måndag 18 mars 2013

Smygtitt på FlyLady vecka 12

Jag tänkte att vi skulle SMYGKIKA PÅ VECKANS FLYLADY även denna vecka.


FLYLADY VECKA 12
Bildkälla: flylady.net

MÅNADENS VANA

Mars månads vana är att klä på dig direkt på morgonen, borsta tänderna, fixa håret osv samt även att använda inomhusskor, se HÄR.

Bildkälla: flylady.net

VECKANS ZON

Denna vecka håller vi till i zon 4, dvs sovrummet.
Du minns väl hur zonindelningen ser ut? Se HÄR annars. 
       
Bildkälla: flylady.net
                                                    
NYBÖRJARE = DECLUTTRING

För den som fortfarande inte har decluttrat klart i sovrummet så är det 15 minuters dagligt decluttrande i sovrummet, dvs rensa i röran som gäller. Se HÄR hur man gör det. 

Detta gör du istället för en detaljerad storstädning.  

Du ska alltså inte både decluttra och storstäda utan i början är det BabySteps som gäller, ett litet steg i taget...


Bildkälla: flylady.net


FÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING

För dig som är färdig med decluttrandet i sovrummet och som alltså har ett sovrum där alla saker ligger på rätt ställe, används och är omtyckta så är det istället en rejäl storstädning som gäller

FlyLadys storstädningslista för sovrummet hittar du HÄR. Den kan du utgå ifrån när du själv skapar din egen detaljerade storstädningslista eftersom det är viktigt att du själv anpassar listan utifrån ditt hem och din familjs  behov

Kom ihåg att du inte behöver göra hela storstädningen av sovrummet samma dag utan du kan dela upp städningen av sovrummet på några eller alla veckans 7 dagar om du så vill.


Bildkälla: flylady.net


Så här kan ett exempel på en detaljerad städlista för storstädning av sovrummet ser ut:

 1. Tvätta eller piska/vädra mattorna i sovrummet
 2. Tvätta madrasskyddet och vänd på madrassen
 3. Byt sängkläder och tvätta dom smutsiga sängkläderna
 4. Vid behov tvättas eller vädras även överkast, täcken och kuddar
 5. Plocka i ordning och rensa ditt smink om du förvarar det här
 6. Plocka i ordning och sortera i nattduksborden
 7. Plocka i ordning och sortera i byrålådorna
 8. Plocka i ordning och sortera i garderoberna
 9. Damma eller torka av prydnadssaker, lampor, ljuslyktor, tavelramar etc
 10. Rengör alla ytor, t ex ovanpå byrå, nattduksbord, garderobsdörrar, byrålådor etc, 
 11. Glöm inte att rengöra golvlister, dörr- och fönsterkarmar, dörren etc
 12. Rengör fönstret och fönsterbräda
 13. Duscha blommorna
 14. Ställ eller lägg tillbaka saker på rätt plats, t ex böcker, smycken etc.
 15. Dammsug
 16. Våttorka golvet
 17. Vädra


KELLYS UPPDRAG

Varje vardag erbjuder FlyLadys medarbetare Kelly ett uppdrag som man kan välja om man vill utföra eller inte. Det uppdraget äger alltid rum i veckans zon vilket innebär att denna vecka är det sovrummet som gäller och som alltså genom Kellys uppdrag får sig en extra genomkörare.


Kellys Mission från flylady.net

 • Idag måndag är uppdraget från Kelly att rengöra under din säng. Sätt din klocka på 15 minuter och sluta när klockan ringer. Om du inte har annat än dammråttor under sängen så plocka fram dammsugaren och dammsug sovrummet istället.. 
 • Imorgon tisdag är uppdraget från Kelly att decluttra våra strumpor och strumbxyor. Släng strumpor med hål i, eller omaka strumpor. Låt detta uppdrag ta max 15 minuter. Sluta även om du inte är färdig när det har gått en kvart. För den som vill och orkar har Kelly ett bonusuppdrag idag också. Om du har en Hot Spot ovanpå din byrå så försök städa bort den under fem minuters tid. 
 • På onsdag har Kelly ett snabbt uppdrag till oss. Ta en dammvippa och damma av listerna ovanför dörren och fönstret och andra ställen som är svåra att komma åt och därför ofta glöms bort så att dammet samlas där.  Även på onsdag finns ett bonusuppdrag för den som så önskar. Sätt din timer på 5 minuter och gör en 27 fling boogie i ditt sovrum. Dvs. ta en kasse och plocka snabbt ihop 27 saker som du antingen vill kasta, sälja, skänka bort eller som hör hemma i ett annat rum. 
 • Torsdagens uppdrag är att ta itu med den Hot Spot som kanske finns på ditt nattduksbord. Ta fem minuter och fixa till nattduksborden. Orkar du med ett bonusuppdrag i dag också? I så fall föreslår Kelly att du plockar ut fem klädesplagg som du är redo att göra dig av med, genom att antingen slänga, skänka eller sälja dom. 
 • Slutligen på fredag är uppdraget att ta tag i tvätten. Ägna 15 minuter åt att stoppa undan den rena tvätten på rätt ställe. Även idag finns ett bonusuppdrag för den som så önskar. Du kan antingen plocka undan ytterligare fem plagg som du vill göra dig av med eller fortsätta att plocka i ordning ytterligare en korg med ren tvätt. 


VECKOPLANERING

Daily Focus kan jämföras med en veckoplanering, det handlar helt enkelt om att varje dag i veckan fokusera på en särskild sak.

Du kan välja att göra din egen veckoplanering som passar dig och din familj eller så testar du helt enkelt att följa FlyLadys veckoplanering, vilket jag nu har börjat göra.


Bildkälla: flylady.net

Flyladys veckoplanering:

 • Måndag = WHB, (Weekly Home Blessing) dvs snabb veckostädning, innehåller 7 olika steg som får ta max 10  minuter vardera, totalt får den snabba veckostädningen ta max en timma. 
 • Tisdag = Planeringsdag. Vi skriver t ex veckomeny och inköpslista, planerar inför nästa vecka, planerar in olika aktiviteter och skriver in dom i kalendern. 
 • Onsdag = Gör-det-nu-dag, dvs nu är det dags att göra allt sådan som vi har skjutit upp, det kan handla om att rengöra akvariumet, ringa ett jobbigt samtal eller betala en räkning. 
 • Torsdag = Inköps- och ärendedag, dvs dags att utföra olika ärenden såsom t ex inköp av mat eller kläder, lämna tillbaka biblioteksböcker, hämta mattan från kemtvätten osv.
 • Fredag = Städa ur handväskan och bilen, rensa handväska och bil på skräp, kvitton, godispapper och annat som inte hör hemma där. Fredag kväll = Myskväll
 • Lördag = Familjedag, detta är en dag som ägnas åt att göra något kul ihop tillsammans hela familjen.
 • Söndag = Återhämtning, dags att vila och ta hand om dig själv för att ladda batterierna inför nästa vecka. 

Ja, så ser denna veckas smygtitt ut hos FlyLady!


Kram
Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar