söndag 24 mars 2013

Smygtitt på FlyLady vecka 13

Smygtitten på veckans FlyLady har numera nästan blivit ett obligatoriskt måndagsinlägg, så nu startar vi måndagen med denna veckas smygkikande.

FLYLADY VECKA 13
Bildkälla: flylady.net

MÅNADENS VANA


Mars månads vana är att klä på sig direkt på morgonen, fixa till sig och att använda inneskor.


Bildkälla: flylady.net

VECKANS ZON


FlyLady har delat in hemmet i fem olika zoner
Varje månad arbetar vi igenom samtliga fem zoner, en i taget. 
Denna vecka håller vi till i zon 5, dvs vardagsrummet.


Bildkälla: flylady.net

NYBÖRJARE = DECLUTTRING

För dig som fortfarande inte har decluttrat klart i vardagsrummet är det 15 minuters dagligt decluttrande i vardagsrummet som gäller.

Detta är något som du gör istället för en detaljerad storstädning. 


Du ska alltså inte både decluttra och storstäda, utan i början är det BabySteps som gäller, ett litet steg i taget...

När du väl har decluttrat klart, så kommer du att bli förvånad över hur snabbt det då går att göra en storstädning! Det är därför det är så viktigt att inte missa decluttrandet. För som FlyLady så klokt påpekar "You Can´t Organize Clutter".


 Bildkälla: flylady.netFÖR DIG SOM HAR KOMMIT EN BIT PÅ VÄG = STORSTÄDNING

För dig som är färdig med decluttrandet i vardagsrummet och som alltså har ett vardagsrum där alla saker ligger på rätt ställe, används och är omtyckta är det istället en rejäl storstädning som gäller.

Om du vill, så har FlyLady tagit fram en storstädningslista för vardagsrummet, som du kan utgå från när du själv skapar din egen detaljerade storstädningslista. Det är nämligen viktigt att du själv anpassar städlistorna utifrån ditt hem och din familjs behov.

Kom ihåg att du inte behöver göra hela storstädningen av vardagsrummet samma dag utan du kan dela upp städningen på några eller alla veckans 7 dagar om du så vill.

Det är också viktigt att tänka på att i början kanske man inte hinner med hela listan på en enda vecka och det gör inget! Vi kommer ju att komma tillbaka till vardagsrummet om en månad igen och då är det bara att fortsätta där du slutade sist.

Så det kan alltså vara smart att förvara din storstädningslista i en plastficka så att det går lätt att markera med en whiteboardpenna vilka uppgifter som är klara. Sätt upp listan på ett ställe där alla i familjen ser vad som ska göras så blir det lättare att hjälpas åt och att pricka av dom olika punkterna vartefter dom är färdigstädade.
Bildkälla: flylady.net

Så här kan ett exempel på en detaljerad lista för storstädning av vardagsrummet se ut:

1. Städa bort allt som inte hör hemma i vardagsrummet
2. Städa i ordning i bokhyllan, rätta till böcker, damma
3. Städa i ordning i lådor, TV-möbel, bland DVD-skivor etc.
4. Gå igenom tidningshållaren och släng gamla tidningar
5. Damma av eller diska prydnadssaker, damma även fotoramar och tavlor
6. Damma av lister, ovanpå höga hyllor, dörrkarmar, taklampor etc.
7. Putsa fönster och TV-skärmen samt ev. vitrindörrar
8. Torka av dörrar, karmar och lampknappar från fingeravtryck
9. Torka av bord och andra möbler som behöver rengöras
10. Rengör soffa och fåtöljer, lyft på sittdynorna
11. Ge ev. blommorna en dusch
12. Dammsug även under soffan och andra möbler
13. Moppa golven
14. Vid behov piska, vädra eller tvätta mattorna
15. Behöver plädar eller soffkuddar tvättas?KELLYS UPPDRAG

Varje vardag erbjuder Kelly oss ett uppdrag som vi kan välja om vi vill utföra eller inte. Kellys olika uppdrag äger alltid rum i veckans zon för att på så vis ge just den zonen en extra genomkörare. Denna vecka är det alltså vardagsrummet som får sig en extra städningsomgång.


Bildkälla: flylady.net

 • Idag MÅNDAG är uppdraget från Kelly att rengöra i soffan och fåtöljerna. Lyft på soffkuddarna och plocka bort gamla ostbågar och strumpor som ligger där. Har vi tur kanske det ligger lite städpengar där också? Detta jobb bör inte ta mer än ca 5 minuter.
 • I morgon TISDAG är uppdraget att ägna fem minuters tid åt att damma av prydnadssakerna i vardagsrummet. Glöm inte att även damma av lampor och fotoramar. Sätt på någon fartfylld musik och jobba snabbt i fem minuter med att damma av sakerna riktigt ordentligt.
 • ONSDAG är det dags att plocka fram dammsugaren och sedan sätta fart och dammsuga hela vardagsrummet. Glöm inte att även dammsuga under soffan och ovanpå golvlisterna. Idag försöker vi dammsuga vardagsrummet så noga vi bara kan, även i hörnen. Men var rädd om dig och lyft inte på möbler som är så tunga att du riskerar att skada dig.
 • TORSDAGENS uppdrag är att se till att torka bort alla smutsiga fingeravtryck från dörrkarmar, väggar och fönster.
 • FREDAG är det dags för veckans sista Kellys Mission. Uppgiften är att se till att även våra större möbler och prylar i vardagsrummet får en rejäl rengöring. Använd en dammvippa till karmen ovanför dörrar och fönster. Torka rent möblerna med en bra microfiberduk. Plocka upp prydnadssaker och torka även under dom. Se också till att damma av all elektronisk utrustning. Detta kommer att ta mindre än 15 minuter om du jobbar snabbt och fokuserat. När du är klar med detta uppdrag kommer du verkligen att känna dig nöjd med din insats och kunna njuta av att helgen är här. 


VECKOPLANERING

Daily Focus kan jämföras med en veckoplanering, det handlar helt enkelt om att varje dag i veckan fokusera på en särskild sak.

Du kan välja att göra din egen veckoplanering som passar dig och din familj eller så följer du helt enkelt FlyLadys veckoplanering.


Bildkälla: flylady.net

FlyLadys veckoplanering:

 • Måndag = WHB, (Weekly Home Blessing) dvs snabb veckostädning som innehåller 7 olika steg som får ta max 10 minuter vardera, totalt får den snabba veckostädningen ta max en timma. 
 • Tisdag = Planeringsdag. Vi skriver t ex veckomeny och inköpslista, planerar inför nästa vecka, planerar in olika aktiviteter och skriver in dom i kalendern. 
 • Onsdag = Gör-det-nu-dag, dvs nu är det dags att göra allt som vi har skjutit upp, det kan handla om att ringa ett jobbigt telefonsamtal eller betala en räkning.
 • Torsdag = Inköps- och ärendedag, dvs dags att utföra olika ärenden såsom t ex inköp av mat eller kläder, återlämna biblioteksböcker, lämna in kappan på kemtvätt osv. 
 • Fredag = städa ur handväskan och bilen, rensa handväska och bil på skräp, kvitton, godispapper, och annat som inte hör hemma där. Fredag kväll = Myskväll
 • Lördag = Familjedag, detta är en dag som ägnas åt att göra något kul ihop tillsammans hela familjen. 
 • Söndag = Återhämtning, dags att vila och ta hand om dig själv för att ladda batterierna inför nästa vecka. 

Så ser denna veckas FlyLady ut!

Om du är ny inom FlyLadys koncept så bli inte överväldigad och bortskrämd av denna lista utan börja istället med att titta på FlyLadys 31 BabySteps. Jag började inte med göra allt detta på en gång, istället följde jag BabyStepsen och lärde in en ny vana åt gången. Ett litet steg i taget ...Kram
Linn2 kommentarer:

 1. Har tittat i din blogg hela morgonen i väntan på smygtitt på veckan, tack för sammanfattningen :)
  Skönt att kunna få lov att fokusera på en ny zon.
  Hoppas du snart blir frisk!
  /Helen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla!
   Jag mår mycket bättre idag.

   Visst är det skönt att nu få ta sig an en ny zon, men samtidigt är jag lite missnöjd över att inte ha hunnit med sovrummet som jag hade önskat. Men men, det får vänta tills nästa gång vi kommer till sovrummet :)

   Ha en härlig vecka!
   Kram
   Linn

   Radera