onsdag 3 april 2013

April månads vana = bädda sängen

Hallå April! Tänk att du äntligen är här. Nu väntar vi bara på vårvärmen och jag har faktiskt haft glädjen att se hur  vårlökarna håller på och kämpar sig upp genom den kalla jorden. Underbart!


Bildkälla: weheartit.com

Som vi redan vet fokuserar FlyLady på en specifik rutin varje månad. 


Och i och med att vi nu är inne i april så är det dags för en ny rutin, nämligen att varje morgon bädda sängen.


APRILS MÅNADS VANA ÄR ATT BÄDDA SÄNGEN

Bildkälla: flylady.net

Rutinen att bädda sängen direkt på morgonen är en av dom vanor som vi har arbetat med att få kläm på ända sedan vi var i början av vår tredje vecka med Babysteps

Nu under april är målet att bädda sängen varje morgon, varje dag under hela månaden för att därefter förhoppningsvis ha fått det till en vana som går på autopilot, dvs något vi gör utan att ens reflektera över det.


HUR MÅR DU NÄR DU TITTAR IN I DITT SOVRUM?

FlyLady vill att vi ställer oss frågan hur vi mår när vi ser vårt sovrum
Orsaken till denna fråga är enkel. Av erfarenhet vet FlyLady att sovrummet ofta är en plats som får tjäna som skräprum. En plats där vi stuvar in det som vi inte får rum med någon annanstans. 



Bildkälla: barefeetblessingsbutterflies.blogspot.se

Vi stoppar gärna undan saker som inte har en egen plats där vi slipper se dom som exempelvis in i garderoben eller under sängen eller låter kläderna ligga i en hög på byrån. Men det finns flera  anledningar till att det inte är en god idé att göra så.

Till att börja med är ditt sovrum inte en begravningsplats för hemlösa saker som du inte vet var du ska göra av. Nu är det dags att sluta stoppa undan prylar i sovrummet! 


Bildkälla: flylady.net


SOVRUMMETS FUNKTION
 • Sovrummet är familjens hjärta, där ska du känna harmoni och lugn och kunna återhämta krafterna.
 • Sovrummet är den plats som ska fylla dig och din partner med romantiska känslor 
 • I ditt sovrum ska du kunna dra dig undan och krypa upp i sängen med en bra bok och mysa..
 • Det är i sovrummet som du somnar varje natt och det är här som du vaknar varje morgon. 
 • Det är av dessa orsaker som sovrummet ska vara hemmets renaste rum.
Ta en minut och tänk igenom vilken funktion ditt sovrum har för dig och vilken funktion du skulle önska att det hade. Är sovrummet en skräpstation eller är det en plats för kärlek och harmoni?

Om du nu försöker svara på frågan om hur du mår när du tittar in i ditt sovrum, är dina känslor då i samklang med dom punkter som har spaltas upp här ovanför?

Om svaret är JA, så är det bara att gratulera dig och be dig fortsätta göra så som du redan gör.
Om svaret däremot är NEJ, är det nu dags för en förändring!



Bildkälla: machteldfaasxander.com

"Det bästa sättet att få något gjort är att börja"


Enligt Flyladys erfarenhet så brukar städningen av resten av hemmet falla på plats så snart sovrummet är rent och harmoniskt. Dessutom menar hon att när sovrummet är decluttrat på saker som inte hör hemma där och renstädat så tenderar vi även att sova bättre.  Vilket i sin tur också ger oss mer kraft och energi. 



Bildkälla: www.oprah.com
Bilden till vänster visar ett exempel från Oprah Winfrey show på ett stökigt och smutsigt sovrum.

Enligt FlyLady så är det ett faktum att om vi råkar bli sjuka och tvingas ligga nerbäddade i ett smutsigt sovrum som är belamrat med prylar och skräp så tar det längre tid för oss att bli friska än om sovrummet är rent och harmoniskt. 


Bildkälla:blackfridayembroiderymachinedeal.com



Bilden  till höger visar ett exempel på ett rent sovrum där det inte förvaras en massa prylar eller saker som inte hör dit.

Om vi istället när vi är sjuka  får vila i en renbäddad säng i ett rent sovrum där det inte finns något skräp utan endast saker som vi  tycker om  så blir vi också friska snabbare

Teorin kring detta är att röran omkring oss får oss att må dåligt och känna skuldkänslor och stress över sånt vi borde göra men inte orkar. 

Lösningen är lika enkel som självklar. Genom att se till att decluttra sovrummet så att det inte längre finns något vi inte använder eller tycker om här så mår vi bättre, sover bättre, blir mer romantiska och harmoniska

FlyLady utmanar nu dom som har ett skrivbord i sovrummet och ber dom att försöka hitta en annan plats att ställa det på eftersom skrivbord inte hör ihop med romantik och vila utan istället ger oss en känsla av att jobb behöver utföras. Dessutom drar skrivbord lätt till sig saker som samlas där så att det ser rörigt ut.

Denna månadens fokus är att bädda sängen varje morgon.
Vi har också som målsättning att förvandla vårt sovrum till en underbar plats där vi mår bra.

Så plocka fram timer och påsar/kartonger så att du kan deluttra i ditt sovrum 15 minuter varje dag ända tills du endast har saker där som du antingen älskar eller behöver!

Jag behöver decluttra en hel del i sovrummet, särskilt som jag missade hela sovrumsveckan när vi var i den zonen nu senast, så jag hoppas ha energi  nog att kunna lägga en kvart  per dag på sovrummet denna vecka. 

Hur ser det ut i ditt sovrum?

Kram
Linn

8 kommentarer:

 1. "ditt sovrum inte en begravningsplats för hemlösa saker" haha snacka om att känna sig träffad! :)
  Vilken härlig och annorlunda blogg du har! Här kan man nog hitta många värdefulla tips, speciellt till en som jag som är jättelat men ändå vill ha fint runtomkring mig, 2 saker som inte alltid går hand i hand ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så Madde!
   Jag gillar själv det uttalandet, även om det inte är jag själv som kan ta åt mig äran för dom träffande orden :)

   Om du är lat och vill ha fint runtomkring dig så har du hittat rätt. För det är en av anledningarna till att jag gillar FlyLadys koncept. Du känner väl till ordspråket "organiserade människor är bara för lata för att orka leta efter saker".

   Kram
   Linn

   Radera
 2. Mitt sovrum är numera i biblioteket. Trångt runt sängen men mäktigt med tre väggar fyllda med böcker.

  Nu är det bara att rensa ovanpå makens klädbyrå kvar, sen har vi snyggt i vårt krypin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, ni har flyttat in dit nu. Härligt!
   Jag älskar böcker så jag kan tänka mig att det är en mäktig känsla att sova där. Underbart!

   Kram
   Linn

   Radera
 3. I vårt sovrum finns inte plats för att få oordning... :)
  Sovrummet är så litet så att vår 160 säng o två små nattduksbord är det enda som får plats. Men det är så mysigt o skönt där, o mörkt för mig som ska sova på dagtid.
  Fast det är klart jag kan alltid decluttra nattduksborden, speciellt sambons ;)
  /Helen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns fördelar med att ha trångt omkring sig alltså ;)

   Kan tänka mig att det är både mysigt och praktiskt när det inte finns rum för annat än säng och nattduksbord.
   För det gör att man inte distraheras av något och egentligen så behöver man inte mer i sovrummet än så.

   Underbart att du får riktigt mörkt när du ska sova på dagen, annars kan det vara ett problem. Vi har mörkläggningsrullgardin i sovrummet trots att jag bara sover på natten.

   I vårt sovrum är det min sida av sängen som behöver decluttras mer än makens. Mitt nattduksbord har en tendens att bli en riktigt Hot Spot :)

   Radera
 4. Är riktigt dålig på att bädda sängen, borde kanske köra stenhårt på denna vana så att den sitter när vårt nya sovrum är färdigt på ovanvåningen. Mannen är nu övertalad och det blir stående pärlspont i hela rummet :) (han ville ha liggandes på snedtaket). Allt material är inhandlat och mannen börjar på projektet idag... tror att det blir lite av mitt projekt att måla det när det har kommit upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, härligt med pärlspont!
   Tror det kommer att bli grymt snyggt med ståendes hela vägen.
   Hoppas på bild sen på din blogg när ni är klara ;)
   Kram
   Linn

   Radera