fredag 5 april 2013

Bra tips för att få ordning i linneskåpet

Vem vill inte ha ett linneskåp där var sak ligger på sin plats, prydligt strykt eller manglat och snyggt ihopvikt.  Jag tror dock inte att jag är ensam om att ha ett linneskåp där badlakan, dukar och andra textilier överfaller mig när jag öppnar skåpdörren. Även om vårt linneskåp inte ligger i riktigt samma klass som den på  bilden här nedanför :)


Bildkälla: putdowntheurinalcake.com/

Vi som använder oss av FlyLadys städkoncept för att få ordning och reda i våra hem håller denna vecka hus i bl a hallen. Hemma hos oss finns linneskåpet just i hallen. Så därför tänkte jag att det var en lagom utmaning att ta sig an under denna vecka. Det är alltså dags att sätta tänderna i projektet rädda linneskåpet från kaos.


Bildkälla: fromoverwhelmedtoorganized.blogspot.ca

Beroende på hur vår familjesammansättning och våra förvaringsmöjligheter ser ut har vi alla olika utgångspunkter när det kommer till vad vi vill förvara i linneskåpet och hur stort utrymme vi har till vårt förfogande. Jag gillar att försöka förvara saker stationsvis, dvs hålla samman saker som hör ihop och dessutom förvara dessa på den plats där dom oftast används.Bildkälla: decortoadore.blogspot.se
Så det första vi bör göra när vi ska organisera vårt linneskåp är att tänka till  på vad som verkligen måste förvaras där. Den som har möjlighet kanske kan förvara sina handdukar och badlakan i badrummet? I vår tidigare bostad hade vi skåp för dessa i badrummen vilket är otroligt praktiskt eftersom man då förvarar dessa där dom ska användas.


Bildkälla: www.casahylander.se

Har man en matsal eller ett matrum så brukar det vara praktiskt att förvara dukar i skåp eller lådor under porslinsförvaringen. Även detta är något jag själv har tillämpat tidigare. När man har klarat av det första steget, nämligen planeringen över var olika typer av textilier ska förvaras i hemmet så är det dags för nästa steg.Bildkälla: www.prettyhandygirl.com

Steg 2 innebär att vi planerar och tänker igenom vad vi behöver för typ av linne och textilier och framför allt hur många av varje sort vi egentligen behöver ha. Hur många ombyten av lakan behövs per person? Hur många handdukar krävs egentligen? Behöver vi verkligen fler än två max tre set per persosn?

Har vi dukar och gardiner som vi inte längre använder eller som hör till olika typer av högtider? Julgardiner och juldukar ska naturligtvis inte förvaras i ett skåp 11 månader av året, det är mycket bättre att stoppa undan dessa i jullådan som vi bär ner i källaren.

Förresten så heter tjejen som sitter i garderoben på bilden här ovanför Brittany, gå gärna in och kika på hennes blogg om du vill läsa mer om den fantastiska omorganisationen hon gjorde av sitt linneskåp!


Bildkälla: www.picgifs.com

Nu i steg 3 är det äntligen dags att kavla upp ärmarna och sätta igång med lite kroppsarbete. För nu ska vi tömma hela linneskåpet på allt innehåll så att vi dels kan städa ur själva skåpet och dels kan sortera upp linnet i olika högar utifrån funktion och typ dvs. lakan för sig, dukar för sig osv.

Och när du ändå håller på och sorterar passa då samtidigt på och titta ordentligt på det du går igenom. Vad du kan göra dig av med eller vad du kan förvara på annan plats. Vi är värda att slippa sova i urblekta påslakan, med hål i. Dessa passar bättre till trasor. Och gardiner som du aldrig använder, kan kanske få göra någon annan person glad istället? Dukar med fläckar på som vi inte får bort, finns det inte heller någon anledning att spara på.  Tänk decluttra när du gör detta jobb.Bildkälla: iheartorganizing.blogspot.seI steg 4 bör vi noga undersöka det linneskåp vi har till förfogande. Kan vi göra några förbättringar för att få en effektivare förvaring och utnyttja utrymmet på ett bättre sätt än idag? Behöver det målas om? Om man som jag, har hyllplan av rent trä, behövs någon sorts skydd för att slippa få stickor från träet i lakanen, t  ex kontaktpapper, hyllpapper eller vaxduk. Behövs korgar till förvaringen? Går det att använda dörren till förvaring? Här gäller det att hitta smarta och praktiska förvaringslösningar.
Se också till att passa på att göra en ordentlig rengöring nu när linneskåpet är helt tomt.Bildkälla: shelfgenie.com

Flyttbara och/eller utdragbara hyllplan eller trådbackar är att föredra för att man enkelt ska kunna möblera om och också lätt nå det som förvaras. Och jag skulle inte heller tacka nej till det snygga linneskåp på bilden här ovanför, där det till och med finns en praktisk belysning inuti skåpet. Det finns också enkla lampor av olika slag som man kan använda just i skåp, t ex en som tänds automatiskt när dörren öppnas eller en lampa som går på batterier.
Bildkälla: www.bhg.com
 Här har man verkligen använt varje liten yta till max i linneskåpet. Se så fint manglade och vikta sängkläderna är och för att nyttja ytan har man även använt sig av lösa trådhyllor för att slippa stapla lakanseten ovanpå varandra allt för högt. Lakan som staplas ovanpå varandra i hög rasar lätt omkull när man är inne i linneskåpet och rotar efter något.

Badlakanen förvaras ihoprullade för att på så vis ta mindre plats. Jag gillar också att man har använt dörren till förvaring av manglat linne för att på så vis inte bara spara plats utan också minimera riskerna för att det blir skrynkligt.

Och självklart måste man också tänka på hur ofta man använder dom olika textilierna när man planerar in förvaringen. Det som används ofta, såsom handdukar och lakan förvaras lättåtkomligt medan extra täcken och kuddar som kanske bara tas fram när vi får långväga gäster med fördel kan förvaras högt upp Jag hade kanske även kunnat tänka mig att använda vakuumpåsar av plast till dessa för att få dem att ta ännu mindre plats. En sådan som jag visar på bilden här nedanför alltså.


Bildkälla: www.biltema.se

Jag som gillar före- och efterbilder hittade ett par underbara sådana hos DaNita på hennes blogg.

 


Vilken skillnad va!? Da Nita har bland annat använt sig av den goda idén att använda förvaringskorgar som hon dessutom har märkt upp ordentligt med innehållet. Ett bra knep att hålla ihop saker som hör ihop på en liten yta så att det inte bara ryms mer utan även blir mindre stökigt. Bildkälla: marthastewart.com

Ytterligare en smart idé för att skapa små fack i linneskåpet är att göra som  på bilden här ovanför. Nämligen använda sig av hyllkonsoller som man har fäst upp-och-ner på hyllan. På så vis har man skapat småstationer där det som förvaras förhoppningsvis håller sig kvar på sin plats istället för att trilskas omkring i skåpet.Bildkälla: www.home-storage-solutions-101.com

Ett annat förslag som också handlar om att dela upp hyllorna i mindre fack för att slippa oordningen som annars lätt tar över, är att använda sig av bokstöd som man klämmer fast under hyllplanet. Det ger handdukarna lite extra stöd så att dom hålls på plats.Bildkälla: www.natalme.com
Detta stilfulla och platsbyggda linneskåpet är både fint att titta på och praktiskt. Det är Natalme som har använt både dörren och korgar till förvaring. Och inte minst så har hon gjort grymt snygga skyltar för att märka upp förvaringen också. Natalme bjuder på sin blogg på en detaljerad beskrivning av hur hon gick tillväga med detta projekt.


Natelmes fina skylltar i linneskåpet

Jag brukar också gärna stoppa in en doftpåse eller två med lavendeldoft i linneskåpet. Jag inbillar mig att det inte bara doftar fantastiskt utan även ska göra det lättare att somna på natten när lakanen legat bland lavendel.


Bildkälla: www.lavendela.se


Något som jag själv inte har testat ännu men är sugen på att göra är att köpa doftblock av cederträ och lägga i linneskåpet istället. Det sägs ju att det ska vara bra mot skadedjur som annars kan söka sig till textilier. Är det någon som använder cederträ? Doftar det gott?

Bildkälla: www.gents.se

Veckan börjar lida mot slut och detta är ungefär så långt som jag har kommit med min planering avseende att fixa linneskåpet denna vecka. Så det får bli ett krafttag imorgon.

Jag har även ett blogginlägg på lut om hur man viker såväl lakan som handdukar på bästa sätt.
Men jag måste provvika själv först!

Är nyfiken på hur det går för er andra med linneskåpet?
Hojt hojt ;)

Kram
Linn10 kommentarer:

 1. Underbart inlägg Linn, som alltid!
  För trött hjärna, så får återkomma när jag har idéer. :)

  Nu vill jag ge mig på mina linneskåp men borde sova.
  Jag behöver en mangel! Vill ha!

  Helen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försök att sova några timmar innan du ger dig på linneskåpet!
   En mangel är suverän!

   Och jag har ju faktiskt fått del i en nu när bor i lägenhet, så skönt att kunna mangla linnedukar och lakan.

   Sov gott nu i några timmar!
   Kram
   Linn

   Radera
 2. Med inspiration av detta inlägg samt filmen du hittade om hur man viker och förvarar t-shirtar, undrar jag om man inte skulle kunna förvara lakan (pås- och underlakan) ståendes på långsidan (dvs med kortänden utåt i skåpet) om man viker dem tillräckligt många gånger på längden. Om man då sätter hyllor tätt, så att man får plats med ett lakan och lite luft på höjden, så får man in väldigt många hyllor och därmed utnyttjar man utrymmet väl. Borde också funka med badlakan. Man får bara anpassa avståndet mellan hyllorna till vad man faktiskt ska använda dem till. Värt att fundera på och undersöka möjligheterna, tror jag...

  Handhanddukar, örngott och de små dukarna tror jag dock man får ha "på stapelhög" även fortsättningsvis. För dessa är nog utdragbara lådor det bäst.

  //Ms H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart tanke Ms H!

   Jag gillar denna finurliga idé
   Om jag hade smala hyllor skulle jag definitivt testa detta. Jag måste tänka till och se om det går att anamma detta i vårt lilla städskåp som tyvärr är djupare än vad det är brett.

   Trevlig helg!
   Kram
   Linn

   Radera
 3. Jag kollade lite i skåpet idag, eller egentligen har jag två linneskåp. Ett i badrummet där våra handdukar och lite annat krams ligger.
  Och en garderob där våra lakan, dukar och gardiner ligger. Så lite som ditt stationstänk har jag det uppbyggt. Jag gillar oxå stationstänket mycket, att sakerna ska vara nära.

  Jag ser framemot ditt inlägg i att vika lakan, och kanske även handdukar? Det där med att rulla handdukarna får jag inte alls till.
  Vad kan man mer förvara i ett linneskåp?
  Jag tror att en mangel hade hjälpt mig mycket. :)
  Men det är inte så att där är jätteont om plats, utan jag måste bara få mer struktur i det.

  /Helen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten Helen, jag missade ju att tacka för dina fina ord, så jag gör det nu istället, tack!

   Härligt att ni har två linneskåp, jag tyckte att det var så skönt att ha alla badlakan och handdukar förvarade på "rätt" plats.

   Jag ska se till att fixa ett inlägg, jag har testvikit både lakan och badlakan igår så nu vet jag att det funkar. Mitt i allt jobb, när allt ur linneskåpet belamrade vardagsrummet uppdelat i olika högar samtidigt som jag tittade på youtube och vek handdukar kom maken hem och ville åka till vår lilla sommarstuga. Jag var så inne i jobbet att jag först tvekade men som tur var tog jag mitt förnuft till fånga så nu är vi i stugan och bara myser och solen skiner. Underbart!

   Inte lika kul på söndag kväll kanske när vi kommer hem om vardagsrummet ser ut som ett slagfält men dom tankarna får jag släppa nu för nu är det tid att njuta :)

   Får ni plats med en mangel hemma tror du? Det underlättar faktiskt mycket samtidigt som det inte finns något bättre än att få somna i renbäddade manglade lakan. Jag älskar den känslan!

   Trevlig helg!
   Kram
   Linn

   Radera
 4. Åh vad fint!! Jag har faktiskt god ordning i mitt linneskåp. Men när jag såg detta så insåg jag att det såklart kan bli bättre =)
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt Fnulan att du har bra ordning i linneskåpet.

   Jag tror att det är viktigt att man inte blir "för pedantisk" och överarbetar saker. Utan har du ett linneskåp som fungerar så tycker jag att du ska vara nöjd.

   Allt kan alltid bli bättre men du har väl hört det gamla ordspråket "ingen är perfekt, men vem vill vara ingen"

   Kram
   Linn

   Radera
 5. Det gäller ju också att utnyttja hylldjupet till max. Min mamma hade en egen specialvikning på lakan och påslakan just för att få in allt som hon ville, i gallerkorgar i en standardgarderob, det blev en långsmal rektangel till slut.

  Hmm, får ta och ringa henne och återuppliva den vikningen tror jag. Borde passa i mitt linneskåp.

  Annars så gillar jag att ha ett helt bäddset ihop, underlakan, påslakan, örngott, då är det bara att grabba rätt trave när det är dags att byta lakan. Ett amerikanskt trick jag sett är att lägga in hela bäddsetet i örngottet.
  /angio101

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt angio 101!
   Och det är där som jag har problem i mitt linneskåp, nämligen att utnyttja djupet på bästa sätt.

   Om din mamma och du vill så blir jag jätteglad om du berättar om hur din mammas specialvikning.

   Det finns så mycket kunskaper runt om oss men det är sällan man knatar hem till någon och pratar linneskåp precis.
   Även om man hört om folk som tittar i andras badrumsskåp när dom är gäster, jag skulle hellre tjuvkika in i linneskåpet jag :) Men skulle inte våga göra det!

   Det amerikanska sättet om att stoppa i örngott gillar jag, det kommer ett inlägg om bl a det snart ;)

   Trevlig helg!
   Kram
   Linn

   Radera