måndag 29 april 2013

Smygtitt på FlyLady vecka 18

Förra veckan blev det ingen smygtitt på FlyLady på grund av min elaka förkylning men denna vecka kör vi igen, eller hur!?


SMYGTITT VECKA 18

         Bildkälla: flylady.net

MÅNADENS VANA

Det är helt otroligt att redan på onsdag så välkomnar vi sköna maj. Så denna vecka kör vi alltså två olika månadsvanor.


 • Aprils månads vana är att bädda sängen. Hur har det gått för er andra där? Har ni bäddat sängen varje morgon under hela april? Och kändes det i så fall någon skillnad?
 • Maj månads vana är att motionera, eller åtminstone röra på sig några minuter varje dag.  Vi kommer att återkomma till denna viktiga vana lite senare i veckan. 


VECKANS ZON

FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner.
Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i taget.
Denna vecka håller vi till i två olika zoner.


 • Måndag och tisdag = zon 5  = vardagsrummet
 • Onsdag till fredag håller vi till i  zon 1, dvs hallen, matsalen samt verandan.
Bildkälla: flylady.netNYBÖRJARE = DECLUTTRING

För dig som fortfarande inte har decluttrat klart i den aktuella zonen är det 15 minuters dagligt decluttrande som gäller.

Detta är något som du gör istället för storstädning..

Du ska alltså inte både decluttra och storstäda, utan i början är det BabySteps som gäller. Ett litet steg i taget kommer att göra en stor skillnad och du kommer att bli förvånad över hur snabbt det går att storstäda när du sedan väl har decluttrat klart.


Bildkälla: flylady.net
FÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING

För dig som är färdig med decluttrandet i den aktuella zonen och alltså endast har saker där som du behöver, tycker om och använder är det istället dags för en rejäl storstädning. 

För den som önskar, har FlyLady tagit fram ett exempel på en detaljerad storstädningslistasom du kan använda som utgångspunkt för din egen städlista om du så önskar. För det ärviktigt att du själv anpassar städlistorna utifrån ditt hem och din familjs behov.

Kom ihåg att du inte behöver göra hela storstädningen på en enda dag. Du kan dela upp den flera eller alla veckans dagar om du vill.

Du kanske inte hinner med att storstäda hela zonen  under denna vecka och vet du vad? Det gör inget! Rom byggdes inte på en dag och röran i våra hem uppstod inte heller på en enda dag. Så det är inte konstigt att det tar tid innan vi har kommit ikapp. Vi kommer att återkomma till denna zon nästa månad igen och då är det bara att fortsätta där du var. 

Bildkälla: flylady.net

Så här kan ett exempel på detaljerad storstädningslista för zon 1 se ut:

HALL:
1. Städa undan allt som inte hör hemma här och lägg det som ligger på fel plats på rätt ställe.
2. Damma ovanpå dörrlister, hyllor, skåp, tavlor samt golvlister, börja uppifrån och arbeta nedåt
3. Torka av fingeravtryck från dörrkarmar, dörrar och väggar
4. Rensa undan skor och ytterplagg som inte hör till säsongen så att dessa inte tar onödig plats
5. Snygga till i hatthylla, skohylla/skoskåp samt inuti eventuell garderob för ytterplagg
6. Piska, vädra, skaka eller tvätta vid behov mattorna
7. Dammsug och moppa golvet
8.  Hallen är det första vi möts av när vi kommer hem och det första som våra gäster ser.
     Tänk därför igenom om du kan göra någon liten ändring för att öka känslan av välkomnande?
     Det finns många olika idéer att använda sig av t ex att utgå från vilka som bor här, eller att utgå
     från de olika årstiderna och göra hallen riktigt vårig? Dörrkrans eller en välkomnande matta?


MATRUM/MATSAL:
1. Städa undan allt som inte hör hemma här och lägg det som ligger på fel plats på rätt ställe.
2. Damma ovanpå dörrlister, skåp, tavlor samt golvlister, börja uppifrån och arbeta nedåt
3. Torka av fingeravtryck från dörrkarmar, dörrar och väggar
4. Duscha blommorna, kanske behöver dom planteras om?
5. Putsa fönster, glöm inte att även torka av fönsterkarmar och fönsterbleck samt fönsterbräda
6. Putsa ev. vitrindörrar samt damma och plocka i ordning i porslinsskåp/lådor och dylikt.
7. Rengör matbordet och stolarna, använd vid behov även möbelpolish
8. Piska, vädra eller tvätta vid behov mattor
9. Dammsug och moppa golvet
10.  Tänk igenom om du kan lägga till en ny personlig touch i matrummet? T ex utifrån säsong nu när våren är här. Ny duk på bordet, byta plats på prydnadssaker eller köpa en bukett blommor etc?

VERANDA/BALKONG:
1. Städa undan allt som inte hör hemma här och lägg det som ligger på fel plats på rätt ställe.
2. Ta bort spindelnät
3. Rengör utemöbler
4. Sopa.
5. Ta hand om eventuella växter och köp några nya vårblommor.
6. Tänk igenom om du kan lägga till en personlig touch för att öka känslan av välkomnande?  KELLYS UPPDRAG

Varje vardag erbjuder FlyLadys medarbetare Kelly ett extra uppdrag för den som så önskar. Uppdraget äger alltid rum i veckans zon och på så vis får vi hjälp att arbeta igenom den aktuella zonen lite extra. Kellys uppdrag brukar ta ca 5-15 minuter att utföra.


Bildkälla: flylady.net

 • Idag MÅNDAG är uppdraget att dammsuga vardagsrummet riktigt ordentligt. Vilket alltså innebär att vi dammsuger under tunga möbler och flyttar på lättare möbler. Så att vi kommer åt ordentligt i alla områden och hörn i vardagsrummet. 

  • Imorgon TISDAG är det sista dagen i vardagsrummet för denna gång. Ett bra sätt att avsluta i vardagsrummet är att göra en ordentlig Hot Spot Fire Drill.  Ta gärna hjälp av en timer och sätt denna på 15 minuter. Tänk på att Hot Spots är glödande eldar som riskerar att brinna utan kontroll om vi inte släcker dom direkt det börjar samlas saker på hög. Plocka undan det som inte hör hemma i vardagsrummet, släng gamla tidningar, lägg smutsiga kläder i tvättkorgen. Du kommer att bli förvånad över hur mycket du egentligen hinner om du sätter igång och kör på i vardagsrummet i en kvart. 

  • På ONSDAG är det dags att ta en titt på dina väggar och fönster i matrummet. Ta en mirakeltrasa och lite fönsterputs eller rengöringsmedel och torka bort fläckar och fingeravtryck

  • TORSDAGENS uppdrag för oss till hallen. Samla ihop alla skor, böcker, jackor och annat som samlas på hög innanför ytterdörren och lägg undan eller häng upp dessa på rätt ställe. Detta uppdrag bör ta ca 15 minuter. Sätt gärna din telefon på ringning. Eftersom det nu är hög tid att plocka bort vinterns vantar och kängor så passa på och gör detta om du inte har gjort det tidigare. Då kan du gärna låta arbetet ta lite längre tid eftersom det är fråga om ett säsongsbyte av ytterplagg och skor. Om du orkar och hinner är det bra att se till att rengöra vinterplaggen och vinterskorna så att dom är redo att användas direkt när du plockar fram dom igen. Har du dåligt med plats inne så plocka undan vinterplaggen i en kartong och ställ undan den. 

  • FREDAG innebär att det är dags för veckans sista uppdrag från Kelly. Idag håller vi till både i matrummet och hallen och ger oss i jakt efter dammet som  har samlats i taket, lampor och fönsterbräden. Använd en dammvippa eller dammtrasa för att bli kvitt dammet. 
  FLYLADYS VECKOPLANERING
           

  Bildkälla: flylady.net

  • Måndag = WHB, (Weekly Home Blessing) dvs snabb veckostädning som innehåller 7 olika steg som får ta max 10 minuter vardera, totalt får den snabba veckostädningen ta max en timma. 
  • Tisdag = Planeringsdag. Vi skriver t ex veckomeny och inköpslista, planerar inför nästa vecka, planerar in olika aktiviteter och skriver in dom i kalendern. 
  • Onsdag = Gör-det-nu-dag, dvs nu är det dags att göra allt som vi har skjutit upp, det kan handla om att ringa ett jobbigt telefonsamtal eller betala en räkning.
  • Torsdag = Inköps- och ärendedag, dvs dags att utföra olika ärenden såsom t ex inköp av mat eller kläder, återlämna biblioteksböcker, lämna in kappan på kemtvätt osv. 
  • Fredag = städa ur handväskan och bilen, rensa handväska och bil på skräp, kvitton, godispapper, och annat som inte hör hemma där. Fredag kväll = Myskväll
  • Lördag = familjedag Detta är en dag som ägnas åt att göra något kul ihop tillsammans hela familjen. 
  • Söndag = Återhämtning, dags att vila och ta hand om dig själv för att ladda batterierna inför nästa vecka.   Så ser denna veckas FlyLady ut!

  Om du är ny inom FlyLadys koncept så bli inte överväldigad och bortskrämd av denna lista utan börja istället med att titta på FlyLadys 31 BabySteps. Jag började inte med göra allt detta på en gång, istället följde jag BabyStepsen och lärde in en ny vana åt gången. 


  Trevlig fortsättning på veckan!

  Kram
  Linn

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar