fredag 12 april 2013

Familjepärm steg 11 - Enkel veckoplan

Jag arbetar sakta men säkert på med uppgiften att tillverka en egen familjepärm utifrån dom tips och råd som FlyLady ger om hur man gör en så kallad Control Journal.

Nu har jag kommit fram till steg 11 i tillverkandet av min familjepärm  och nu är uppgiften från FlyLady att göra en egen veckoplanering. 

FlyLady poängterar återigen vikten av att vi har fungerande rutiner.  Enligt henne är rutiner det verktyg som behövs för att få vardagspusslet att flyta på och för att ge oss ett hem där det råder ordning och harmoni.

Vi har ju redan tagit fram våra egna dagliga rutiner  i syfte att vi ska få vår dag att flyta på så bra som möjligt. Nu vill FlyLady att vi även ska ta fram en egen, väl genomtänkt, veckoplanering.Bildkälla: lenagardner.blogspot.se/

Ett välkänt ordspråk, myntat av den amerikanske författaren och motivationsföreläsaren Hilary Hinton "Zig" Ziglar, lyder "Folk säger ofta att motivation inte varar för evigt, ett bad håller oss inte heller rena för evigt. Det är därför vi rekommenderar det dagligen". 

 Det är viktigt att våra rutiner blir en vana så att dom till sist går på autopilot utan att vi behöver tänka på vad vi ska göra för något för att få vardagspusslet att fungera.

Fram till dess krävs daglig motivation och dagliga påminnelser. Det krävs alltså att vi anstränger oss för att hålla motivationen uppe och för att fortsätta med våra rutiner dag efter dag tills dom till sist går av sig själva.


Bildkälla: middlechildcomplex.tumblr.com
"Att vilja är inte tillräckligt, du måste agera"  
lyder ett bra ordspråk som sägs komma från den kände  kampsportsexperten Bruce Lee

Fördelen med att nu ta fram en veckoplanering är, enligt FlyLady,inte bara att vi får saker gjorda som vi annars lätt skjuter upp utan också att det förenklar för oss genom att vi vet vad vi ska göra olika dagar i veckan. Med hjälp av den struktur som en veckoplan ger oss, slipper vi ha dåligt samvete för saker som inte är gjorda ännu, för vi har ju faktiskt en plan för när vi ska göra dom.Bildkälla: www.apartmenttherapy.com

Lika självklart som att varje sak i hemmet ska ha sin egen plats, är det enligt FlyLady, att vi också strukturerar upp veckans dagar, eftersom vi inte då behöver fundera ut vad som behöver göras en viss dag,  för vi vet att om det t ex är torsdag så är det inköps- och ärendedag.  Vi kan alltså effektivisera vår tid genom att göra alla inköp och ärenden samma dag istället för att sprida ut dom över veckan. Detta ger oss tid över till  att göra sånt som vi tycker är roligare eller som får oss att må bra. 

Om du vill ha lite tips om hur en veckoplanering kan se ut så kika gärna på hur FlyLady har lagt upp sina rutiner. 

Bildkälla: flylady.net

Personligen tänker jag fortsätta att använda den veckoplanering som FlyLady tidigare har presenterat

MÅNDAG WHB, (Weekly Home Blessing) dvs snabb veckostädning som innehåller 7 olika steg som får ta max 10 minuter vardera, totalt får den snabba veckostädningen ta max en timma.  
Bildkälla: metrobloggen.se

Följande ingår i WHB (snabb veckostädning)

1.     Dammsuga

2.     Damma
3.     Moppa golv
4.     Putsa speglar och torka av dörrar
5.     Kasta tidningar och reklam
6.     Byta sängkläder
7.     Tömma soppåsar och papperskorgar


 “Don’t obsess, set your timer for 10 minutes for each task, then QUIT!” ~ Kelly 

Alltså, inga överdrifter,  sätt din timer på 10 minuter per uppdrag, sluta när klockan ringer, även om du inte är helt klar med uppdraget då. För efter 10 minuter är det dags att gå vidare till nästa uppdrag. 

TISDAG = Planeringsdag. Vi skriver veckomeny och inköpslista. För att kunna göra detta på ett bra sätt kollar vi igenom kyl- och frys samt skafferi för att se vad som behöver inhandlas. Passa gärna på att slänga gamla varor i kylen och torka rent däri om det behövs. När vi har skaffat ett antal rullande veckomenyer så förenklas detta arbete så småningom och tar inte längre lika lång tid som i början. 

Bildkälla: flylady.net

Vi går idag även igenom vår familjekalender och planerar inför nästa vecka, skriver upp olika kommande aktiviteter i kalendern. Det kan handla om födelsedagar, tandläkarbesök, förnyelser av recept eller semestrar som  ska planeras in.   

Bildkälla: www.facebook.com


Det handlar helt enkelt om att försöka att tänka igenom vad du kan göra idag för att underlätta för dig själv längre fram. Genom att planera och ha framförhållning spar du tid, energi och pengar.  Det finns många olika saker som kan vara bra att planera genom att dels skriva upp i familjealmanackan men det kan även vara roligt att ha en egen anteckningsbok där man kan skriva upp saker som garderobsplanering, semesterplanering och planering inför datekvällar med sin partner osv.

Genom att ha koll på exempelvis födelsedagar i tid så slipper vi stressa i sista sekunden och kan, om vi har tur, även handla saker på extrapris. Detsamma gäller givetvis även för högtider. Jag har t ex bunkrat upp med påskpyssel och påskprylar redan nu, när det var halva priset, direkt efter detta års påskfirande. 


ONSDAGGör-det-nu-dag, dvs nu är det dags att göra allt som vi har skjutit upp, det kan handla om att ringa ett jobbigt telefonsamtal, rengöra akvariumet eller återlämna en biblioteksbok. 
Bildkälla: flylady.net

Om vi har saker hänger över  oss, som vi skjuter upp, är det lätt att dom sakerna får oss att må dåligt för att vi ännu inte har hunnit göra dom. Det är också rätt skönt att under resten av veckan veta att det inte är något att oroa sig för eller må dåligt över, eftersom jag kommer att fixa den där jobbiga saken på onsdag.

TORSDAG = Inköps- och ärendedagUnder veckan som  har gått sedan förra torsdagen har vi skrivit ned på en lista, dels vad som behöver inhandlas och dels vilka ärenden som måste utföras.

Bildkälla: www.picgifs.com


Idag är det dags att utföra dessa ärendet såsom t ex inköp av mat eller kläder, återlämna biblioteksböcker, lämna in kappan på kemtvätt. Idag kommer vi äntligen att få börja bocka av sakerna på vår att-göra-lista, en efter en. Visst känns det härligt när man får bocka av det som man har gjort på sin lista!

FREDAG = städa ur handväskan och bilen, rensa handväska och bil på skräp, kvitton, godispapper, och annat som inte hör hemma där. Fredag kväll = Myskväll


Bildkälla: www.picgifs.com


LÖRDAG = familjedag Detta är en dag som ägnas åt att göra något trevligt ihop tillsammans hela familjen. 
Bildkälla: flylady.net


Ett av syftena med FlyLadys städkoncept är att vi ska slippa ägna våra lediga dagar till att komma ikapp hemma och behöva ta hand om veckostädning och tvätten under helgen.Nej, istället för att städa och tvätta på lördagar är målet att vi ska kunna hålla lördagarna helt fria för att kunna göra något roligt tillsammans hela familjen. 

SÖNDAGÅterhämtning, dags att vila och ta hand om dig själv för att ladda batterierna inför nästa vecka.

Bildkälla: flylady.net


På FlyLadys hemsida under rubriken "Pamper Mission" ger FlyLadys medarbetare Dana varje vecka olika förslag på hur vi kan göra för att skämma bort oss själva. 

Det kan handla om att göra en ansiktsmask och ta ett härlig bad eller gå på bio, läsa en bra bok, ta en skogspromenad. Ja, i princip vad som helst som just du behöver för att må bra. 

Att ta god hand om sig själv och se till att man mår bra är en förutsättning för att man ska orka med att hjälpa andra med sånt som dom behöver. 

Därför är det viktigt att du inte glömmer att ta hand om dig själv också! Jämför exempelvis med syrgasmaskerna på flygplanen, där poängterar flygvärdinnorna att det är viktigt att du själv först tar på din mask innan du kan börja hjälpa andra. Det fungerar på samma sätt även nere på marken och inte bara upp i luften. 

FlyLady presenterar på sin hemsida en hel del förslag om hur hon brukar lägga upp sina dagar och sina tider. Om du vill ha tips så kika in hos FlyLady. 

I annat fall är det bara att köra på och försöka få till en veckoplanering som passar dig och din familj.
 • Tänk igenom vad som behöver ordnas hemma, och då menar jag såväl städning och matlagning som att köpa presenter och byta däck osv. 
 • Vilka saker är återkommande
 • Vilka dagar passar det bäst för din familj att boka in olika uppgifter på?
 •  När ni  nu vet vad ni behöver göra under veckan för att underlätta för er själva är nästa steg att boka in dagar och gärna tider för uppgifterna också. 
 • Det bästa är givetvis om man också här tittar över hur man kan fördela uppgifterna i familjen så att alla i familjen är delaktiga, var och en  utifrån sin förmåga. 

Kram

Linn

4 kommentarer:

 1. Ja!! Jag älskar det! Tyvärr vet jag inte vart mamma hittade det, men skulle gissa på typ Partaj eller liknande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var verkligen jättegulligt!

   Radera
 2. Tack så mycket!! Brickan är från Maxi faktiskt under juletiderna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Attans, då finns den säkert inte kvar nu :(
   Den var superfin!

   Radera