torsdag 11 april 2013

Ordning och reda i kylskåpet

I detta inlägg har jag tänkt dela med mig av några idéer som har jag hittat på nätet och som jag gillar. Sen vet jag inte ännu om dom går att applicera på mitt kylskåp men jag gillar själva idéerna som sådana.

Bildkälla: clossette.com

Ett sätta att spara pengar och minska matslöseriet tipsar Yuka på bloggen clossette.com oss om. Enligt en rapport från Livsmedelsverket som handlar om livsmedelssvinn i skolor och hushåll uppges att vi kastar bort ca 56 kilo mat per person och år! Det är helt otroliga siffror och för att inte tala om vilka kostnader det handlar om. Man har beräknat att den kastade maten kostar ca 3 600 - 5 300 kr per hushåll och år. Pengar som vi skulle kunna använda mycket bättre än att slänga dom i soptunnan.

Är du nyfiken på hur  mycket mat du egentligen slänger? Då finns det en matsvinns-dagbok att ladda ner gratis från slangintematen.se

Ett sätt att inte glömma bort att använda den mat som är på väg att bli gammal är att som Yuka använda sig av en "Ät-Mig-Först"-korg där man lägger matvaror som har kort datum kvar.

Bildkälla: debtfreemommyblog.blogspot.seEtt annat exempel som syns här ovanför visar  Tabitha med bloggen debtfreemommyblog.blogspot.com   lösning. Hon har valt en korg i skrikande rött med orden "Use-it-or-Loose-it" Red Box. Hon har även en hel hylla avsedd för "sista-minuten-mat".  Oavsett hur man väljer att utforma en sådan korg så är tanken bra såväl ur miljöaspekt som när det gäller att ta hänsyn till den egna personliga ekonomin. 

Jag gillar även Tabithas "sandwich-station" som gör att allt margarin och pålägg är samlat i en enda låda som går snabbt att ta fram vid morgonstressens frukost.Bildkälla: askannamoseley.com


Anna med bloggen askannamoseley.com har skrivit ett bra inlägg om sin kylskåpsförvaring och hon har inte bara en korg vardera åt frukost och lunch utan även för middagen.


Bildkälla: www.itsanorganizedchaos.com

Något annat som verkar vara populärt just nu är så kallade "fridge coasters"  som är en sorts absorberande duk som läggs på hyllplan och i fack inuti kylskåpet. Tanken är, om jag har förstått det rätt, att dom ska underlätta städningen av kylskåpet genom att ev. spill hamnar på mattan. Sedan är dom också färgglada att titta på.

På bilden här ovanför ser vi hur Asia som driver bloggen www.itsanorganizedchaos.com  själv har tillverkat kylskåpsmattor och för den som är intresserad beskriver hon på sin blogg hur hon har gått tillväga.Bildkälla: www.itsoverflowing.com


Jag gillar den ordning och reda som Aimee Lane som driver bloggen www.itsoverflowing.com har i sitt kylskåp. Än så länge är det inte så vanligt med dubbeldörrar till kylskåpen här i Sverige men det har börjat dyka upp några på marknaden. I Aimees kylskåp rådet det struktur och det lätt att hitta, här tror jag att man kan hämta en hel del inspiration till sitt eget kylskåp. Gå gärna in på Aimee Lanes blogg där du får se fler bilder och läsa om hur hon har resonerat avseende sin kylskåpsförvaring. 
Precis som vi fått lära oss förvarar hon frukt och grönsaker åtskilda och långt ner i kylskåpet. Mjölken förvaras där den blir kyld och i dörrarna förvaras sådant som inte tar skada av att det kan bli lite varmare där. 

Jen som driver bloggen www.jenthousandwords.com har bland annat använt sig av genomskinliga plastlådor för att organisera sin förvaring i kylskåpet. 
Hon har delat upp kylskåpet och kylskåpsdörren i 16 olika stationer där hon på sin blogg noggrannt går igenom vad som förvaras i varje station. För den, som liksom jag, är en stor älskare av stationstänkandet, rekommenderas verkligen ett besök på hennes blogg. 

Bildkälla: jenthousandwords.com
Bildkälla: jenthousandwords.com
Att gruppera ihop varor som hör samman till en station gör det enkelt att hitta det man söker efter. Som på bilden till vänster här ovan, där Jen har samlat alla yoghurts i en plastkorg.

 En annan smart grej är att göra som Jen och ta bort onödiga förpackningar. Dom tar bara plats, helst borde dom tas bort redan i affären så att vi konsumenter till sist kanske kan slippa betala för onödiga kartonger och plastbitar.Bildkälla: www.organizinghomelife.com


Även Ginny som driver bloggen www.organizinghomelife.com har ett långt härligt inlägg på sin blogg där hon tar upp lösningar på sina förvaringsproblem. Ett bra exempel syns på bilden här ovanför. För att slippa att köttet ska läcka köttsaft har Ginny skaffat en egen behållare till köttet.

Som synes använder hon sig också av olika korgar och stationstänkandet för att effektivisera sin förvaring. Och givetvis har Ginny även använt sig av etiketter för att kunna märka upp sin förvaring så att det går lätt att hitta.
Bildkälla: raisinguprubies.blogspot.se

Jaime med bloggen raisinguprubies.blogspot.se har också tänkt till och fått en grymt fin kylskåpsförvaring som hon visar upp på sin blogg. Jag gillar speciellt dom praktiska plastlådorna med handtag som jag har sett att många bloggare använder sig av i kyl- och frys. Är det någon som vet om dessa går att köpa i Sverige? Tänk så praktiskt att man dels ser vad som förvaras i lådan dels enkelt kan dra ut lådan med hjälp av handtaget.


Bildkälla: cassandrajed-cassadiva.blogspot.se


Cassadiva som du hittar på bloggen cassandrajed-cassadiva.blogspot.se har också ett smart tips att dela med sig av på sin blogg. Redan när hon kommer hem från butiken så ser hon till att skölja grönsaker och skala och hacka för att på så vis snabbt kunna ta sig en smörgås eller något annat gott när andan faller på. Detta tips gillade jag mycket!Bildkälla: www.marthastewart.com


En annan god idé är att förvara en snurrplatta eller "lazy susan" i kylen för att snabbt kunna snurra fram den burk man söker efter. Burkarna tar liten plats men är ändå lättåtkomliga.BIldkälla: checkmedaily.comDet finns ett flertal olika ställningar man kan köpa till förvaring av flaskor i kylen men denna idé är inte dum. Där har man använt sig av enkla  pappersclips som man har satt fast i hyllan för att hindra flaskorna från att rulla iväg.


Bildkälla: www.alittledelightful.com


När det är varmt ute på sommaren kan det vara smart att göra som Bianca som driver bloggen www.alittledelightful.com och se till att man har en egen vattenstation i kylskåpet där det bara är att greppa en flaska när man är på språng. 


Bildkälla:www.squawkfox.comAvslutningsvis, för den som vill ha koll på vad som egentligen finns i kylskåpet och även vill jämföra priser så bjuder www.squawkfox.com på en gratis nedladdningsbar inventeringslista som man kan skriva ut från deras blogg.


Kram
Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar