måndag 8 april 2013

Smygtitt på FlyLady vecka 15

Välkommen till en ny vecka! Eftersom det är måndag är veckans första inlägg som vanligt en smygtitt på hur veckans FlyLady-uppgifter ser ut.

För den som vill är det bara att kika in hos FlyLady så kan du där själv titta efter hur veckan ser ut. Den som är upphovskvinna till smygtitten för veckan är alltså inte jag utan FlyLady. Även om jag givetvis lägger till och drar ifrån efter eget tycke.

Anledningen till att jag själv gör denna smygtitt här på min blogg beror på tre orsaker.
 1. Jag vill ha allt samlat på ett enda ställe, inne hos FlyLady får man titta på flera platser för att få en överblick över hela veckan. 
 2. Jag vill ha denna sammanfattning lätt tillgänglig, på svenska, så att jag snabbt kan gå tillbaka och checka av att jag har gjort det som jag har bestämt mig för att genomföra.
 3. Jag använder denna smygtitt som såväl en påminnelse till mig själv som en morot för att få saker och ting gjorda, för om jag skriver ner det, så är det svårare att låta bli att följa veckans schema, har jag märkt. 
Men för dig som så önskar, så kan du givetvis istället kika in direkt hos FlyLady och läsa hennes egna ord, om hur hennes Sneak Peek for the Week ser ut!

Då går du in på FlyLadys hemsida www.flylady.net och kikar på hennes Launch Pad som du ser direkt du kommer in på sidan.

Bildkälla: flylady.net

Och för dig som
vill hänga med på min smygtitt så säger jag bara - VARMT VÄLKOMMEN!
Nu kör vi!


SMYGTITT VECKA 15

Bildkälla: flylady.net

MÅNADENS VANA

Aprils månads vana är att varje morgon bädda sängen så att vårt sovrum och säng ser inbjudande ut när vi kommer hem från jobbet. 


Bildkälla: flylady.net

VECKANS ZON

FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner.
Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i taget.

Denna vecka håller vi till i zon 2, dvs köket. Enligt FlyLady är köket hemmets hjärta. Detta rum är vi i varje dag, det är här vi lagar och äter maten tillsammans med vår familj. Det gör också att  detta rum ofta kräver lite extra skötsel för att inte bli stökigt och smutsigt. Bildkälla: flylady.net

NYBÖRJARE = DECLUTTRING

För dig som fortfarande inte har decluttrat klart i köket är det 15 minuters dagligt decluttrande som gäller.

Detta är något som du gör istället för en detaljerad storstädning.

Du ska alltså inte både decluttra och storstäda, utan i början är det BabySteps som gäller. 

Försök att få kontroll över köket ett litet steg i taget. Bästa sättet att göra detta på är att fokusera på en enda bit av köket i taget. Förslagsvis börjar du med diskbänken. Diskbänken är det första vi får lära oss att hålla skinande ren när vi är nya Flybabies. Det är det som vi kallar för att "shina sinken". 


 • När du har tagit tag i diskbänken och fått den skinande ren är det dags att gå vidare och beta av en plats i taget
 • Rensa dina bänkytor så att du inte har något där som inte ska finnas där och ge sedan bänkytorna en rejäl avtorkning. 
 • Städa bort allt från köksbordet som inte hör hemma där och torka av bordet ordentligt. 
 • Ofta har vi en plats i köket som vi kallar för en hot spot och som är en plats där det av någon anledning samlas saker på hög, t ex post, reklam, papper från skolan osv. Om vi inte ser till att rensa denna plats så växer den till sist oss över huvudet. FlyLady jämför Hot Spots med en liten eldhärd som om vi inte åtgärdar den riskerar att bli en skogsbrand. Kolla runt i köket och se om du har något Hot Spot här, se i sådana fall till att rensa den
 • Se sedan till att fortsätta decluttra, dvs rensa bort röran, i ditt kök, ett steg i taget. Antingen genom att göra en vanlig 15-minuters decluttring varje dag eller genom att göra en "27-fling-boogie". 
 • Istället för att storstäda är det smart att använda sig av Kellys Uppdrag för att rensa i köket. Se här nedanför vad det är för något.


Bildkälla: flylady.net


FÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING

För dig som är färdig med decluttrandet i köket och alltså endast har saker där som du behöver, tycker om och använder är det istället dags för en rejäl storstädning. 

För den som önskar, har FlyLady tagit fram ett exempel på en detaljerad storstädningslista som du kan använda som utgångspunkt för din egen städlista. För det är viktigt att du själv anpassar städlistorna utifrån ditt hem och din familjs behov.

Kom ihåg att du inte behöver göra hela storstädningen på en enda dag. Du kan dela upp den flera eller alla veckans dagar om du vill.

Du kanske inte hinner med att storstäda hela zonen  under denna vecka och vet du vad? 
Det gör inget! 


Bildkälla: flylady.net

Rom byggdes inte på en dag och röran i våra hem uppstod inte heller på en enda dag.
Så det är inte konstigt att det tar tid innan vi har kommit ikapp. Vi kommer att återkomma till denna zon nästa månad igen och då är det bara att fortsätta där du var. Bildkälla: flylady.net

Så här kan ett exempel på detaljerad storstädningslista för köket se ut:

 • Plocka undan allt som inte hör hemma i köket och lägg det som ligger på fel plats på rätt ställe
 • Diska och rengör diskbänken samt torka av kaklet
 • Rengör även under diskbänken, rengör sopkärlet, torka rent, ställ i ordning, släng gamla trasor
 • Torka av ovanpå dörrlister,köksskåp, lysknappar, dörrkarmar samt golvlister. Rengör köksluckor och lådor utanpå.Torka av utsida av kyl och frys samt diskmaskin. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt.  
 • Rengör spis och ugn, dra ut spisen och rengör sidorna, bakom och under spisen
 • Rengör vid behov även köksfläkten
 • Rengör micron in- och utvändigt
 • Plocka ut allt ur kylskåpet, släng gamla varor, rengör kylskåpet och ställ tillbaka maten
 • Kontrollera om du behöver frosta ur frysen
 • Plocka i ordning i skafferiet, släng gammal mat, torka rent
 • Gör det samma med dina kryddor
 • Plocka i ordning och torka bort ev. smulor ur lådor samt inuti skåp
 • Putsa fönster, torka rent fönsterkarmar och fönsterbräda
 • Duscha av blommor
 • Rengör ev. prydnadssaker som lätt kan bli flottiga i köket
 • Piska, skaka eller tvätta vid behov mattor
 • Dammsug och moppa golvet


KELLYS UPPDRAG

Varje vardag erbjuder FlyLadys medarbetare Kelly ett extra uppdrag för den som så önskar. Uppdraget äger alltid rum i veckans zon och på så vis får vi hjälp att arbeta igenom den aktuella zonen lite extra. Kellys uppdrag brukar ta ca 5-15 minuter att utföra.


Bildkälla: flylady.net

 • Idag MÅNDAG är uppdraget att rengöra bänkytorna i köket riktigt ordentligt genom att plocka bort saker som står där så att vi kommer åt att torka även under dessa innan vi stället tillbaka sakerna på rätt plats. 
  • Imorgon TISDAG är det dags att rengöra vårt sopkärl, släng soppåsen och rengör sedan sopkärlet riktigt ordentligt med rengöringsmedel.
  • På ONSDAG är det dags att ge oss i kast med diskbänken. Idag ska vi med hjälp av en tandborste och rengöringsmedel se till att få bort allt gammalt junk som har samlats runt kranarna. 
  • TORSDAGENS uppdrag innebär att torka av dom stora ytorna i köket, dvs spisen, kyl- och frysdörrar, utanpå diskmaskinen samt dörrar och skåpluckor. Detta uppdrag bör ta max 15 minuter. Sätt gärna din telefon på ringning.
  • FREDAG innebär att det är dags för veckans sista uppdrag från Kelly. Idag tar vi tag i rengöringen av köksgolvet genom att först antingen dammsuga eller sopa rent golvet för att sedan våt- eller fuktmoppa golvet med såpa så att det doftar underbart rent. 

  FLYLADYS VECKOPLANERING
            

  Bildkälla: flylady.net

  • Måndag = WHB, (Weekly Home Blessing) dvs snabb veckostädning som innehåller 7 olika steg som får ta max 10 minuter vardera, totalt får den snabba veckostädningen ta max en timma. 
  • Tisdag = Planeringsdag. Vi skriver t ex veckomeny och inköpslista, planerar inför nästa vecka, planerar in olika aktiviteter och skriver in dom i kalendern. 
  • Onsdag = Gör-det-nu-dag, dvs nu är det dags att göra allt som vi har skjutit upp, det kan handla om att ringa ett jobbigt telefonsamtal eller betala en räkning.
  • Torsdag = Inköps- och ärendedag, dvs dags att utföra olika ärenden såsom t ex inköp av mat eller kläder, återlämna biblioteksböcker, lämna in kappan på kemtvätt osv. 
  • Fredag = städa ur handväskan och bilen, rensa handväska och bil på skräp, kvitton, godispapper, och annat som inte hör hemma där. Fredag kväll = Myskväll
  • Lördag = familjedag Detta är en dag som ägnas åt att göra något kul ihop tillsammans hela familjen. 
  • Söndag = Återhämtning, dags att vila och ta hand om dig själv för att ladda batterierna inför nästa vecka. 

  Så ser denna veckas FlyLady ut!

  Om du är ny inom FlyLadys koncept så bli inte överväldigad och bortskrämd av denna lista utan börja istället med att titta på FlyLadys 31 BabySteps. Jag började inte med göra allt detta på en gång, istället följde jag BabyStepsen och lärde in en ny vana åt gången. 

  Och som FlyLady brukar säga, "du ligger inte efter, jag vill inte att du ska försöka hinna ikapp utan hoppa bara in där vi är just nu, ok?


  Bildkälla: flylady.net
  "You are not behind! I don't want you to try to catch up; I just want you to jump in where we are. O.K.?" - Flylady  Trevlig fortsättning på veckan!

  Kram
  Linn

  2 kommentarer:

  1. Tack så himla mycket för den långa kommentaren :D
   Jag ska självklart börja skriva mer vad jag äter för något och hur jag gör det osv.
   Heat-tabletterna kan du läsa om här: http://fitnessguru.se/shop/one-heat-pack

   SvaraRadera
   Svar
   1. Tack Emelie!
    Ska ta och kika på länken.

    Radera