måndag 15 april 2013

Smygtitt på FlyLady vecka 16

Välkommen till en ny vecka! 

Eftersom det är måndag är veckans första inlägg som vanligt en smygtitt på hur veckans FlyLady-uppgifter ser ut.

Bildkälla: finest.seUpphovskvinnnan till veckans smygtitt är  FlyLady så  genom att gå in på hennes hemsida www.flylady.net  kan du där läsa hennes egna ord med tips och råd inför denna vecka samt givetvis massor med annan inspirerande och värdefull information. Och inte minst handla FlyLadys egna städprodukter i Fly-shopen. 

I detta inlägg har jag bara skrivit min egen sammanfattning för att jag ska ha en överblick över hur veckan ser ut. Vilket även fungerar som både en påminnelse och en morot för mig själv att verkligen se till att fortsätta följa arbetet med att förvandla vårt hem till en oas av ordning och reda. När det gäller översättningen så har jag lagt till och dragit ifrån efter eget tycke och behov under veckan. 


                                                    SMYGTITT VECKA 15

Bildkälla: flylady.netMÅNADENS VANA

Aprils månads vana är att varje morgon bädda sängen direkt när du vaknar på morgonen så att vårt sovrum och säng ser prydligt ut. 

Bildkälla: flylady.netVECKANS ZON

FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner. Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i taget.

Denna vecka håller vi till i zon 3, dvs badrummet och ytterligare ett rum, som denna vecka är gästrummet. 

Om du, liksom jag, saknar gästrum, så kan du själv välja hur du nu vill göra. Antingen väljer du att ägna dig åt endast badrummet denna vecka eller så kan du ta ett annat rum istället, t ex ett barnsovrum eller ditt förråd. Bildkälla: www.picgifs.com


För min egen del är det viktigt att badrummet alltid är så pass rent och fräscht att jag slipper skämmas om jag får oväntade gäster. Jag har alltid gjort en snabbrengöring i badrummet varje morgon

Så när jag som nybörjare gick igenom dom 31 första BabyStepsen och kom till dag 24 som innebar att lära sig att göra en Swish & Swipe i badrummet varje morgon, så kände jag att jag verkligen hade hittat rätt metod när jag valde att testa FlyLady. 

Att göra en S&S på morgonen tar mig ca 1-2 minuter och det ser till att badrummet alltid är fräscht. 


Bildkälla: flylady.net
NYBÖRJARE = DECLUTTRING

För dig som fortfarande inte har decluttrat klart i den aktuella zonen är det 15 minuters dagligt decluttrande som gäller.

Detta är något som du gör istället för en detaljerad storstädning.

Du ska alltså inte både decluttra och storstäda, utan i början är det BabySteps som gäller. 

I badrummet finns det ofta en hel del att decluttra även om det inte är så stort. Man kan sortera bort gammalt smink, schampoflaskar som ingen använder, allt för slitna handdukar, tidningar etc. 

Ett annat sätt att även få lite extra hjälp när man håller på och röjer samt städar i badrummet är att följa Kellys uppdrag som du hittar längre ner i detta inlägg.  Bildkälla: flylady.net
FÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING

För dig som är färdig med decluttrandet i den aktuella zonen och alltså endast har saker där som du behöver, tycker om och använder är det istället dags för en rejäl storstädning. 

För den som önskar, har FlyLady tagit fram ett exempel på en detaljerad storstädningslista som du kan använda som utgångspunkt när du skriver din egen städlista. För det är viktigt att du anpassar städlistorna utifrån ditt hem och din familjs behov.

Kom ihåg att du inte behöver göra hela storstädningen på en enda dag. Du kan dela upp den flera eller alla veckans dagar om du vill.

Du kanske inte hinner med att storstäda hela zonen  under denna vecka och vet du vad? 
Det gör inget! Vi kommer att återkomma till denna zon om en månad igen och då är det bara att fortsätta där du var. 

Bildkälla: flylady.net

Så här kan ett exempel på detaljerad storstädningslista för badrummet se ut:

 • Plocka undan allt som inte hör hemma i badrummet och lägg det som ligger på fel plats på rätt ställe
 • Rengör ev. prydnadssaker 
 • Plocka i ordning inuti skåp och lådor, släng utgångna produkter och tomma flaskor, torka av och torka rent
 • Torka av ovanpå dörrlisten, lysknappen, dörrkarmen, badrumsskåp, hylla och golvlister etc. Rengör även toalettdörren från ev fingeravtryck.Börja uppifrån och arbeta dig nedåt.
 • Rengör kakel och ta bort ev. kalkfläckar. 
 • Putsa fönster, torka rent fönsterkarmar och fönsterbräda
 • Rengör toalettstol
 • Fyll på toalettpappersmagasinet och tvålbehållaren
 • Rengör ventil och golvbrunn
 • Rengör badkar och dusch
 • Rengör handfatet
 • Putsa spegeln
 • Töm soptunnan och rengör den innan du byter påse
 • Tvätta badrumsmattan
 • Dammsug och moppa golvet


KELLYS UPPDRAG

Varje vardag erbjuder FlyLadys medarbetare Kelly ett uppdrag för den som så önskar. Uppdraget äger alltid rum i veckans zon och på så vis får vi hjälp att arbeta igenom den aktuella zonen lite extra. Kellys uppdrag brukar ta ca 5-15 minuter att utföra.


Bildkälla: flylady.net

Denna vecka leder Kellys uppdrag oss till badrummet men även till att göra en  fem minuters rumsräddning varje dag i andra rum. En fem minuters rumsräddning innebär helt enkelt att vi sätter en timer på fem minuter och sedan så snabbt som möjligt plockar undan och lägger saker på rätt ställe så att det ser snyggt ut. Sätt din timer på fem minuter och arbeta tills den ringer. Då är det dags att sluta även om det fortfarande är stökigt i rummet.  Jag brukar använda min mobiltelefon som timer. 

 • Idag MÅNDAG är uppdraget i badrummet att decluttra våra hygienartiklar. Ägna 15 minuter åt att slänga gammalt smink och tomma schampoflaskor. Kelly menar att även medicinskåpet ingår i det som ska gås igenom men eftersom Läkemedelsverket rekommenderar att mediciner inte förvaras i badrum så har vi vår medicinstation i köket och därmed kommer jag inte att gå igenom den idag.
          I gästrummet eller det andra rum som du har valt är det fem minuters rumsräddning 
          som är dagens uppgift. Sätt din timer på fem minuter och arbeta tills den ringer. 

  • Imorgon TISDAG är uppdraget i badrummet rengöra bänkytor samt handfat. Putsa gärna vattenkranen med fönsterputs så att den riktigt glänser.
            I vårt hemkontor är uppdraget att göra en fem minuter rumsräddning. Om du inte  
            har något kontor eller en plats med kontorssaker, ta då ett valfritt rum. 

  • På ONSDAG är uppgiften i badrummet att rengöra toalettstolen riktigt ordentligt, rengör på sidorna och bakom toalettstolen samt ge även toalettsitsen en ordentlig rengöring. 
            Sedan är det hallens tur att få en fem minuter rumsräddning genom att vi plockar  
            undan reklam, brev, jackor, skor och annat som ligger på fel ställe. 
           
  • TORSDAGENS uppdrag i badrummet innebär en rejäl rengöring av badkar eller duschen. 
            Det  eller dom extra rum som idag får fem minuters rumsräddning är  barnens 
            sovrum. Och som vanligt, om du saknar barnsovrum, väljer du en annan plats. 
           
            
  • FREDAG innebär att det är dags för veckans sista uppdrag från Kelly. I badrummet är uppgiften att rensa alla ytor, dvs kanten runt badkaret eller ovanpå toalettstolen m.m. Det är lätt att det samlas prylar på tomma ytor därför ska vi idag slänga det som går att slänga och hitta en plats att förvara resten på. 
           Dagens extrarum är pysselrummet eller pysselhörnan. Har du ingen sådan så väljer du 
           ett annat rum. Sätt klockan på ringning om fem minuter och ägna tiden åt att kasta 
           trasiga saker och ställa undan annat på sin rätta plats, dvs en fem minuters rumsräddning..   FLYLADYS VECKOPLANERING
            

  Bildkälla: flylady.net

  • Måndag = WHB, (Weekly Home Blessing) dvs snabb veckostädning som innehåller 7 olika steg som får ta max 10 minuter vardera, totalt får den snabba veckostädningen ta max en timma. 
  • Tisdag = Planeringsdag. Vi skriver t ex veckomeny och inköpslista, planerar inför nästa vecka, skriver in olika aktiviteter i kalendern. 
  • Onsdag = Gör-det-nu-dag, dvs nu är det dags att göra allt som vi har skjutit upp, det kan t ex handla om att ringa ett jobbigt telefonsamtal 
  • Fredag = städa ur handväskan och bilen, rensa handväska och bil på skräp, kvitton, godispapper, och annat som inte hör hemma där. 
              Fredag kväll = Myskväll
  • Lördag = familjedag Detta är en dag som ägnas åt att göra något kul ihop tillsammans hela familjen. 
  • Söndag = Återhämtning, dags att vila och ta hand om dig själv för att ladda batterierna inför nästa vecka. 

  Bildkälla: machteldfaasxander.com


  Om du är ny inom FlyLadys koncept så bli inte överväldigad och bortskrämd av denna lista utan börja istället med att titta på FlyLadys 31 BabySteps

  Det är absolut inte meningen att man ska göra allt som står här på en gång. Meningen är att man ska lära in en enda ny vana åt gången genom att följa FlyLadys BabySteps. 

  Jag önskar dig en underbar vecka!

  Kram
  Linn

  2 kommentarer: