onsdag 17 april 2013

Bäddar du sängen på morgonen?

Vi som följer FlyLadys koncept, i syfte att få ordning och reda på såväl hemmet som vardagspusslet, fokuserar på en ny vana varje månad. I april är månadens vana att bädda sängen varje dag.
Bildkälla:pac.provo.lib.ut.us


Den söta bilden här ovanför på pojken som undrar varför han måste bädda sängen kommer från en barnbok som heter just "Why Do I Have to Make My Bed?" Författare är Wade Bradford

Frågan är givetvis befogad. Varför lär FlyLady ut att det är så viktigt att just bädda sängen varje morgon?

Jag har i ett tidigare inlägg tagit upp en del av dom saker som FlyLady har pekat på som främst handlar om den viktiga funktion som sängen har för oss. Den är inte bara en plats att sova på. Men jag tänker inte upprepa mig utan är du nyfiken så får du läsa det inlägget själv istället. 


Istället tänkte jag i detta inlägg ta upp en annan fråga i detta sammanhang

 • Bör man verkligen bädda sängen på morgonen med tanke på risken för kvalsterallergi?Bildkälla: www.garyriggshome.com

KVALSTER


Kvalster är pyttesmå spindeldjur som behöver fukt, värme och mörker för att överleva. Sängkvalster lever i tjocka textilier och stoppningar. Det är därför dom trivs så bra i våra sängar. Där finns både textilierna, mörkret, fukten och värmen som dom behöver. Om vi räknar med att vi sover 8 timmar per dag så ligger vi alltså i vår säng en tredjedel av dygnet. 

Kvalster är dock harmlösa små (o)djur som inte ställer till några problem för oss som inte lider av kvalsterallergi. Den som däremot har kvalsterallergi kan drabbas av luftvägsproblem, täppt eller rinnande näsa, nysningar, ögon som rinner eller kliar och eksem på grund av kvalstrena.Bildkälla: kathrynvercillo.hubpages.com


För att minska mängden kvalster i sovrummet finns det några bra och enkla tips. Eftersom vi ofta svettas på natten bör man inte bädda sängen direkt på morgonen för då förhindras fukten från vår kropp att vädras bort. Andra sätt att minska mängden kvalster på är att skydda madrassen med ett madrasskydd, tvätta madrass, täcke och kudde regelbundet samt se till att man har en bra ventilation i bostaden.

För den som är kvalsterallergiker finns det ett antal olika råd och hjälp att få men eftersom jag inte alls är kunnig inom området kvalster och kvalsterallergi så bör den som är allergisk vända sig till  läkare för att få råd och hjälp. Den enda orsaken till att jag tar upp detta ämne är för att få veta om man bör bädda sängen på morgonen eller inte. 

Det finns en bra bok om kvalsterallergi som man kan läsa gratis på nätet om man är intresserad och det är ur den som jag har hämtat ovanstående fakta. Bildkälla: www.home-designing.com


Så om jag har förstått saken rätt, utgör kvalster inget problem för oss som inte är allergiska och då borde vi alltså kunna bädda sängen redan när vi har vaknat. Men samtidigt så vill, i vart fall jag, gärna ha en så ren säng som möjligt och då verkar det vara att föredra att vänta med bäddningen till dess att kroppsfukten i sängen från nattens sömn har vädrats bort.

Det viktiga för mig är att sängen är bäddad och snygg när jag kommer hem från jobbet. Sedan väljer nog jag gärna att duscha och äta frukost först och därefter bädda sängen innan jag går hemifrån istället för att bädda sängen så snart fötterna har landat på golvet på morgonen. Jag kan väl också erkänna att min morgontrötthet har en viss inverkan på denna fråga ;)

Så nu är jag nyfiken på hur ni andra gör?
Tänker ni på detta med kvalster och väntar ett tag med att bädda eller tycker ni att det är en oväsentlig fråga så länge man inte är kvalsterallergiker?Kram
Linn

2 kommentarer:

 1. jag tror jag skrivit om det på familjeliv. Jag har fått lära mig att vänta med att bädda sängen så jag brukar oftast göra det någongån efter frukost om inte morgonen är alltför jäktig så jag glömmer det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns att du har berättat det och jag tror att det är smart att göra som du och vänta till efter frukost.

   Radera