måndag 11 mars 2013

Smygtitt på FlyLady vecka 11

Förra veckan smygikade vi på veckans FlyLady uppdrag och vi fortsätter väl denna vecka också! Men denna vecka tänkte jag göra det lite tuffare genom att även lägga till dagens veckouppdrag längst ner på sidan. Känns det för tufft så är det bara att blunda när du kommer dit ;) Nej, jag tänkte göra som så att jag bara lägger till måndagens uppdrag, och inte hela veckans veckoplanering på en gång.
Det är väl okej?!
SMYGTITT PÅ VECKA 11
Bildkälla: Flylady.net

MÅNADENS VANA

Mars månads vana är att klä på dig direkt på morgonen, borsta tänderna, fixa håret osv samt även att använda inomhusskor, se HÄR.


Bildkälla: flylady.net

VECKANS ZON

Denna vecka håller vi till i zon 3, dvs badrummet och ett extra rum som denna gång är tvättstugan.

Du minns väl hur zonindelningen ser ut? Se HÄR.

Bildkälla: flylady.net

För den som fortfarande inte har decluttrat klart i badrummet eller tvättstugan så är det 15 minuters dagligt decluttrande, dvs rensa i röran som gäller. Se HÄR hur man gör det.Bildkälla: flylady.net

För dig som är färdig med decluttrandet i både badrummet och tvättstugan och som alltså har ett badrum och en tvättstuga där alla saker ligger på rätt ställe, används och är omtyckta så är det istället detaljstädning som gäller, dvs storstädning, se HÄR.När det gäller storstädning eller detaljstädning så har FlyLady tagit fram en lista som du kan utgå ifrån när du själv skapar din egen detaljstorstädningslista eftersom det är viktigt att du själv anpassar listan utifrån ditt hem och din familjs  behov. Listan för badrummet och tvättstugan hittar du HÄR.


Bildkälla: flylady.net

FlyLadys detaljerade städlista för storstädning av badrummet ser ut ungefär så här; 1. Tvätta badrumsmattan
 2. Rengör golvet 
 3. Städa lådor och skåp
 4. Rengör duschen
 5. Rengör duschgolvet
 6. Rengör badkaret
 7. Städa ur medicinskåpet
 8. Rengör vågen
 9. Släng tomma schampoflaskor etc.

FlyLadys detaljerade städlista för storstädning av tvättstugan ser ut ungefär så här;

 1. Torka av tvättmaskin och torktumlare
 2. Rengör tvättmaskinfiltret
 3. Kasta tommma flaskor och kartonger
 4. Töm soptunnan
 5. Kontrollera om du behöver köpa mer tvättmedel, sköljmedel, fläckborttagning
 6. Sopa och skura golvet
 7. Ta bort ev. spindelväv
 8. Plocka undan alla rena kläder
 9. Leta efter borttappade strumpor


KELLYS UPPDRAG
Varje vardag erbjuder FlyLadys medarbetare Kelly ett uppdrag som man kan välja om man vill utföra eller inte. Uppdraget äger alltid rum i veckans zon vilket innebär att denna vecka är det badrummet och tvättstugan.


Kellys Mission från flylady.net


 • Idag, MÅNDAG, ber Kelly oss att i badrummet göra rent på baksidan och sidorna av toalettstolen samt att torka av alla ytor i badrummet. I tvättstugan är dagens uppgift att decluttra alla tvättprodukter som vi har, vilket innebär att vi ska slänga sånt vi inte använder, tomma flaskor och kartonger etc. 
 • TISDAGENS uppdrag innebär att städa bort illaluktande dofter från badrummet och tvättstugan. Detta gör vi genom att i badrummet ta mattor och andra textilier som vi bara har där för syns skull och tvätta dessa. När vi är i tvättstugan så passar vi på att ta en gammal trasa och torka av toppen av tvättmaskinen och torktumlaren. Medan textilierna från badrummet tvättas så sopar vi av badrumsgovlet och tar en smutsig handduk som vi blöter och moppar rent golvet med. När sedan badrumstextilierna är rena och har torkat så lägger vi tillbaka dom i badrummet som nu kommer att dofta underbart rent. 
 • ONSDAG önskar Kelly att vi ska putsa badrumsspegeln. I tvättstugan är det nu dags att rensa luddfiltret på torktumlaren och även dubbelkontrollera avluftningsslangen. Ludd kan byggas på i filter och ventilationsslangar och där förorsak en brand. Kontrollera även under torktumlaren eftersom ludd har en tendens att flyga runt i tvättstugan.
 • TORSDAGENS uppdrag är att rengöra badkaret. Detta är något som vi bör göra varje dag för att slippa få smutsränder kring badkarets kanter. I tvättstugan ska vi idag tömma soptunnan och om du kommer ihåg att sätta i en ny påse efteråt så får du en stjärna i kanten av Kelly ;)
 • FREDAG är det dags för oss att njuta av allt arbete vi har utfört under veckan. Dagens uppdrag innebär således att det är dags för lite egen-tid. Ta ett härligt bad eller en dusch och njut av att få ensamtid i ditt fräscha och rena badrum. Dagens uppdrag i tvättstugan är att placera ett vackert foto på familjen, ett djur eller något annat som betyder mycket för dig i tvättstugan. Detta för att du är värd att se på något vackert varje gång du tar hand om smutstvätten. 

Bildkälla: flylady.net

Daily Focus kan jämföras med en veckoplanering, det handlar helt enkelt om att varje dag i veckan fokuserar vi på en särskild sak

Idag är det MÅNDAG. Det innebär att vi idag ska ta och göra en snabb veckostädning dvs WHB "Weekly Home Blessing". I en snabb veckostädning ingår sju olika steg och du kan själv välja om du vill utföra alla sju steg i dag eller om du vill fördela ut dom och göra en sak per dag under samtliga veckans sju dagar. 
Bildkälla: flylady.net

KOM IHÅG - att det är en SNABB veckostädning det handlar om. Detta får ta max en timme totalt. Tanken är att du ska använda en timer som du sätter på 10 minuter och sedan börjar utföra det första uppdraget, att dammsuga, när klockan ringer efter 10 minuter är du färdig, oavsett om du har hunnit dammsuga hela bostaden eller inte!

I den snabba veckostädningen handlar det alltså om att jobba snabbt i 10 minuter med varje sak och att endast göra det som syns mest, t ex dammsuga på golven men inte under soffor eller fåtöljer eller börja flytta på möbler för att komma åt. Hänger du med? Vill du läsa mer om WHB kan du göra det HÄR

Följande ingår i WHB (snabb veckostädning)
 1. Dammsuga
 2. Damma
 3. Moppa golv
 4. Putsa speglar och torka av dörrar
 5. Kasta tidningar och reklam
 6. Byta sängkläder
 7. Tömma soppåsar och papperskorgar“Don’t obsess, set your timer for 10 minutes for each task, then QUIT!” ~ Kelly

Alltså, inga överdrifter,  sätt din timer på 10 minuter per uppdrag, sluta när klockan ringer, okej!

Kram
Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar