lördag 9 februari 2013

FlyLady dag 20 - En maskin tvätt per dag

Vi har nu kommit till den 20:e dagen som FlyLady-nybörjare.

Dagens schema hittar du HÄR.

Vi fortsätter med våra dagliga rutiner som vi har lärt oss sedan tidigare och lägger idag till en ny rutin.
  
DAGENS NYHET
Från och med idag ska vi tvätta en maskin med tvätt varje dag.
Att tvätta innehåller fem steg enligt FlyLady
 1. Sortera
 2. Tvätta
 3. Torka
 4. Vika
 5. Plocka undan
Tvättschema
Som framgår av texten på bilden ovan kommer den alltså inte från FlyLady utan den finns att köpa HÄR för den som är intresserad.

Om vi ska återgå till att vara allvarliga i tvättdiskussionen så kan jag tipsa om att Paulina som driver bloggen Förvaringsdrottningen har skrivit ett bra och läsvärt inlägg om hur man kan göra för att underlätta tvättandet hemma. Det hittar du HÄR.

Tvättkorg från Ikea

När vi hade tonåringar hemma så hade dom varsin tvättkorg på sina rum för att lära sig att sköta tvätten innan dom flyttade hemifrån. Det fick även tjejerna att sluta byta kläder tre gånger om dagen för att därefter lägga dom rena kläderna i tvättkorgen. Visst tvättade vi även ungdomarnas kläder allt som ofast men huvudansvaret låg på dom själva när dom kom upp i den åldern att dom klarade av det.

När barnen var mindre involverade vi dom i tvättarbetet genom att t ex leka strump-bingo. Med fyra barn och två vuxna blir det många strumpor som ska paras ihop. Jag hällde ut alla strumpor på golvet och sedan tävlade barnen om vem som lyckade para ihop flest strumpor. Barnen hade roligt och jag slapp göra jobbet själv. Bingo alltså!


Department of Missing Socks ©Tami Montgomery


 Nu har vi inte längre vare sig egen tvättstuga eller en tvättmaskin hemma. Istället är vi hänvisade till en tvättstuga på gården där det är svårt att få en tid som passar ihop med mina och makens arbetstider eftersom de flesta vill tvätta på kvällstiden.Vi försöker att se till att få en tvättid åtminstone varannan vecka men det är inte alla gånger som det är möjligt.

Alltså har jag ingen möjlighet att lägga till den nya tvätt-rutinen på mitt dagliga schema.
Så hur gör man då för att förenkla tvättningen när man inte kan tvätta en maskin hemma per dag?
Jag tar tacksamt emot alla tips!


Kram
Linn2 kommentarer:

 1. Om ni har möjlighet, skaffa er ett system där ni sorterar smutstvätten i bostaden, så kan ni när tvärtigenom börjar grabba tag i en tvättsäck (eller så många som det finns maskiner i tvättstugan) och komma igång med tvättandet snabbt. Förhoppningsvis vet ni då också vilken tvätt som är mest akut (för mig är det nästan alltid underkläder) och ni slipper bära med er den tvätt som är alldeles för lite (av sin sort) för att fylla en maskin.
  Ett annat tips är att redan vid klädinköp tänka på tvättsorteringen. Själv undviker jag kläder som ska tvättas i 30 grader, de få sånna plagg jag "måste" köpa försöker jag handtvätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag försöker också undvika kläder som är "jobbiga" att tvätta, såsom 30 grader eller handtvätt.

   Vi håller på och funderar på om det går att hitta en lösning där vi kan sortera tvätten redan hemma med hjälp av dom stora IKEA-kassarna som många använder till tvättstugan. Men vi har inte lyckats hitta någon plats för det ännu.
   Men tankarna finns kvar!

   Radera