onsdag 3 april 2013

Launch Pad i hallen

I detta inlägg tänkte jag prata lite om så kallade "Launch Pads".

Det är nämligen något som jag och maken kom fram till häromdagen att vi numera saknar efter vår flytt. Tidigare när vi hade huset fullt av barn var det nödvändigt med en kombinerad start- och landningsplats i hallen för att få vardagspusslet att gå ihop. Men på något vis hade vi trott att det inte längre behövdes, men där har vi numera insett att vi nog får tänka om.

En Launch Pad hjälper oss alltså att snabbt komma iväg  på morgonen utan att behöva stressa eller glömma något!

Bildkälla: www.robesons.com


Denna vecka håller vi FlyBabies till i zon 1 och där ingår bl a hallen. Hallen är en otroligt viktig del av vår bostad eftersom den är det första som möter oss när vi kommer hem och det sista vi ser när vi skyndar iväg på morgonen. Därför är det viktigt att hallen känns välkomnande och att det även finns praktiska möjligheter till förvaring av skor och ytterplagg.


Bildkälla: customcomforts.blogspot.se

För många av oss är också hallen den kritiska punkten där vi stressade på morgonen ska leta rätt på våra saker och se till att vi har med oss nycklar, väskor, gympapåsar och annat som behövs. Har vi dessutom små barn eller är flera som ska iväg samtidigt så kan det bli jobbigt om vi inte har en välorganiserad hall där allt flyter på och där var och en i familjen vet var dennes saker förvaras och vad som ska tas med just idag.Bildkälla: www.shabbynest.blogspot.se


Ett tips för att underlätta för oss själva är alltså att försöka skapa någon sorts "Family Launch Pad" i hallen dvs en start- och landningsplats för hela familjen. Vad det handlar om är helt enkelt att se till att det finns väl fungerande utrymmen i hallen där varje familjemedlem kan samla sina saker på en särskild plats. Ungefär som barnens klädhyllor på förskolan.

Orsaken till att jag har valt att översätta "Launch Pad" till start- och landningsplats är för att det är precis lika viktigt att komma ihåg att lägga undan eller hänga upp sina saker på rätt ställe när man kommer hem och landar efter skolan eller jobbet. Jackan på galgen, skorna på hyllan, väskan på kroken osv.

Jag menar därför att man kan se denna plats som en startplats på morgonen och en landningsplats på kvällen när vi kommer hem. Därmed är det också enkelt att inse hur viktigt det är för vår egen skull att denna plats är anpassad efter våra behov så att början på dagen och början på kvällen startar på ett så bra sätt som det bara går.

Det är alltså väl värt att tänka igenom denna plats funktion noga eftersom den kommer att påverka inte bara vår tid utan även våra känslor. Känner vi oss stressade på morgonen och blir irriterade för att vi inte hittar det vi söker eller flyter morgonrutinen på enkelt och smidigt? Känner vi oss sura och blir irriterade när vi kommer hem och snubblar över en skohög och slängda jackor eller drar vi in ett djupt andetag av välbehag  när vi hänger av oss våra ytterplagg och känner njutningen och harmonin av att ha kommit hem?


Bildkälla: blogs.babble.com

Ett exempel på en "Launch Pad" syns på bilden här ovanför och du kan läsa mer om hur skaparen av denna start- och landningsplats gjorde genom att kika in på bloggen blogs.babble.com

Här har man fått med ett flertal viktiga aspekter såsom exempelvis

  • Förvaringskrokar för väskor och ryggsäckar
  • Laddningsstation för mobiltelefoner
  • Korg för saker som ska återlämnas, t ex biblioteksböcker (smart för att slippa förseningsavgifter)
  • Nyckelhängare för varje familjemedlems nycklar (bra sätt att ha koll på vilka som är hemma när man är en stor familj)
  • Utrymme för jackor och paraplyer
  • En spegel så att man kan göra en snabbkoll innan man ger sig av hemifrån
  • Förvaringsbänk för vantar, mössor etc. som samtidigt är en sittplats när man ska ta på sig skorna
  • Personliga förvaringslådor för var och en i familjen för exempelvis solglasögon, plånbok etc.
Dock så saknar jag personligen några viktiga punkter som för mig behövs för att skapa den perfekta start- och landningsplatsen. Jag återkommer till vad jag anser saknas. 


Bildkälla: www.delightfulorder.blogspot.se

  • Något som jag tycker är viktigt är att även göra plats för viktig information, t ex en kalender, ett schema eller en anslagstavla så att det är lätt att kolla vad som ska tas med just idag. 

Så som t ex DaNita som driver bloggen www.delightfulorder.blogspot.se har valt att göra på bilden  här ovanför. Genom att gå in och läsa på hennes blogg får du också en beskrivning av hur hon skapade sin Launch Pad. Jag gillar dom fina fotografierna som gör det lätt för hennes barn att hitta sin egen plats.


Bildkälla: getonwithitalready.wordpress.com


  • En sån enkel sak som att ha en väggklocka i hallen underlättar för att klara av hålltiderna så att man hinner iväg i tid på morgonen. 

Det är något som Stacecy-Lee har tagit fasta på och på bloggen getonwithitalready.wordpress.com bjuds vi på en detaljerad beskrivning av hur hon har skapat den fina och personliga Launch Pad som syns på bilden här ovanför. Den fina blå tavlan till vänster på bilden innehåller familjens "uppföranderegler".  Lägg också märke till dom fina bilderna på hjärtan som hon har satt upp ett för varje barn, det ger också en personlig touch. I den lilla svarta korgen förvaras bl a solskyddskräm och myggmedel. Bildkälla: www.betweenuandme.com

Denna lilla söta hörnplats tycker jag visar på ett smart sätt att utnyttja ett hörn i hallen på ett bra sätt.  Courtney beskriver på sin blogg www.betweenuandme.com hur man har gjort och hon visar där före- och efterbilder.  Jag tycker också om att det finns sittplatser samt rejäla förvaringskorgar. En annan bra idé är att använda sig av en svart tavla för att enkelt kunna anteckna påminnelser och meddelanden. En egentillverkad månadskalender för whiteboardpenna är också bra att ha. Även Courtney har lagt till en personlig touch med ordet "family" och inramade fotografier på familjen vilket bidrar till en välkomnande känsla.


För den som är ute efter idéer för att göra en egen start- och landningsplats i hallen finns det gott om bilder och beskrivningar om man söker på nätet.  Här visar jag ytterligare några inspirationsbilder som jag gillar.


Bildkälla: pinterest.com
Bildkälla: www.abowlfulloflemons.net

                                                                 Till vänster: 
Platsbyggd rustik förvaring med sittplatser, korgar, hyllor och krokar.
Till höger:                                                     
Bänk med hjul ger
ett lättstädat golv. 
                                         

Bildkälla: www.houzz.com

Bildkälla: www.abowlfulloflemons.net
Till vänster:
Stor platsbyggd
förvaring med avskilda
sittplatser, skåp, lådor och
korgar samt krokar.


Till höger:
Förvaring för solglasögon,
brev och nycklar.
Visst drömmer väl många av oss att ha gott om utrymme så att varje familjemedlem har en egen sittplats med skohylla och förvaring men så ser inte alltid verkligheten ut.


Och då får man istället som alltid utgå från sin egen familjs behov och resurser när man planerar hur man ska göra sin egen start- och landningsplats.Bildkälla: gadgetsin.com

Om inte annat kanske man åtminstone kan få rum med en liten dörrhängare med förvaring för nycklar och mobiltelefon som inte får glömmas att ta med sig på morgonen.

Här hemma funderar jag och maken på vilket sätt vi kan använda vår hall bäst för att anpassa den till våra behov av att t ex lägga ifrån sig nycklar och post när man kommer hem eller se till att t ex träningskläder eller annat som ska tas med på morgonen finns lättillgängligt så man inte glömmer det. 

Det återstår att se vad vi kommer fram till. Är det någon annan som har några bra förslag eller tankar kring detta så blir jag som alltid glad över att få ta del av dom!

Kram
Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar