tisdag 2 april 2013

Smygtitt på FlyLady vecka 14

Hoppas att du har haft en underbar påsk och nu är redo för nya tag tillsammans med oss andra som följer FlyLady!

Här kommer en sen, men ändå, en smygtitt på denna veckas FlyLady.


SMYGTITT VECKA 14

Bildkälla: flylady.net

MÅNADENS VANA

April är här och äntligen börjar det kännas som om våren är på väg.  Med en ny månad är det också dags för en ny rutin. Aprils månads vana är att bädda sängen. 

Det tar inte många minuter att bädda sängen direkt på morgonen men det gör en stor skillnad för trivseln som vi känner när vi kommer hem till ett sovrum som har en bäddad säng.

FlyLadys medarbetare Kelly menar att en bäddad säng i sovrummet är lika viktigt som en ren diskbänk i köket. Och det vet vi väl alla, att det första vi får lära oss som nya FlyBabies är att "shina sinken" :)


Bildkälla: flylady.net
"Your bed in the bedroom is what the sink is to your kitchen" - Kelly

VECKANS ZON

FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner.
Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i taget.
Denna vecka håller vi till i zon 1, dvs hallen, matsalen samt verandan.


Bildkälla: flylady.net

NYBÖRJARE = DECLUTTRING

För dig som fortfarande inte har decluttrat klart i den aktuella zonen är det 15 minuters dagligt decluttrande som gäller.

Detta är något som du gör istället för en detaljerad storstädning.

Du ska alltså inte både decluttra och storstäda, utan i början är det BabySteps som gäller. Ett litet steg i taget kommer att göra en stor skillnad och du kommer att bli förvånad över hur snabbt det går att storstäda när du väl har decluttrat klart.


Bildkälla: flylady.net


FÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING

För dig som är färdig med decluttrandet i hallen, matrummet samt verandan och alltså endast har saker där som du behöver, tycker om och använder är det istället dags för en rejäl storstädning. 

För den som önskar, har FlyLady tagit fram ett exempel på en detaljerad storstädningslista som du kan använda som utgångspunkt för din egen städlista om du så önskar. För det är viktigt att du själv anpassar städlistorna utifrån ditt hem och din familjs behov.

Kom ihåg att du inte behöver göra hela storstädningen på en enda dag. Du kan dela upp den flera eller alla veckans dagar om du vill.

Du kanske inte hinner med att storstäda hela zonen  under denna vecka och vet du vad? Det gör inget! Rom byggdes inte på en dag och röran i våra hem uppstod inte heller på en enda dag. Så det är inte konstigt att det tar tid innan vi har kommit ikapp. Vi kommer att återkomma till denna zon nästa månad igen och då är det bara att fortsätta där du var. 


Bildkälla: flylady.net

Så här kan ett exempel på detaljerad storstädningslista för zon 1 se ut:

HALL:
1. Städa undan allt som inte hör hemma här och lägg det som ligger på fel plats på rätt ställe.
2. Damma ovanpå dörrlister, hyllor, skåp, tavlor samt golvlister, börja uppifrån och arbeta nedåt
3. Torka av fingeravtryck från dörrkarmar, dörrar och väggar
4. Rensa undan skor och ytterplagg som inte hör till säsongen så att dessa inte tar onödig plats
5. Snygga till i hatthylla, skohylla/skoskåp samt inuti eventuell garderob för ytterplagg
6. Piska, vädra, skaka eller tvätta vid behov mattorna
7. Dammsug och moppa golvet
8.  Hallen är det första vi möts av när vi kommer hem och det första som våra gäster ser.
     Tänk därför igenom om du kan göra någon liten ändring för att öka känslan av välkomnande?
     Det finns många olika idéer att använda sig av t ex att utgå från vilka som bor här, eller att utgå
     från de olika årstiderna eller olika högtider?


MATRUM/MATSAL:
1. Städa undan allt som inte hör hemma här och lägg det som ligger på fel plats på rätt ställe.
2. Damma ovanpå dörrlister, skåp, tavlor samt golvlister, börja uppifrån och arbeta nedåt
3. Torka av fingeravtryck från dörrkarmar, dörrar och väggar
4. Duscha blommorna
5. Putsa fönster, glöm inte att även torka av fönsterkarmar och fönsterbleck samt fönsterbräda
6. Putsa ev. vitrindörrar samt damma och plocka i ordning i porslinsskåp/lådor och dylikt.
7. Rengör matbordet och stolarna, använd vid behov även möbelpolish
8. Piska, vädra eller tvätta vid behov mattor
9. Dammsug och moppa golvet
10.  Tänk igenom om du kan lägga till en ny personlig touch i matrummet? T ex utifrån säsong eller högtid. Ny duk på bordet, byta plats på prydnadssaker eller köpa en bukett blommor etc?

VERANDA:
1. Städa undan allt som inte hör hemma här och lägg det som ligger på fel plats på rätt ställe.
2. Ta bort spindelnät
3. Rengör utemöbler
4. Sopa
5. Ta hand om eventuella växter, släng och plantera om osv.
6. Tänk igenom om du kan lägga till en personlig touch för att öka känslan av välkomnande? Dörrkrans utifrån säsong? Välkomnande matta? Ringklocka?
 


KELLYS UPPDRAG

Varje vardag erbjuder FlyLadys medarbetare Kelly ett extra uppdrag för den som så önskar. Uppdraget äger alltid rum i veckans zon och på så vis får vi hjälp att arbeta igenom den aktuella zonen lite extra. Kellys uppdrag brukar ta ca 5-15 minuter att utföra.


Bildkälla: flylady.net

 • Idag MÅNDAG var uppdraget att sopa framför ytterdörren, skaka av dörrmattan och torka av ytterdörren. Detta är det första som möter våra gäster och ändå glömmer vi ofta att ta hand om denna del av hemmet. Så ägna därför 15 minuter åt att försöka få verandan eller ytterdörren att se välkomnande ut!
 • Imorgon TISDAG är det dags för en rejäl utmaning där vi håller till i samtliga veckans rum, vilket gör att det kan ta längre tid än en kvart att utföra dagens uppdrag. Ta gärna hjälp av en timer för att se till att du inte lägger mer än högst tio minuter på varje rum. Dagens uppdrag är att ta hand om dom Hot Spots som finns på verandan, i hallen och i matrummet. Se till att få ordning på röran av skor som ligger innanför ytterdörren, sortera posten som ligger i hallen och stoppa undan tidningar och skolpapper som ligger i högar på matbordet. Tänk på att Hot Spots är glödande eldar som riskerar att brinna utan kontroll om vi inte släcker dom direkt det börjar samlas saker på hög. 
 • ONSDAG är det dags att ta en titt på dina väggar och fönster i matrummet. Ta en mirakeltrasa och lite fönsterputs eller rengöringsmedel och torka bort fläckar och fingeravtryck
 • TORSDAGENS uppdrag för oss till hallen. Samla ihop alla skor, böcker, jackor och annat som samlas på hög innanför ytterdörren och lägg undan eller häng upp dessa på rätt ställe. Detta uppdrag bör ta max 15 minuter. Sätt gärna din telefon på ringning.
 • FREDAG innebär att det är dags för veckans sista uppdrag från Kelly. Idag håller vi till både i matrummet och hallen och ger oss i jakt efter dammet som  har samlats i taket, lampor och fönsterbräden. Använd en dammvippa eller dammtrasa för att bli kvitt dammet. 


FLYLADYS VECKOPLANERING
         

Bildkälla: flylady.net


 • Måndag = WHB, (Weekly Home Blessing) dvs snabb veckostädning som innehåller 7 olika steg som får ta max 10 minuter vardera, totalt får den snabba veckostädningen ta max en timma. 
 • Tisdag = Planeringsdag. Vi skriver t ex veckomeny och inköpslista, planerar inför nästa vecka, planerar in olika aktiviteter och skriver in dom i kalendern. 
 • Onsdag = Gör-det-nu-dag, dvs nu är det dags att göra allt som vi har skjutit upp, det kan handla om att ringa ett jobbigt telefonsamtal eller betala en räkning.
 • Torsdag = Inköps- och ärendedag, dvs dags att utföra olika ärenden såsom t ex inköp av mat eller kläder, återlämna biblioteksböcker, lämna in kappan på kemtvätt osv. 
 • Fredag = städa ur handväskan och bilen, rensa handväska och bil på skräp, kvitton, godispapper, och annat som inte hör hemma där. Fredag kväll = Myskväll
 • Lördag = familjedag Detta är en dag som ägnas åt att göra något kul ihop tillsammans hela familjen. 
 • Söndag = Återhämtning, dags att vila och ta hand om dig själv för att ladda batterierna inför nästa vecka. 

Så ser denna veckas FlyLady ut!

Om du är ny inom FlyLadys koncept så bli inte överväldigad och bortskrämd av denna lista utan börja istället med att titta på FlyLadys 31 BabySteps. Jag började inte med göra allt detta på en gång, istället följde jag BabyStepsen och lärde in en ny vana åt gången. 

Och som FlyLady brukar säga, "du ligger inte efter, jag vill inte att du ska försöka hinna ikapp utan hoppa bara in där vi är just nu, ok?


Bildkälla: flylady.net
"You are not behind! I don't want you to try to catch up; I just want you to jump in where we are. O.K.?" - FlyladyTrevlig fortsättning på veckan!

Kram
Linn

2 kommentarer:

 1. Vad glad jag är att du kommenterade på min blogg, för då kunde jag hitta hit till dig också! Nu har jag bara läst bloggbeskrivningen och skummat lite, alldeles för trött för att läsa nu, men jag ska absolut fortsätta följa dig. Förvaring och organisation är en stor hobby/besatthet haha! jag pallar inte att vara där det är rörigt, jag klarar inte ens av att veta att jag har rörigt i skåp, allt ska ha sin plats. Jag riktigt längtar tills jag får en pigg stund över då jag får gå igenom hela denna blogg och se om jag kan lära mig något nytt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev lika glad när jag hittade din blogg Liie!
   Hann bara kolla lite snabbt men ska läsa noggrannare senare för jag såg att det fanns en hel del godbitar att hitta hos dig :)

   Radera