 27 SAKER - Plocka ihop 27 saker som du fortfarande vill ha kvar, men som antingen ligger på fel plats eller som ännu inte har fått en egen plats i hemmet, och se till att dessa 27 saker får en specifik förvaringsplats eller om den redan har plats lägg eller häng då tillbaka saken på rätt ställe. 


Fortsättning följer...
Kram
Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar