torsdag 11 april 2013

Veckans projekt = Kyl, Frys, Överskåp

Denna vecka håller vi som följer FlyLadys zonstädning till i köket.

Förutom att storstäda den aktuella zonen brukar jag också försöka hinna med ett projekt där jag fixar i ordning ett ställe i zonen extra mycket.

Min förhoppning är att detta ska leda till att mitt hem är en oas av ordning och reda när detta år är slut. Så jag har inte bråttom, jag tar mig mot slutmålet ett steg i taget.Bildkälla: www.mediawebapps.com


Förra veckan när vi höll till i hallen var det linneskåpet som fick sig en rejäl genomgång. Denna vecka är det köket och det kombinerade kyl- och frysskåpet med tillhörande överskåp som ska städas i ordning.Kyl- och frys samt överskåp

På bilden här ovanför syns vår kombinerade kyl- och frys samt överskåpet. Eftersom det är hälften så stort mot vad vi hade innan flytten har vi svårt att få plats med den mat som behöver förvaras där. Den enda lösningen är att försöka planera förvaringen inuti kyl- och frysen lite smartare.

För den som är nyfiken på att se mer av vårt kök, kan jag berätta att till vänster om kyl- och frysen syns städskåpet med tillhörande presentstation. Ovanför städskåpet har vi vår medicinstation. Och mitt emot dom skåp som ni ser på bilden finns diskbänken med köksöverskåpen och kökslådorna, samt ett mindre och ett större underskåp.

I vanlig ordning börjar jag alltid med att ge mig ut på jakt och leta efter smarta idéer och inspiration innan jag kastar mig över uppgiften.

Så därför passar jag på att slänga ur mig följande frågor: 

 • Är det någon som har tips på smart kyl- och frysförvaring?
 • Vad brukar ni förvara i skåpet ovanför kylen? Där blir det ju så varmt där av värmen från kyl- och frysen att man inte kan förvara vad som helst?
 • Som ni ser, på bilden här ovanför, har vi ett litet smalt dammsamlande fack, ett tomrum mellan kylskåpets ovansida och överskåpets undersida. Jag antar att det beror på att originalkylskåpet var högre än det nuvarande. Det enda som finns i detta lilla fack nu är damm, därav namnet "dammsamlarfacket". Jag funderar på om det går att använda det lilla facket till något? T ex förvaring av brickor? Eller om det måste vara tomt där just pga den värme som kyl- och frysen avger?


Kram
Linn

4 kommentarer:

 1. Kan vara så att glappet är för ventilationens skull. Bäst att kolla upp det innan du lägger grejer där. / Luktärten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Luktärten!
   Jo, jag har funderat i dom banorna.

   Jag är lite tudelad inför dammsamlarfacket för dels ryms det inte mycket där och jag är som sagt rädd att det ska strula till det med ventilationen samtidigt som det känns onödigt att ha ett tomt utrymme som dessutom syns så väl. Jag skulle åtminstone vilja få rum med en frukostbricka där, den är ju inte så lång.

   Men fördelen är att det är väldigt enkelt att rengöra det lilla irriterande dammsamlarfacket, jag bara stoppar in den långa dammvippan en gång i veckan vid WHB och på några sekunder är det klart :)

   Men det är både fult och retsamt att ha det där tomma utrymmet gapa mot mig.

   Jag får nog göra som du säger och hör med fastighetsskötaren vad han säger om det.

   Tack för ditt råd!

   Kram
   Linn

   Radera
 2. Vi har bröd, flingor, knäckebröd men efter att kollat runt här så antar jag att det kanske inte är den bästa platsen . I det andra skåpet ovanför frysen förvarar jag plast burkar och lock men tyvärr är det rena kaoset där precis som det är förövrigt i vårt hem. Så denna sidan verkar så här långt vara rena dröm sidan för mig och mina killar:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nettan!
   Tack för din snälla kommentar :)

   Och vet du, jag tror nog att det är alldeles rätt att förvara flingor, knäckebröd, skorpor etc ovanför kyl och frys. Så gör jag i alla fall och det funkar bra.

   jag har letat efter information om det skulle vara fel men har inte hittat något alls om vad man egentligen bäst förvarar för livsmedel i värmen ovanför kylen.

   Därför slängde jag ut frågan för att höra om någon annan visste mer.

   Kram
   Linn

   Radera