måndag 25 februari 2013

Hjälpas åt med hushållsarbetet!

Jag tycker det är viktigt att försöka få alla i familjen att hjälpas åt med hushållsarbetet. Givetvis var och en utifrån sin egen förmåga och tid. En helt rättvis fördelning tror jag är svårt att uppnå eftersom det är så mycket som inverkar, vi kan ha olika åsikter om när det behövs städas och även om hur det ska göras. Då är det viktigt att diskutera med varandra och komma fram till någon sorts gyllene medelväg som dom vuxna i familjen kan leva med.

Bildkälla: sphotos-c.ak.fbcdn.net


Sedan handlar det också om att låta barnen bli delaktiga med olika knep och tips. Vi vill ju att dom ska kunna sköta ett hem den dagen dom flyttar hemifrån men samtidigt vill vi inte att deras barndom ska handla om en rabiat mamma eller pappa som städade hela dagarna och aldrig gjorde något roligt med barnen, för tänk om det blir stökigt hemma av det.

Bildkälla: flylady.net
 Jag tror på att leka in rutiner och vanor. På så sätt kan vi göra städningen till något roligt som alla i familjen kan hjälpas åt med. Eller som FlyLady brukar säga "Gör det roligt så blir det gjort!"


Ett sätt är att använda sig av egna rutinlistor för barnen som är enkla för dom att följa och pricka av att dom har gjort det som förväntas av dom. Det finns en uppsjö av olika förslag på internet om man inte kommer på egna idéer. För den som så önskar kan man givetvis använda sig av små belöningar när barnen klarar av att sköta sina rutiner själv. Det är ju upp till varje familj att avgöra vilka värderingar och vanor man vill föra vidare till sina barn.


Bildkälla: iheartorganizing.blogspot.gr

Bildkälla: iheartorganizing.blogspot.gr

Som exempel visar jag har två olika rutinlistor för barn, den ena för morgonen och den andra för kvällen. Bägge dessa finns att skriva ut gratis hos Jen som driver bloggen iheartorganizing.blogspot.grBildkälla: www.bhg.com

Ett annat tips är att skriva ner sysslor som behöver utföras hemma på olika pingisbollar och sedan lägga pingisbollarna i en skål. Sedan sätter man äggklockan på 30 minuter och var och får ta en pingisboll och utföra den sysslan som står på bollen. När klockan ringer så är det den som har flest pingisbollar som har vunnit. Man får alltså behålla varje pingisboll vars syssla man har utfört.

Detta knep kan även användas av den som har svårt att komma igång och som inte vet var man ska starta någonstans hemma. Då är det bara att skriva ner allt som måste göras på olika pingisbollar och sedan slumpvis dra en boll om dagen.


Bildkälla: smilinghomemaker.com

Tärning kan man också spela med sig själv för att göra jobbet lite roligare. Just denna tärning är byggd på FlyLadys Weekly Home Blessing, dvs. den snabba veckostädningstimmen.
Om man vill fördela sysslorna över hela veckan kan man slå tärning över vilken dag man ska göra en specifik syssla.

Är man fler i familjen kanske man kan ta en uppgift vardera och få veckostädningen att gå undan riktigt snabbt!


  
Bildkälla: craftsunleashed.com
Ett annat sätt beskrivs i denna blogg www.craftsunleashed.com.  Där bjuds  vi även  på en beskrivning av hur vi kan göra för att skriva ut olika hushållssysslor på magnetbrickor som kan sättas upp t ex på kylskåpsdörren. Sedan har man en "att-göra-lista" samt en "är-klar-lista" och så kan var och en i familjen som utför en syssla själv flytta magnetcirkeln från "att-göra-listan" till "är-klar-listan" när man är färdig. Ett bra sätt att tydliggöra för samtliga familjemedlemmar vad som bör göras i hemmet under dagen.

Jag är säker på att ni som läser här har en massa andra bra förslag som jag gärna tar emot och delar vidare! Så kom gärna med tips!


Jag har ju tidigare berättat om hur våra barn lekte strumpbingo när dom var små, dvs. jag tömde ut alla nytvättade, rena strumpor i en hög på golvet och sedan fick barnen para ihop strumporna. Den som hade flest strumpor när strumporna var slut hade vunnit. Ett utmärkt sätt att få hjälp i hemmet samtidigt som barnen får öva upp sin förmåga att urskilja vilka som hör ihop och dessutom hade dom roligt under tiden, se HÄR.

Kram
Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar